Меркел: Приехме бежанците като хуманитарно изключение

Канцлерът иска да поддържа по-добри отношения с Турция, но...
29 авг 2017 15:15, Елка Василева
62
Меркел: Приехме бежанците като хуманитарно изключение
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението й преди две години да допусне в страната стотици хиляди мигранти е било хуманитарно изключение, а не основа на дългосрочна стратегия, предаде Ройтерс.

На ежегодната си лятна пресконференция по-малко от четири седмици преди парламентарните избори Меркел каза, че след това решение са били предприети мерки подобен бежански наплив да не се повтори.

Германският канцлер се състезава за четвърти пореден мандат на поста на парламентарните избори на 24 септември. Нейният Християндемократически съюз според допитванията в момента води с 13 процентни пункта пред основния си съперник - Германската социалдемократическа партия.

Германският канцлер предупреди, че отказът на редица страни от ЕС да приемат и разпределят бежанци може да има дългосрочни последици, предаде ТАСС.

"Европа не си е написала домашното (за справяне с мигрантската криза), Дъблинският регламент не работи, не всички имат готовност да участват в системата за разпределяне на бежанци", се аргументира Меркел.

Германският канцлер подчерта, че е "недопустимо Европа да проявява солидарност само когато това е в интерес на някои. Или всички ще сме солидарни със страни като Италия, или това ще има сериозни последствия в бъдеще", предупреди тя.

Не можем да мълчим пред посегателствата над правовата държава в Полша, заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

"Правовата държава в Полша е сериозна тема. Каквото и да е нашето желание за добри отношения, добри връзки с нашата съседка Полша, не можем просто да мълчим и нищо да не кажем само за да е всичко тихо и кротко", каза германският канцлер.

По темата за Русия и Украйна Меркел увери, че работи заедно с френския президент Еманюел Макрон и със САЩ за намиране на решения на украинската криза в рамките на "нормандската четворка" (Франция, Германия, Русия и Украйна), предаде Ройтерс.

"Във вчерашното си съвместно изявление (с Макрон) ясно посочихме, че спазването на споразумението за прекратяване на огъня е изключително важно. Ако се спазват Минските споразумения, ще бъдат покрити изискванията за отмяна на санкциите срещу Русия. Това ще е полезно както за руската, така и за германската икономика", каза тя.

Меркел заяви, че би искала Германия да поддържа по-добри отношения с Турция. "Трябва обаче да погледнем действителността. Сега сме в много сложна фаза от отношенията си. Искането ни е ясно - всички задържани в Турция германски граждани трябва да бъдат освободени", каза тя.

Меркел заяви, че разрешеният от ЕС временен контрол по националните граници на Германия до края на ноември трябва да бъде удължен, предаде ДПА.

"Нуждаем се от този граничен контрол", каза германският канцлер и съобщи, че утре ще обсъди удължаването му с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След бежанската криза в Европа няколко държави върнаха контрола по националните си граници в Шенгенското пространство за свободно движение, но Европейската комисия заяви през май, че се стреми към отмяната му.

Меркел осъди като расистко изказване на лидер на националистичната партия "Алтернатива за Германия", който заяви по адрес на правителствения комисар за интеграцията Айдан Йозогуз, който е с турски корени, че "можем да се отървем от него в Анадола", предаде Асошиейтед прес.

Повод за скандала станаха думите на Йозогуз, че "отвъд езика не може да се идентифицира някаква специфична германска култура".

Меркел каза, че коментарът на лидера на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд е "расистки и абсолютно трябва да бъде осъден".

Гауланд оттегли използването на израза "да се отървем от него", но иначе остава зад думите си.

Меркел отхвърли твърдението, че предизборната кампания в Германия е скучна, предаде ДПА.

"За мен не е скучна, а вълнуваща и интересна", заяви тя и добави, че не е съгласна с мнението, че "една кампания е добра само ако хората се обиждат едни други".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Аби преди 6 години
Думата "хуманитарно" и "дългосрочно" не са ли свързани. Приемам те хуманитарно, за да ми служиш дългорочно. Кво пра'м Шмиргел с хуманитарното, което не е дългосрочно. Казвам ти го..храним, гледаме и после нижтсковат оналовата на всички. Нема да се поправям гешките. Умните ме разбераха.
47
0
 
8
 
! Отговори
До45 преди 6 години
В този смисъл,трябва да се забрани на Германия да провежда експерименти с много хора,защото в тях не участват само мюсюлманите-икономически мигранти,защото бежанците са именно такива,а и всички ние,които ще трябва да ги приемаме на квотен принцип и да умираме в терора,който ни устройват.САЩ са имигрантска страна,ако иска нека си ги вземе...
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ги върнете там, откъдето са дошли пак като хуманитарно изключение, защото всеки пети от тях е терорист, или потенциален такъв, а останалите мюсюлмани го укриват и се правят на изненадани ,след всеки терористичен акт над нашите животи.
45
0
 
4
 
! Отговори
VAso преди 6 години
Problema e che iskat oshte, tazi lyje kato darta ciganka, za towa w iztochna Germania na mitingite i skandirat LYJEC
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бързо ви омръзнаха....тепърва започват ядовете ви...стига да не ги натресете на продажни политици в други държави
43
0
 
11
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Германците трябва да се отърсят от вината си за Втората световна война и да станат независими, след това да махната американските ***. Тогава може да си получат обратно държавата. Дотогава лошо за тях. Меркел е отвратителна.
42
0
 
20
 
! Отговори
Един преди 6 години
Като сте ги приели като хуманитарно изключение си ги дръжте при вас. Няма нужда да ги разхвърляте по квотен принцип наляво и надясно. Хaлал да са ви!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците вече 72 години се срамуват от Хитлер а от Меркел ще се срамуват до последния жив немец...което както вървят нещата може и да е по-малко от 72 години.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли, Мути? Допреди няма и една година говореше други работи. Плащаше на агенции да ти правят анализи, според които Германия има нужда от поне 200 000 мигранта годишно, за да си закрепи икономиката в дългосрочен план. Продължи да каниш мигранти в продължение на цели две години. Продължи да защитаваш политиката си допреди две седмици. А сега изведнъж - изключение? Как така, Мути? Изборно, нали? Щото германците вече хич не те долюбват, та предизборно да позапазиш някой процент избиратели.
39
2
 
12
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Всички медии са цензурирани в Германия. Бизнеса се мачка и който не желае да е спонсор на политическата върхушка го смачкват буквално.Немска медия написа:медиите в Германия се направляват от най-високо мястоАнкета показва, че над 2/3 от германците не вярват на медиите и управляващите политици.Всичко се крие и се манипулира общественото мнение. Тези, които кажат нещо грешно се уволняват на момента. Полицейски шефове заявиха, че престъпноста е скочила в пъти и всичко се крие.Уволнени са!
38
3
 
15
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
До mtkТакае! В Германия, както почти навсякъде в Европа, както и у нас вече няма критична маса от умни хора, които да поведат обществото срещу неправдите и либераcTията.Нещата много се промениха. В Германия вече се живее много зле. Парите стигат да си платиш квартирата, осигуровките и храната. Средната класа изчезна. Останаха богати и бедни. Навсякъде е тотална цензура. Живял съм през комунизма и такова чудо не е имало. Всеки втори германец е някакъв нещатен доносник в полицията.Чудо!
37
1
 
20
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Приемайте ги както искате въпросът е що за фашистка наглост да карате другите да ги приемат?
36
3
 
16
 
! Отговори
mtk преди 6 години
Немците нещо има стана, много са кротки, съгласяват се мълчат си необяснимо дори, не се вдигат , не виждам протести, какво им наравиха, от храната ли, от въздуха ли, направо ги направиха покорни роби и няма и помен от типичния немец, който си държи на анцията и на историята.
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лудата Меркел лъже предизборно.И немците ще са луди ако пак я изберат.Ще вкарат Европа в трета световна война,но този път те няма да оцелеят.
34
1
 
24
 
! Отговори
m преди 6 години
Нека първо видим, кой съдаде войните, където Сирия си беше една що годе нормална държава, хората си работеха и си живееха, кой съдаде войната там, не бяха ли амеркинаците, а после защо те не си ги приемат бежанците, да сте чули да приемат бежанци, ами ЕС е готов, за негова сметка товарим ги на кораби и към Америка, територия бол.Къв е проблема? Не искат обаче защо? Който направи войната да си ги бере гайлето.
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
36 да не си се объркал с Путин бе, каква цензура???
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това хуманитарно изключение е на път да предизвика хуманитарна криза в европа!
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия има страшна цензура,нищо не се знае за атентатите,а самите германци се страхуват както при социализма дори да роптаят,а тая лудата ще я преизберат на 100%,никакви нейни грешки не се огласяват и признават!
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди 2 год. си спомням една снимка която обиколи всички медии. Едно семейство бежанци от Сирия, пристигнали в Германия, на които германците отказвали убежище. Детето им - малко момиченце плачеше и се обръщаше чрез медиите с молба за закрила към Ангела Меркел . Меркел посети лагера с бежанците и на снимката беше запечатан момент, в който тя успокоява детето, но строго му обяснила защо Германия не може да пусне семейството му. Тогава си помислих, че Меркел е една безчувствена германка .... После се разбра, че не само е позволила на това семейството да остане в Германия, но и отваря широко врати
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадна кукумявка... Скоро ще я изпратят и нея. С камъни.