Турция на Ататюрк я няма, Ердоган я преориентира към Изтока

Европа обаче не бива да "отписва" окончателно Турция
15 юли 2017 20:54, Елка Василева
226
Турция на Ататюрк я няма, Ердоган я преориентира към Изтока
Снимка: архив, Reuters

Вече всичко в Турция минава под знака на опита за преврат от юли миналата година. От тогава насам в републиката на Ердоган няма дебат или събитие, които да не бъдат обвързвани с неуспешния пуч, коментира Райнер Херман, „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, цитиран от Дойче веле.

Близо век просъществува Първата турска република. Нея вече я няма. Провалилият се опит за преврат преди една година беше катализаторът, който ускори прехода към Втората турска република.

Ататюрк създаде републиката в Турция през 1923 г. и я ориентира към Европа. След 1960-та военните свалиха четири правителства, но след всяка една от тези интервенции Турция се връщаше към парламентарната демокрация. Сто години по-късно Реджеп Ердоган срина досегашната ориентация на републиката. Той я преориентира към Изтока и постави себе си - като президент с огромни правомощия - в центъра на политическата система.

В продължение на години усилията на Ердоган за нова конституция и президентска форма на управление оставаха безрезултатни. Той не успяваше да постигне това, независимо че свали имунитета на редица опозиционни депутати.

Едва след провалилия се опит за преврат в страната възникнаха условия, които му позволиха да реализира намеренията си. Затова още в нощта на пуча – на 15 срещу 16 юли - той заговори за „дар от Аллаха“.

Лидерът на опозицията Кемал Калъчдароглу обаче, който е председател на създадената от Ататюрк  Народнорепубликанска партия, говори за „направляван преврат“. Според него на Ердоган са били известни плановете на пучистите, така че е можел да блокира техните намерения още в зародиш.

Също тъй тежки са обвиненията на противниците на Ердоган, че самият президент стои в дъното на преврата. С въведеното от него извънредно положение Ердоган действително обезвласти парламента и правосъдието, след което на практика циментира тези промени с новата конституция, която беше одобрена от 51% от турците.

Без земетръса, предизвикан от неуспешния опит за преврат, Ердоган навярно никога нямаше да събере въпросното минимално мнозинство. Оттогава насам всеки дебат в Турция минава под знака на събитията от въпросната нощ. Няма събитие, което да не е било обвързано с опита за преврат, извършен от съвсем малка част от турските военни.

"Новата Турция"

Драматичните часове във въпросната нощ и убитите през нея 249 души се превърнаха в лайтмотив на „Новата Турция“, която Ердоган обяви след края на краткото либерално интермецо. Ататюрк създаде Републиката във време на война за независимост от европейските окупатори. Ердоган днес зове да се защитава тази независимост от външните и в още по-голяма степен - от вътрешните врагове. Това говори за манталитет на капсулиране спрямо външния свят.

За Ердоган част от нацията са само онези, които са му лоялни и които не поставят под въпрос патерналистичната система, управлявана от него. Когато говори за “моя народ“, той има предвид само лоялните към него турци: „Моят народ не иска да влиза в ЕС“.

Онзи, който не принадлежи към въпросната нация, явно е неин враг, а пропагандата неспирно тръби, че от тези врагове произтичали постоянни опасности.

Най-големия си враг Ердоган съзира в лицето на Движението на проповедника Гюлен. Пропагандният апарат и до днес го смята за кукловод на опита за преврат, но не дава никакви доказателства.

До ранга на постоянна екзистенциална заплаха за републиката са издигнати също кюрдската ПКК и т.нар. „Ислямска държава“.

Извънредното положение дава благоприятни възможности да бъдат обвинявани не само тези основни врагове, между които няма нищо общо, но и всички останали, които отхвърлят религиозно-консервативните цели на Ердоган.

Още в началото на 2014 г. Ердоган поде масивна вълна на уволнения и арести, за да прочистел страната от “нечисти елементи“. След неуспешния опит за преврат това „прочистване“ придоби гигантски размери. Краят на тези чистки не се очертава, никой не може да е сигурен, че няма да се окаже на мушката на властите.

Растяща самоизолация

Жертвите бяха и са предимно прозападно ориентирани държавни служители, военни и интелектуалци. Подсилват се позициите на евразийския блок, който е за ориентация към Русия и изповядва засилен турски национализъм, насочен навътре, както и засилено обръщане към османско-ислямските корени. Ердоган демонстративно избра за първите си четири чуждестранни пътувания след преврата именно цели в Азия и Русия.

Тази нова, авторитарна Турция вече не е подходяща като образец за развитието на арабско-ислямските си съседи, а и като партньор на Запада тя все повече отпада от сметките.

Когато правителството в Анкара прогони германските войници от въздушната база в Инджирлик, то създаде нова турска военна база в Катар. Саудитска Арабия не беше уведомила Ердоган, че има намерение да изолира Катар, защото Рияд не смята Анкара за важен политически актьор.

Турция се самоизолира и от традиционните си партньори на Запад, въпреки че турската икономика е зависима от европейските инвестиции.

Но Европа не бива да „отписва“ окончателно Турция, защото Европа е единствената надежда за „другата половина“ от Турция. Един Ердоган, който разговаря с Европа, би бил значително по-безвреден, отколкото ако остане изолиран и обладан от манията си за величие.

В чест на първата годишнина от потушаването на опита за преврат в Турция се организира грандиозен спектакъл. Това обаче няма как да прикрие факта, че страната е затънала в дълбока криза – както вътрешно-, така и външнополитическа.


226
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алло абе вие нямате ли си проблеми бе хора стига плачете на чужд гроб
154
1
 
1
 
! Отговори
Това е началото преди 3 години
... на края за турция.
Сбогом турция, здравей Кюрдистан.
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той я ориентира към изтока но турския гражданин явно не смята така, след като всяка година стотици хиляди турци емигрират към запада в Европа, а не на изток в Азия
152
0
 
1
 
! Отговори
169, много си прав. преди 3 години
Като погледнеш, и САЩ се е създала така. Както и всяка империя. Само че старите империи ги няма, идва ред и новите да се разпаднат
151
1
 
3
 
! Отговори
На 4000 години преди 3 години
Е дедовия. Турци и турция има няма от 100 години. И не се знае още 50 дали ще изкара. Кви 4000 години че и още 4000.
Тюркски и турски не е едно и също. Станахте като македонците. Ще се окаже че турчин е създал слънчевата система...
Хахах ***
150
4
 
3
 
! Отговори
100%TURK преди 3 години
След 1960-та военните свалиха четири правителства, но след всяка една от тези интервенции Турция се връщаше към парламентарната демокрация. 
********
В продължение на половин век , турската нация си търсеше правилния начин на управление. Не бяха малко хората които си дадоха живота през този период. Кървавите преврати и марионетни правителства обаче ,не успяха да спрат този процес ! Заради това , и победата е сладка и ценна.....
149
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава на Ердоган. ДА СЕ ПУСКАТ ОТ МЪКА *** И ЛЕВИЧАРИТЕ
148
5
 
10
 
! Отговори
смешни & жалки преди 3 години
Тръгнали да мислят за Турция, кюрди и тем подобни всички драскачи тук, докато го правят забравили, че България е под 7 милиона от които около милион мааннггаалли и около 300 хиляди турци и българи под 5 милиона които до 30 години ще са не пивече от два-три милиона срещу три-четири мааннггаалли и внос араби и подобни интелекти и страната ще бъде управлявана от такива и само името и ще бъде България (а дано ама надали) но те загрижени за Турция !
147
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв преврат нее имало в турция. Има ли някой който да повярва на кучешкият мустак. Този преврат си беше инсцениран от самият кучешки мустак. Защо не му гръмнаха самолета в който беше мустака. Тези да ги разправя на баба си кучешкия мустак.
146
2
 
14
 
! Отговори
Който преди 3 години
Много се гордее и хвали турците, помнете това е народ фалшив. Няма турски етнос, особено в България. Този "народ" е създаден с цената на милиони животи, изнасилвания, гонения, палежи, геноциди, убийства, измами, кражби. С насилствено помохамеданчване, рязане на глави и убийства на деца.
Който се смята за турчин да си направи един генетичен тест и ще видите.
Нищо добро не е и няма да излезе от турция.
Господ Бог е велик и не ще остави това зло да просъществува. Амин
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мехмед - млад поет

мехметчо а ти какво очакваш мюсюлманите да сложат кръстова на врата си ли? или да се атеизират и да загубят своите ценности? за да може запада да ги управлява още 100 години?
144
8
 
3
 
! Отговори
прабългарин (турчин) преди 3 години
Кемализмът беше изкуствено създадена идеология от запада, за да могат великите сили да контролират и източват Турция. Турция няма интерес да се обръща на запад, запада е един стар човек който си изживя живота и няма какво друго да предложи, а изтока тепърва господства над света, свиквайте
143
0
 
4
 
! Отговори
до 164 преди 3 години
Прав си, България може и да отънее!
Но това ще значи смъртна присъда за всички останали турци в България...
Ако Кърджали и Родопите са им по-ценни от главите на сънародните му в България, то...
142
0
 
5
 
! Отговори
Мехмед - млад поет преди 3 години
Фереджета, килимчета, ислям - това е Турция при Ердоган!
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случващото се в Турция много прилича на случващото се в Германия по времето на Хитлеp. И предвид това, България много скоро може да отънее. Но нищо, нали сега ни пазят от руснаците.
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит им на турците ислямски комунизъм!!! Тази държава като наследник на османската империя ще получи това което заслужава заради греховете на предците си спрямо християнските народи на Балканите.Позорният кръвен данък-отнемането на малки деца християнчета от семействата им и превръщането им в еничари които да се връщат и убиват близките си,ще бъде отмъстен от самия диктатор който избива себеподобните си.Бог забавя но не забравя.
139
0
 
11
 
! Отговори
Ако Меркел преди 3 години
Изгони турските стоки от Германия със Султаня е свършено...
138
0
 
3
 
! Отговори
За 158 преди 3 години
Има европейски ценности и трябва да си ***, като слонско дупе за да не ги знаеш.

Точно тези ценности не позволяват на *** като Ердо и Пусин да дойда на власт в Европа.
137
0
 
14
 
! Отговори
Мисля,че преди 3 години
Превратът в Турция си беше чиста инсценировка,част от пъклен план на сат..рапа за пълно господство.Стотици хиляди невинни хора уволнени и арестувани. Разчистване на ония,които биха му попречили за обсебване на цялата власт.Болен мозък и психични отклонения. Всеки диктатор е завършил трагично,но този ще завърши-мнооого трагично. И прима.тите имат граница на търпението си.
136
0
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
До ХА ХА ХА ХААААААА
Като сте "отвратени" от европейските ценности за какъв *** се натискате да ставате член на ЕС!?