Иракски Кюрдистан - ново огнище във врящия Ирак

Анализаторът Христо Петров пред Bloomberg TV Bulgaria
23 окт 2017 21:22, Екип на Bloomberg
4
Иракски Кюрдистан - ново огнище във врящия Ирак
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Територията на Иракски Кюрдистан има огромни запази от петрол и неразработени запаси от природен газ. За последните три години икономическият ръст в Иракски Кюрдистан е около 6-7%, което е бум за разбитата иракска държава. Това каза журналистът и анализатор Христо Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Неслучайно Масуд Барзани настоява за независимост на Иракски Кюрдистан. Той има няколко цели. Първата е политическа. Да си осигури политически дивиденти за предстоящите парламентарни и президентски избори в Кюрдистан, които са на 1 ноември. Той иска да грабне историческия флаг на човека, който създава кюрдската държава ".

Освен вътрешната опозиция, има и международна резистенция към този погрешно обмислен политически ход с изборите - за използване на демократичните механизми за постигане на краткотрайни или дълготрайни политически цели, които не отговарят на целите на региона, където има огромна необходимост от консолидация и омиротворяване, обясни гостът. "Ние виждаме как в един врящ все още Ирак се създава ново огнище на напрежение"

Другата цел, която Барзани преследва, и е не по-малко опасна, е, че със създаването на Кюрдската държава ще се създаде прецедент за малцинствата в целия регион, подчерта Петров. "Тези новосформирани автономни държавици ще станат много по-уязвими към външни влияния".

Кюрдският въпрос има своя исторически генезис, който може да се проследи до 1920 година, когато кюрдите (това огромно малцинство) стават съюзници на Отоманската империя и Ататюрк им обещава държава, обясни корените на проблема Христо Петров. "Но след като той ги използва, като съюзници и като добри войни, Великите сили ги изиграват и 1923 година договора се анулира и кюрдите остават излъгани. От тогава в кюрдските племена се събужда желанието за създаване на своя държава, но икономическите предпоставки настъпват през 50-те години и бумът е 1992 година по време на Иракското нашествие в Кувейт, когато кюрдите обявяват своята автономия".  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намесва се САЩ и се появява ново огнище. Не е ли показателно?
1
2
 
11
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Нека си припомним кой поддържаше кюрдите в Сирия и Ирак...