Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт

Руски издания за свалянето на сирийския бомбардировач
20 юни 2017 10:00, Елка Василева
180
Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт
Снимка: архив, Reuters

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант".

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.

"Лента" цитира Юрий Швиткин от комисията по отбрана в руския парламент, според когото "са налице всички юридически принципи, за да нанесе ответен удар армията на Сирийската арабска република".

"Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалация", казва Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепа от комисията по международните въпроси в Държавната дума.

"Това е целенасочена провокация, опитват се да ни поставят на място. Ние се намираме в Сирия, за да браним интересите на тази държава, значи трябва да ги браним", казва Александър Шерин от комисията по отбрана в долната камара на руския парламент.

"Не е пострадал нито един наш военен. Американците старателно заобикалят руските Въздушнокосмически сили (ВКС)", констатира впрочем пред "Взгляд" аналитикът Евгений Сатановски.

Стремеж да бъде "заобиколено" руското присъствие в Сирия издават и коментарите на Пентагона по повод инцидента, посочва електронният вестник. Той цитира говорителя на военното ведомство на САЩ Питър Кук, отбелязал по-специално, че действието на руско-американския меморандум "не обхваща сирийските летателни апарати".

Официозът "Росийская газета" припомня изявление на генерал-лейтенант Виктор Гуменни, заместник-командващ ВКС, че по време на бойни полети над Сирия самолети на коалицията "неведнъж доближавали един охраняем обект" - въздушната база "Хмеймим", където е разположена руската авиация, поканена от Дамаск.
Но "практически веднага" щом забелязвали, че руската противовъздушна отбрана съпровожда самолетите им, пилотите "моментално правели завой и излизали от зоната на поразяване".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: сащРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
18
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Русия е велика 150 Да вилика е , но не колкото САЩ.Путин разбира това за разлика от теб и омекна.САЩ си правят каквото си искат.
121
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиМомчета и момичета над половината от сухопътните войски на САЩ са емигранти от знайни и незнайни страни които да получат гражданство след като служат еди колко си време.-----------А другата половина, скаппаняко, са чисти американци с деди от Дивия Запад.Емигрантите служат в логистичните части, тиловаци.А колко са дръпнатите очи в путинската орда?
120
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те на турците замълчаха , че на Гиганта САЩ ли , ще се перят :)) Нали ще им надуят камбаните . Ще видят Ф22 Раптора от близо жопъчките.
119
13
 
4
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
и коя е червената линия....и какво правим ако я прекрачим....Русия да не наложи ембарго...да не би да изхвърли мак доналд...виза...мастеркарт...
118
4
 
22
 
! Отговори
petko76 преди 6 години
Сащ отново открито помагат на джехадистите!
117
4
 
7
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
без съюзник Русия няма шанс...но и Китай без Русия няма шанс...тези две страни трябва да се научат да водят огледална политика...да работят с афро и латиносите в сащ...
116
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Бобикъде наби периметър в тва махленско мерене на ***.режисьора на дискусиите тая вечер си не е пил траминера, явно.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я по-полека с ракетите, че още не можем да се оправим от Чернобил и Фукушима
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това са глупости. Процесът отдавна е описан от вехти пророци и нови месии и той, вместо "Христос Спасител", се нарича "Китай Спасител". Просто Китай си прибира Угория и Сиберия, за което разполага с около 60 мил. малки учтиви жълти човечета, които не съществуват. Точно тези, които нямат документи, никога не са се раждали, не са ходили на училище, не могат да работят и пътуват и най-същественото НЕ МОГАТ ДА СЕ ЖЕНЯТ! Това е неотменимо и Путин просто изтегли Далекоизточните дивизии.
113
0
 
0
 
! Отговори
Така преди 6 години
До 111111 Абе ти си *** бе ,писна ми от .няма ,ли да реагират-гледал си два филма там-знаеш ли как изготвят карта за всичко което се сети-примерно газ-съсъ сателита и торсиона.Мислиш ли че с подобни технологии не в частния а във Мин на ОТбраната и военопром.компл. не могат да смтетнат и определят точната дата час и секунда на вероятен запуск .Ей така да надникнат малко във вероятното бъдеще с торсионите а.Ти си гайда ,ученичка.Изобщо не знаеш за какво иде реч.То затова сме на тоя хал тук
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби Съгласен съм .....и това е официалната доктрина.Но кой е казал че в момента няма технологии за премахване на радиацията до няколко седмици и колко ще се използва и кой ще превари и кой ще остане незасегнат .Имат да да изпарят земята и с други оръжия на друг принцип.Но целта е редукция на популация .С биологични оръжия явно не искат или поне го правят тихо .Може би са толкова болни и знаят че 22 грама душевен материал може и да си замине при ядрен взрив т.е заминаваш си не само физически
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби Съгласен съм с теб.....но това което аз знам и имам някаква "вътрешна" информация от очевидци при възможен конфликт между Коалицията и Руската федерация ,някои отричат сценария за редуциране на човешки ресурси с опорна точка -робите ще потрябват-но планът се задейства 2000 година и на там отива -дано да избегнем челния сблъсък .Но като цяло показателите сочат че при сблъсък Руската Федерация смила Централна Европа и САЩ с масиран удар .Това е което аз знам.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано, ама надали. Те само се ежат. Имате толкова ядрени бойни и нищо друго освен полигонни тестове. Сега е момента! Както казваше един руски генерал, с име на птица и паднал с вертолет: "Най-добре се смее този, който стреля пръв".
109
2
 
2
 
! Отговори
ХИХИХХИХИИ преди 6 години
До 111111 Самчо че въпроса който си задават много хора в САЩ е вече не дали САЩ ще ударят с нещо а дали имат въобще годни оръжия с атомни заряди и колко са останали от 60-те години на мин.век.Според америка.експерти техните възможности поради допотопният им характер на необновявана и реновация са сведени до минимални.А бъканите с американски ПРО-тях ги има ама в ниско бюджетните филми и не е ясно дали въобще могат да свалят нещо повече от ракетите на Джибути например.
108
3
 
4
 
! Отговори
Индже Войвода преди 6 години
Време е с0р0соидите да се презапасяват с памперси, че от тоя "Доналд Кук" още мирише..
107
2
 
1
 
! Отговори
много руски продукти преди 6 години
До Анонименима които да се плъзнали по света обаче за американски татъв..???.а има -купоните за храна които се печатат в краваристан за 70 млн.гладници,обаче хартията -е внос.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
116 Кой е този руски продукт който се е плъзнал навсякъде по света
105
2
 
5
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 6 години
Сваленият самолет е сирийски, а не руски. Така че руснаците никога няма да свалят американски самолет. Обикновено свалят техни самолети.По подобен повод една година не ядоха турски ***.
104
0
 
2
 
! Отговори
бай благой преди 6 години
*** ти разбирачите сте всички бе .
103
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - президент!България - членка на РФ!Официално говорим език (в Света) - руският.