Лукашенко мобилизира военни в западен Беларус

Причината - намиращите се наблизо войски на НАТО
19 авг 2020 09:07, Петя Славова
62
Лукашенко мобилизира военни в западен Беларус
Снимка: БГНЕС

Президентът  на Беларус Александър Лукашенко разпореди прехвърлянето на парашутистите в западния град Гродно през уикенда. Той аргументира хода си с предполагаемо напрегнатата ситуация във връзка със сигурността там, добавяйки че войските на НАТО не са далеч от границата. Военният съюз отхвърли това твърдение.

Лукашенко многократно обвиняваше други държави, че се намесват в протестите срещу него. По-конкретно той назова Полша, Литва и Украйна.

Още по темата

Освен това президентът търси контакт с руския президент Владимир Путин, който обяви, че ще подкрепи Беларус в "извънредно положение". Русия потвърди готовността си "да предостави необходимото съдействие за решаване на възникнали проблеми", се посочва в съобщението, позоваващо се на съществуващо военно споразумение.

Междувременно опозицията в Беларус създаде координационен съвет, който да организира мирно предаване на властта. В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени. Кандидатът за президент Светлана Тихановская е инициатор за създаването на съвета. От изгнанието си в Литва тя публикува ново видео съобщение, в което обвинява Лукашенко, че ръководи страната с лъжи и ужас в продължение на 26 години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
Трябва да се следва тактиката от площад Тиенанмън, Китай 1990. Истоията показа, че това е единствения начин да се спаси дадена държава от пагубната агресия на Атланизма и псевдоДемокрацията.
52
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не западен, а западнА. Беларус е в женски род
51
2
 
1
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Саша Лукашенко ще смачка фашистите !!!!
50
1
 
2
 
! Отговори
Ице преди 3 години
До Христо ХристовЗаминавай в Белорусия, ще се изкефиш! Там си говорят на "товарищ"
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мошеник. Войски на Нато били на близо. Войските на Нато са на близо от 30г :) Чиста заплаха към населението в това. Армията веднага да свали оръжията насочени към техните майка, бащи и приятели. Една грешка и цял живот ще съжалявате, а тоя така или иначе ще замине един ден. Не се поддавайте на глупави заповеди.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовЛукашенко е пътник.
47
8
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Да живее Александър Лукашенко- велик държавник и управленец ! Няма да им успее на сор.осо.идите мейданчето в Беларус !
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"европейските провокатори"Ти от Азия ли идваш?
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Последното беше януари 1991ва, по времето на Горбачов"И тогава политиката на Раша си беше същата като сега, другарю. Даже и лицата са си същите, само на малко по-различни постове. Но Путин определено доведе тази политика до апогея й, вече и доскоро проятелски държави да ги мразят. То така няма нужда друг да се огражда, те сами се ограждат с граничен пояс от естествени врагове.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шаблонът е стар и банален.Светлана Тихановская е инициатор за създаването на съвет, който да организира мирно предаване на властта, а съветът ще я издигне и избере за президент на правителството в сянка със седалище в Литва.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че Русия ще потвърди готовността си "да предостави необходимото съдействие за решаване на възникнали проблеми", защото Русия и Белорусия са членове на една единна съюзна държава с общ съюзен управляващ орган. В случая е без значение, че Бацко спрямо Русия винаги се държи като селски хитрец, който постоянно иска още и още блага от по-големия брат и нищо не дава в замяна.
42
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен"Прибалтийските републики едно време бяха в рамките на СССР. Русия се опита да си играе с тях, затова сега са в НАТО и мразят Русия." - последното беше януари 1991ва, по времето на горбачов... ПП. ех тоз путин, здраво фиства бавномислещите евроатлантически тролчета...
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацко многократно обвиняваше Русия, че се намесва в предстоящите протести срещу него. за да направи мили очи и плонж пред хегемона. Той откровено пренебрегваше предупрежденията, че веднага след изборите ще възникнат вълнения, които ще бъдат използвани за външна западна агресия срещу Белорусия. Едва в събота на 15.08. Бацко съзря направлението на главния удар и освободи оклеветените руски граждани, за да може да моли Путин за помощ. Полша, Литва и Украйна.са плацдарм и посредници на Началника.
40
6
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Лукашенко трябва с твърда ръка да се справи с европейските провокатори. Лобут повече отколкото ес могат да платят с грантове и проблемът е решен...
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени ''- същите като нашите муньовци през 1990 ,белорусите си нямат никаква представа на какво ще бъдат подложени !
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"Реалността е всички соц страни да станат пазари"Сега ще ти кажа за тази "реалност".Когато комунизма в България падна, българските пазари бяха оставени на абсолютен самотек. Близо 10 години, че и повече на тях нямаше НИКАКВИ западни фирми. За сметка на това имаше китайски, турски, тайвански и тям подобни, които ни ЗАЛИВАХА с ***. Българските фирми просто бяха УБИТИ от българските потребители, които купуваха "евтинко", тъй че не ми говори за някаква западна конспирация.
37
4
 
16
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 3 години
ЗАЩО НЕ СЕ СЪОБЩАВА НА НАС ЧЕ: В ДОМЪТ НА ТАХАНОВСКАЯ СА НАМЕРЕНИ ДВА МИЛИОНА ДОЛАРА И НЕЙНИЯТ МЪЖ Е В ЗАТВОРА ОТ 29 МАЙ Т.Г ТЯ И СЪПРУГА И НЯМАТ ОБЯСНЕНИЕ ОТ КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИИ ТАЗИ ПОДКУПНА ЖЕНА ИСКА ДА УПРАВЛЯВА БЕЛАРУС
36
3
 
9
 
! Отговори
ОпЦИЯ преди 3 години
Батката що не разиграе партията на Ердоган?Симулира метеж и после всичкото 'опозиция' - през филтрационни лагери?Чиста работа!
35
2
 
12
 
! Отговори
Времето е наше... преди 3 години
"В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени."После идват мутри - мафиоти. Заводите се нарязват за скрап. Демамгогията става норма и хората стават на обща пазарна маса...И така десетки години защото не може да правим конкуренция на баш-демокрациите на запад!Абе... демокрациите не са това което са!
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименлегендата е :"Политиката на Путин: да всява омраза към Русия."Реалността е:Всички бивши соц страни да станат на пазари. Натрупаните производствени мощности да се разграбят и фалират за да може хората да са на външно командно дишане и да не са икономически независими.Да се насочат по всякакв начин да мразят Русия.Основната цел е необятните ресурси на Русия която упорито не си ги дава.Стига манипулация, а!?