В Беларус започна предсрочно гласуване на президентските избори

Основният вот е насрочен за 9 август
4 авг 2020 11:36, Елка Василева
11
В Беларус започна предсрочно гласуване на президентските избори
Снимка: архив, БГНЕС

В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в общо 5767 секции, включително 44 извън страната, предаде ТАСС.

Освен сегашния президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима кандидати, регистрирани за изборите; избирателната комисия отказа регистрация на други двама.

Основният вот е насрочен за 9 август. Беларуската опозиция вижда в предсрочното гласуване възможност за фалшификации, посочва агенцията.

Днес се очаква и годишното обръщение на Лукашенко към беларуския народ и парламента, в което държавният глава ще очертае плановете си за развитие на страната през следващите пет години.

В предизборната му програма се казва, че той смята за необходимо до пет години в страната да се проведе референдум за промени в конституцията. Чрез общонародното допитване беларусите "ще определят своите права, задължения, свободи и ангажименти, също и пълномощията на органите на държавната власт", заявява държавният лидер в документа, публикуван днес във в. "Звязда".

Още по темата

Лукашенко изтъква, че смята за важно Беларус да запази своята независимост и суверенитет, да отхвърли зависимостта си в петролногазовата, финансовата и други сфери, но без да прилага "шокова терапия". "Миролюбивата ни дипломация бе и си остава залог на сигурността за беларусите", се казва в програмата му.

Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, предвижда в предизборната си програма, публикувана в същия вестник, Беларус да развива партньорски отношения с всички страни, като се ръководи от националните си интереси.

"Трябва да създадем партньорство на равни начала, а не зависимост заради зарибяване с газ или кредити", отбелязва тя. След изборната си победа опозиционерката обещава да вземе мерки "за запазване на стабилността в страната и създаване на условия за честни избори" - нови президентски избори след половин година. А успоредно с изборите да проведе референдум за връщане към конституцията от 1994 г. с оглед ограничаване на президентските пълномощия и мандати.

За президентския пост кандидатстват още Андрей Дмитриев - съпредседател на общественото движение "Говори истината", бившият депутат от парламента Анна Конопацка и Сергей Черечен, лидер на социалдемократическата партия "Грамада".

Отказана бе регистрация на още двама претенденти - арестувания бивш банкер Виктор Бабарико и Валерий Цепкало, бивш шеф на беларуския Парк за високи технологии, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко си направи супер удобна "опозиция", еваала на беларуското КГБ!ХА ХА Х АХА
6
0
 
0
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
До АнонименИма все още, но вече с двуцифрени бройки, през април и май имаха по 900 заразени на ден, там просто премина от самосебе си.
5
1
 
0
 
! Отговори
img456123 преди 3 години
Важно е кой колко гласове печели, но още по-важно е кой брои бюлетините.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефовете на паркове за високи технологии са особено опасни за диктаторите, защото имат акъл освен всичко друго.Пак ще си го избират Лукашенко по стар комунистически обичай: с предварително елиминирани сериозни опоненти и няколко безобидни или подставени "за цвят".
3
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
168 СЛУЖИТЕЛИ НА "ВАГНЕР" ЩЕ БЪДАТ НЕЗАВИСИМИ НАБЛЮДАТЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ / 32 БЯХА ЗАДЪРЖАНИ / !!!!!!!!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Великият държавник Лукашенко ще помете за пореден път всичко опоненти ! Да пребъде !
1
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Гледам, няма голяма разлика между управляващи и опозиция... единствено, че "диктаторът", както всеки управляващ ес политик, не вижда смисъл в непрекъснати избори, а опозицията го смята за демократичност в своя наивитет.И както в македонията и за разлика от балканските ***, никой не дудне изтърканите мантри за ес, ценности и "цивилизовани" избори.