Георги Цветков: Ердоган иска да е лидер в ислямския свят

Да не забравяме кои са талибаните, призова експертът
Обновена: 3 сеп 2021 22:41 | 3 сеп 2021 22:41, Красимир Ангелов
18

"Да не забравяме кои са талибаните. Те не са същата организация. В определена посока има промяна, никой не стои на едно и също място, но не можем да приемем, че те са нормална страна, в която може да се говори като всяка останала. Очакваше се, че афганистанското правителство и общество ще е далеч по-мотивирано да се противопостави на талибаните. А видяхме, че то просто отказа. И се видя, че системата е проядена от корупция и особено въоръжените сили". Това каза експертът по национална сигурност и отбрана Георги Цветков в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му Азия взема една изключително внимателна позиция и следи в каква посока ще се развие поведението на това ново правителство в Афганистан.

Цветков заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че в рамките на тези 20 години САЩ заедно с НАТО поемаха ударите и разходите за тази военна операция.

"В момента и Русия, и Китай имат основателни притеснения за това, че след като основният дразнител изчезна от региона, всъщност нестабилността може да се прехвърли отвъд техните граници. Знаете, че бившите съветски републики от Средна Азия са уязвими. В недалечното минало там имаше прояви на радикални ислямистки организации и тази заплаха не е изчезнала. Получава се и друго - очаква се, че Китай много бързо ще се договори с новия режим в Афганистан, което е доста наивно", коментира експертът.

"Позицията на Ердоган е израз на неговата отдавнашно желание за лидерство в ислямския свят. Желание, което не се приема с готовност от всички останали. Очакваше се, че Турция ще може да говори по-лесно с талибаните. Освен икономическите отношения и тези, които са пряко свързани със сигурността на международното летище в Кабул, едва ли в скоро време ще може да видим сериозно засилване на позицията на Турция в Афганистан и региона", добави Георги Цветков.

Вижте целия разговор във видеото.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 8 месеца
Ще е лидер след мен иска му са но не може ас пак съм лидерът на тъпите турци в България
12
0
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 8 месеца
Ехх,кико кикоо!Ако успехите и умствените капацитети на народите се определяха по това кой колко предвзето,надменно,подценявайки другите народи изказвания прави,то несьмнено такива смо...няци като тебе и нацийката ти щяхте да бьдете световни шампиони!М/ду другото, вие там какво правите,нещо произвеждате ли,вьобще с нещо занимавате ли се? Или само се надувате като пуяци и празни,,бла бла бла''!!!!
11
4
 
1
 
! Отговори
Кико преди 8 месеца
Турция-Афганистан= Вечна и непоклатима дружба! Уна фаца, Уна раца! На едно ниво на културно и умствено развитие! Еди Бог! Ограда към Европа за да са добре и те и ние!
10
0
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 8 месеца
...и кое й е великото на Франция?!Тая работа не става само с ракети, атомни бомби и т.н.За да ги приведеш в действие още трябва и мьжко сьрце и мьжки т...опки,от които те нямат нито едното,нито другото!Е,провокирахме ги французите и какво направиха?Едно нищо!!!Вече на никоя дьржава не й пука за другите!И вие ако се надявате,че някой ще ви оправя бакиите,дьлбоко се льжете!Никой няма и да си мрьдне и прьста за вас!Това ,,солидарност,взаимопомощ'' са изтьркани фрази от миналото!
9
1
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 8 месеца
Защо да не е лидер Ердоган?! Вас ли да ви изберем за такьв?! Една к...лява, една шепа дьржава не можете да оправите от години! Не се наситихте да ограбвате собствения си народ и собствената си дьржава!Само умеете да се присламчвате и да се умилквате около силните на деня!Народ без минало,настояще и бьдеще!Карате го ,,Ден да мине друг да дойде''!Управлявали сме ви цели 5 века,ще ви управляваме пак!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Франкофил Само че французите не ни обичат. Несамо заради Балдуин. Не могат да преглътнат и това, че след Освобождението българите не се съгласяват етническата им територия да бъде орязана, не губят битки и не допускат нито едно българско знаме да попадне в плен.
7
3
 
2
 
! Отговори
Франкофил преди 8 месеца
Много да внимава този сepсемин защото зад Гърция и Балканите стои Велика Франция със стотици ядрени оръжия, междуконтинентални ракети, ядрени подводници и ядрен самолетоносач. Франция въоръжава Гърция с изтребители и техника, а германо-американско-турската колония България подсмърча в ъгъла и се моли швaбите да им отворят завод за батерии, а американците да им доставят пет самолета за 2 милиарда. А в съседна франкофилска Румъния Рено-Дачия правят коли като лyди!
6
0
 
2
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
От си тъй кафяв бя.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ердоган иска да погълне балканите, ама за това си трайкат от ГЕРБ-СДС-ДПС и му слугуват, защо ???
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Религия на ранното арабско Средновековие, която в същността си не се променя и който реши да обединява ислямския свят на принципа на вярата, тегли назад към най-консервативните й варианти - това обяснява всичко. Ако искат да живеят така, трябва да се капсулират и да забравят за всякакви контакти с останалата част от света, а отделните хора, които не желаят да живеят при такива условия, трябва просто да напуснат тези държави и, преселвайки се другаде, да забравят фанатизма.
3
6
 
9
 
! Отговори
Bulgaro преди 8 месеца
...ERDOGAN E V PRAVOTO SI DA BUDE LIDER V ISLYAMSKIYA SVET! PURVA IKONOMIKA...NAY SILNATA ARMIYA.....KAKVOTO KAJE...PRAVI GO!
2
12
 
12
 
! Отговори
Влади преди 8 месеца
В ислямския свят ВСЕКИ иска да е халиф, т.е. върховен вожд. Турците открай време претендират за тази роля, но сега Саудитска Арабия е основен богат конкурент и на Ердоган няма да му се отвори парашута.
1
8
 
6
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 8 месеца
Естествено!!! При хората няма шанс, дори в България щеше да е шофьор в чистотата.!. По-*** е и от бокхо!