Хиляди излязоха на протест в Мианмар срещу военния преврат

Военните, които завзеха властта, спряха достъпа до интернет в страната
7 фев 2021 08:42, Ния Христова
11
Хиляди излязоха на протест в Мианмар срещу военния преврат
Снимка: БГНЕС
Над хиляда мианмарци излязоха да протестират в Янгон срещу извършения на 1 февруари държавен преврат, с който беше свалено цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи, съобщава БТА. Сили за борба с безредиците бяха изпратени в близост до университета на Янгон, където се е провел протеста.
 
"Ще продължим да се събираме, докато получим демокрация. Долу диктатурата", заяви Мио Вин, 37-годишен участник в протеста.
 
Мианма беше управлявана от военна хунта близо 50 години откакто получи независимост през 1948 г., припомня АФП. Няколко хиляди вчера се събраха на протест в икономическата столица на страната. Това беше първият голям протест след извършения от въоръжените сили преврат, при който те наложиха извънредно положение за срок от една година, арестуваха Аун Сан Су Чжи и десетки политици и активисти.
 
Протестиращите скандираха "Освободете майка Су". Други носеха знамена в цветовете на нейната Национална лига за демокрация и се поздравяваха с три пръста - жест, символизиращ съпротива, отбелязва АФП.
Още по темата
 
Междувременно новите военни власти в Мианма са блокирали по-голямата част от достъпа до интернет, предаде Асошиейтед прес. Много потребители на интернет отбелязаха вчера постепенно спиране на цифровите услуги, особено от страна на доставчиците на мобилни услуги. Вчера сутринта процесът дори се ускори. Има различни данни дали връзките по стационарен телефон все още работят.
 
Нетблокс, базираната в Лондон група, която следи прекъсванията на интернет, заяви вчера, че достъпът до интернет в Мианма е почти изцяло спрян, като е останал само на 16 на сто от нормалното си равнище.
 
Прекъсването на достъпа последва, след като в петък хунтата нареди да бъдат блокирани Twitter и Instagram, защото някои хора се опитваха да разпространят това, което властите смятаха за стари новини. Facebook вече беше блокиран по-рано през седмицата, макар и не напълно ефективно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, трябва да се спре китайския петролопровод, заобикалящ Малака. Затова внезапно права и демокрация.
6
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЩОМ СА БЛОКИРАЛИ ИНТЕРНЕТ ЗНАЧИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ КОМУНИСТИ!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз блокирах моте фейсбук и инстаграм
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали тези същите погребваха рохингите в масови гробове само защото били мюсюлмани. На ви сега!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стане генгбенга там....има ли военни замесени...нищо хубаво няма
2
6
 
4
 
! Отговори
Су Джу Ци преди 3 години
И тикволандия върви натам.
1
0
 
14
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Заглавие: Хиляди излязоха....Статия : Над хиляда души излязоха....Слабичко