Учени от Австралия откриха нов коралов риф

Новият обособен риф е едва осмият обособен риф в района
29 окт 2020 19:32, Петя Славова
5
Учени от Австралия откриха нов коралов риф
Снимка: БГНЕС

Австралийски учени са открили масивен нов коралов риф, по-висок от много от най-високите сгради в света, съобщи океанският институт "Шмид", цитиран о РИА Новости.

Новият риф, висок 500 метра, е открит за първи път от 120 години на билото на Големия бариерен риф на 20 октомври, когато учените картографират рифа. След това, на 25 октомври, учените потопиха подводен робот SuBastian до рифа. Откритието беше излъчено на живо на уебсайта на института, предаде БГНЕС.

Новият обособен риф е едва осмият обособен риф в района. Основата му е широка 1,5 километра, а височината му е само на 40 метра от океанската повърхност.

Големият бариерен риф е най-голямото натрупване на корали в света, простиращо се на 2,3 хиляди километра по североизточното крайбрежие на Австралия. Състои се от почти три хиляди рифа, които заедно съставляват около 10% от площта на всички коралови рифове в света.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добре.
Скоро ще открият колелото и топлата вода...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото като с озоновите дупки, климатичните проблеми и т.н. Земята е прекалено мощна за да се предаде пред 8 млрд., Повечето, от които безнадеждно прости. Цялата работа е в алчността. Нито има клима проблеми, нито Ковид. Прости сте
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте бе, нали рифовете умираха? Ко стана ся?
2
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Ам чи то бая голем бре, как не го видяха до сега ами чакат да се блъснат в него.
1
0
 
5
 
! Отговори
Лили Иванов преди 1 месец
Айде сега Ердоганчо Лудия ще прати кораба да чопли за нефт,около рифа.