Прехвърлят хиляди афганистанци във Великобритания

Те са работили за британската армия и правителството
31 май 2021 23:30, Елка Василева
61
Прехвърлят хиляди афганистанци във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици афганистанци, работили за британската армия и правителството предимно като преводачи, ще бъдат спешно предислоцирани съгласно обявени планове. Решението е взето заради опасенията за тяхната сигурност с подготвяното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан.

Заедно със семействата си повече от 3000 афганистанци се очаква да пристигнат и да се установят във Великобритания. Около 1300 афганистанци, помагали на армията, вече живеят във Великобритания, предаде БНР.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че ускоряването на плановете е правилното решение. Той допълни, че тези, които вече са прехвърлени на британска земя, със сигурност са щели да станат обект на репресии от страна на талибаните.

Въпросът е много чувствителен, откакто британските войски прекратиха бойните си операции в провинция Хелманд през 2014 година, като самите войници на служба там бяха едни от най-активните в исканията да бъдат защитени онези афганистанци, които са им помагали по време на престоя.

Предишната схема имаше строги критерии кой може да кандидатства за „нов живот“ в Обединеното кралство на базата на продължителност на службата и изпълняваната роля, но според новите разпоредби на всеки, чийто живот е застрашен, ще бъде предложено приоритетно прехвърляне независимо от гореспоменатите критерии. Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че предприетият ход е „морално задължение“.

 


61
Още от Коронавирус
Тестват 13-милионен град във Виетнам за COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
14
 
! Отговори
Ето, това ще бъде преди 1 седмица
НАТО след няколко години, сбирщина от араби и българи!? Запада си загуби колониите, но робите сами им се натистат. Гладният и за корица хляб ще си подложи задника. Видяхме какво представлява НАТО, видяхме що за войници има, все из мет!
34
2
 
13
 
! Отговори
Сахиб преди 1 седмица
Пущуните са много костелив орех. Нито ссср, нито САЩ успяха да направят каквото и да е. По-голямата част от територията пак се владее от талибаните. Просто пак решиха, че само дават жертви и е време да се махат. Страна, която е 40+ години във война. Дано дойде мир за тези хора. Заслужават го. Най-накрая.
33
0
 
8
 
! Отговори
БайХ преди 1 седмица
Последно стотици или хиляди?
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чий го барахте там толкова години? Накрая като се изтеглихте продължава да е пълно с муджахидини. Не мога да разбера смисъла на цялото упражнение.
31
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Тръмпи го издухаха.Сега ще духат още по-яко!С глобалното затопляне е вероятно да е по-евтино на световните господари да си отглеждат херото в друга послушна географска точка?Иран много произвежда но там бият с дронове!Подозирам бивша съветска република с еднолично управление за следващия световен лидер в производството на мак?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Непал, Египет, Пакистан, Индонезия и др. знайни и незнайни полуфабрикати били се за британската армия, със семействата си и роднините си, всяка година заливат Острова. Не случайно му викат Лондонстан.Веднъж минавайки през Саутхол, видях някакъв да си опъва килимчето на изток в локална градинка, за да се моли.
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бил съм на острова. Положението е трагично. Просто не става за нормален, цивилен живот. Има разбира се хора които се правят че всичко е нормално, но истината е, че нищо не е нормално.
28
25
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 седмица
Моля се богу да доживея да видя разпада на кир-ливата матушка на еднонационални държавици, в които мюслитата трепят ''православни''
27
5
 
23
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
Aко има нещо положително в цялата тази сатанинска вакханалия, то е, че етнонационалните държави винаги са се появявали като птица феникс след разпадането на империите. Запада е на смъртен одър и това не задължително е лоша новина. Бог с нас и Бог да пази България!
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво! Поне още 1 милион семейства да дойдат на острова.
25
0
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 1 седмица
Вашите генетични сходства с маймуните може да са 99,9999%. Моите ,обаче не са.
24
1
 
5
 
! Отговори
АМИИИИИИИИИИИИ преди 1 седмица
ВИЖ АФГАНСКИЯ БРУС ЛИЙ
23
4
 
11
 
! Отговори
ДО 13 КЕФ преди 1 седмица
МОЛИ СЕ ТАЛИБАНИТЕ ДА НЕ ДОЙДАТ ТУК ЧЕ ЩЕ ТИ ЗАМРЪЗНЕ КЕФА ЧАК ТОГАВА ВИЖ 1970 Г АРХИВНИ КАДРИ КАКВО Е БИЛО В АФГАНИСТАН ВИЖ И СЕГА КАБУЛ СИТИ ТАЛИБАНИТЕ ДА НЕ СЕ СПОНСОРИРАТ С ОРЪЖИЕ МИР ЩЕ ИМА
22
7
 
29
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 седмица
Еми супер...Тъкмо малко църните да им оправят малко генофонда на рижавите от острова....Само не мога да разбера кралицата оти се дразни на Хари, че е взел черна, при положение, че тя с меркел вкараха талибани в Европа?!?
21
11
 
5
 
! Отговори
ДО 13 КЕФ преди 1 седмица
МНОГО СИ ЗЛЕ БЕ ЧОВЕК ТИ СИ СЛЯП ДА СЕ СПРЕ ОРЪЖИЕТО НА ТАЛИБАНИТЕ И ЩЕ ИМА МИР КАМЪКА СЕ ТЕЖИ НА МЯСТОТО НИКОЙ НЯМА ДА БЯГА ДА ГО БИЯТ УНИЖАВАТ ГРАБЯТ ПО ГРАНИЦИТЕ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ СЕ ПРАВИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ ПО СПЕШНОСТ БЕЗ УПОЙКА ПРИ БОМБЕН АТЕНТАТ ТЕЛАТА СЕ РАЗКЪСВАТ НА ПАРЧЕТА И Т Н ПОКЛОН ПРЕД ТОЗИ БОРБЕН НАРОД И ЗАМЪЛЧИ
20
1
 
7
 
! Отговори
Конфуций преди 1 седмица
Ако си доносник или епилептик, то си остава до живот.
19
7
 
12
 
! Отговори
СТОП преди 1 седмица
АМЕРИКА ВЪН ОТ АФГАНИСТАН ТЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ САМИЯ Я СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА КОЙ И КОЛКО ПРОИЗВЕЖДА ОРЪЖИЕ ВОЙНАТА СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО ЗА ДА СИ ПЛАСИРАТ ОРЪЖИЕТО ПЪК ПОСЛЕ ЗАЩО БЯГАТ ХОРАТА ЖИВОТА Е МИГ ВСЕКИ ИСКА ДА ГО ИЗЖИВЕЕ СПОКОЙНО
18
3
 
7
 
! Отговори
Ами... преди 1 седмица
Де знам ама май тия хора пък и поколенията им едва ли ще има спокоен живот. Там се помни със столетия кой е предателя.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Империализма ще се отблагодари,след 100 години няма да има чистокръвен британец!
16
5
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 1 седмица
Не ви казват често че сте умен, нали? Към 80% от генетичните ни сходства са на бозайниците с банана. С маймуните са ни около 99.9999 %.