Започна делото срещу 14 души за нападението срещу "Шарли ебдо"

Те са купили оръжие и коли, използвани от нападателите
2 сеп 2020 14:52, Елка Василева
4
 Започна делото срещу 14 души за нападението срещу "Шарли ебдо"
Снимка: архив, БГНЕС

В Париж днес започна делото срещу 13 мъже и една жена за нападенията от януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет във френската столица, белязали началото на вълна от ислямистко насилие в Европа.

Седемнадесет души и всичките трима нападатели загинаха по време на продължилите три дни атаки през януари преди пет години.

Подсъдимите по делото са обвинени, че са купили оръжие и коли, използвани от нападателите, или са подпомогнали с логистиката на атаката.

Още по темата

Повечето от обвиняемите казват, че са мислели, че помагат на заговор за обикновено нападение. Трима от подсъдимите, включително и единствената обвинена жена, ще бъдат съдени задочно, след като заминаха в зоните на конфликт, за да се присъединят към Ислямска държава.

При нападенията преди пет години първо братята Шериф и Саид Куаши откриха огън на 7 януари в редакцията на "Шарли ебдо" и убиха 12 души, а после избягаха. Те твърдяха, че извършват нападението от името на Ал Кайда.

Два дни по-късно Амеди Кулибали атакува еврейски супермаркет, като уби четирима заложници в името на Ислямска държава. През това време братя Куаши нахлуха в печатница извън френската столица. И тримата нападатели бяха убити същия ден при двойна полицейска операция, протекла по едно и също време.
Същата година през ноември десетина ислямисти атакуваха ресторанти и барове и концертна зала в Париж и убиха 130 души, припомня АП, цитирана от БТА.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С демократични методи да се бориш с терористи е все едно да излезеш с кавалерия срещу танкове. Хора готови да умрат в терористична атака очевидно не се плашат от затвор или дори от смъртна присъда.
Трябва да има последствия за близките им и роднините им - примерно лишаване от гражданство и експулсиране за да се научат, че действията им няма да останат ненаказани. Обаче това не е демократично.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За къде се е разбързал съдът?
Можеше да започне дело след 70 години...
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вугарски балканска ***
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без Меркел ислямисткото насилие в Европа нямаше да е толкова високо.