Швейцария затяга режима за оръжията след референдум

Половината от домакинствата сега са въоръжени
7
Швейцария затяга режима за оръжията след референдум
Снимка: Булфото, архив

Гражданите на Швейцария одобриха днес в два референдума реформа в системата на корпоративното данъчно право и постъпленията за пенсионните фондове и затягане на контрола върху огнестрелните оръжия съгласно правилата на ЕС, информира Ройтерс.

Данъчната реформа и промените във финансирането на пенсионната система бяха приети с 66 срещу 34 процента от гласовете, според предварителни резултати.

Вотът слага край на продължителен спор за благоприятните данъчни ставки, които Швейцария предлага на международните корпорации. Приемането на промените има решаващо значение, за да не бъде страната белязана като отцепник, предлагащ ниски ставки, заяви финансовият министър Ули Маурер.

Преди две години шейцарската система за пряка демокрация отхвърли опит за реформа на данъчното законодателство, което мнозина обвиняват, че дава нечестно предимство на страната в привличането на глобални компании.

Под натиска на ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Швейцария обеща да покрие международните стандарти и да премахне специалните ниски данъчни ставки, от които се възползват близо 24 000 чуждестранни компании, базирани в страната.

Правителството планира да премахне специалния данъчен статут на корпорациите, които в отделни кантони плащат данъци от едва 7,8 до 12 процента спрямо 12 до 24 процента за "обикновените" швейцарски компании.
В замяна кантоните ще понижат данъците за обикновените компании, за да ги разубедят да напуснат.
За да покрие недостига на данъчни приходи от около 2 млрд. шв. франка (1,98 млрд. д.), който ще възникне впоследствие, федералното правителство ще увеличи частта от федералния данък, който кантоните получават.

За да успокои притесненията, че корпорациите ще бъдат облагодетелствани за сметка на гражданите, се предвижда вдигане на годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 млрд. франка чрез увеличаване на вноските на работодателите и служителите и по-голям дял на федералното правителство.

По-строгия контрол върху оръжията одобриха 64 срещу 36 процента от гласоподавателите.

Европейските ограничения, които засягат и нечленуващата в ЕС Швейцария, защото тя е част от Шенгенското пространство на отворени граници, предизвика недоволство сред любителите на стрелбата. Ако мярката не бе приета обаче, щеше да се наложи страната да напусне шенгенската зона и системата на Споразумението от Дъблин за бежанците.

След терористичните нападения в Париж и други европейски градове през 2015 година, през 2017 г. ЕС затегна законите за придобиване на полуавтоматични оръжия като използваните в атаките и улесни проследяването на оръжия в националните бази данни.

Първоначално европейското предложение предизвика недоволство в алпийската страна, защото означава да се забрани швейцарската традиция бившите войници да задържат автоматичните си оръжия. Швейцарските власти договориха отстъпки от режима за членовете на многобройните клубове по стрелба, но всяко ограничение, идващо от ЕС, провокира крайнодесни активисти, бранещи швейцарския суверенитет.

Швейцария има едно от най-високите нива на частни собственици на оръжия в Европа - близо 48 процента от швейцарските домакинства притежават огнестрелно оръжие.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тоя ес ме дразни ужасно,
трябва ли да се бъркат навсякъде?
колкото по бързо се махнем от тая диктатура, толкова по добре.
европа - да, ес - не !
5
1
 
15
 
! Отговори
На робите преди 10 месеца
никога не се е позволявало да притежават оръжие и да защищават живота и собсвенноста си

юдо-масонките гадове ни заробиха, скоро и чипове ще ни имплантират - точно като на добитъка, защото това сме ние - покорен добитък, който си плаща ипотеките послушно и се радва на 70 кв. м. панелен коптор
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безсмислено е да коментира Швейцария, все едно е нормална държава, и може да служи за пример.
Всяка жаба да си гледа гьола
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и колко са престъпленията с тези оръжия .... мааалко

т.е. няма нищо общо това колко лесно се придобива оръжие и злоупотребите с него ... а всичко е в последващия контрол
2
1
 
16
 
! Отговори
Емо преди 10 месеца
Нищо не затяга Швейцария, а българските медии дезинформират. Реално швейцарците отстъпват съвсем малко, но си запазват привилегията да държат автоматично оръжие в домовете си. Т. нар. рестрикция е че швейцарците запазват правото си да придобиват полуавтоматични оръжия (което в България е абсолютно забранено) като само се задължават притежалите им да минат задължителен курс за обучение, а частите им да бъдат маркирани с цел
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбира се, това което сега пиша за Швейцария е пресилено.Навсякъде където се забранява притежание на оръжие от граждани се подготвя диктатура.Защото народ без оръжие, но със увеличена армия е народ кандидат за тирания.Ако един политик е добър за народа не му дреме народа дали е въоръжен, но ако е лош и иска на всяка цена да е във властта много му дреме и второто, което го интересува е да има силна полиция и армия за да го защитава от народната любов.Днес армия трябва за поробване.