»зточноевропейски страни от Ќј“ќ: "¬агнер" в Ѕеларус е проблем

—толтенберг: јлиансът е готов да се отбран€ва срещу вс€ка заплаха
28 юни 2023 08:20, ≈лка ¬асилева
149
»зточноевропейски страни от Ќј“ќ: "¬агнер" в Ѕеларус е проблем

»зточноевропейските страни от Ќј“ќ предупредиха, че преместването на руските наемнически войски "¬агнер" в Ѕеларус ще създаде по-гол€ма регионална нестабилност, но генерални€т секретар на пакта …енс —толтенберг за€ви, че јлиансът е готов да се отбран€ва срещу вс€ка заплаха, предаде –ойтерс.

ќще по темата
јко "¬агнер" разположи своите серийни убийци в Ѕеларус, всички съседни страни са изправени пред още по-гол€ма опасност от нестабилност", за€ви литовски€т президент √итанас Ќауседа след среща в ’ага със —толтенберг и правителствени и държавни ръководители от още шест съюзници в Ќј“ќ.

"“ова е наистина сериозно и много тревожно и ние тр€бва да вземем много категорични решени€. “ова изисква много, много твърд отговор от страна на Ќј“ќ", каза полски€т президент јнджей ƒуда.

Ўефът на руската частна военна компани€ "¬агнер" ≈вгений ѕригожин пристигна вчера в Ѕеларус съгласно споразумение, договорено от беларуски€ президент јлександър Ћукашенко и сложило край на метежа на наемниците в –уси€ в събота. –уски€т президент ¬ладимир ѕутин за€ви, че на бойците на "¬агнер" ще бъде предложен избор да се премест€т там.

—толтенберг за€ви, че е твърде рано да се каже какво може да означава за съюзниците от Ќј“ќ преместването на "¬агнер" в Ѕеларус и акцентира върху засилената отбрана по източни€ фланг на алианса в последните години.

"»зпратихме €сно послание на ћосква и ћинск, че Ќј“ќ е тук да защити всеки съюзник, всеки сантиметър натовска територи€", за€ви той.

"¬ече увеличихме военното си присъствие в източната част на алианса и на предсто€щата срещата на върха ще вземем допълнителни решени€ за по-нататъшно укрепване на колективната ни отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности", подчерта генерални€т секретар.

—толтенберг отбел€за, че метежът е показал, че "незаконната война" на ѕутин срещу ”крайна е задълбочила разделението в –уси€.

"—ъщевременно ние не тр€бва да подцен€ваме –уси€, така че е още по-важно да продължим подкрепата си за ”крайна", допълни той.

јнджей ƒуда каза, че се над€ва заплахата, ко€то представл€ват силите на "¬агнер", да бъде включена в дневни€ ред на срещата на високо равнище на Ќј“ќ в литовската столица ¬илнюс на 11 и 12 юли.
(Ѕ“ј, ƒесислава »ванова)

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


149
ќще по темата: беларусЌј“ќзаплаха
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
123
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—ега какво? “ърси се причина да се удари Ѕеларус превантивно ли? явно западът е твърдо решен да предизвика “—¬
122
4
 
14
 
! ќтговори
резил! преди 1 година
¬еликото Ќј“ќ една частна военна компани€ ли ги плаши бе!
121
6
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕригожин си пие кафето в Ѕеларус, а генерал —уровкин - јрмагедон го хвърлиха в затвора. —транни работи стават в ћосква.
120
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо мозък личинка» аз така мисл€! ѕутин Ќ»“ќ ¬≈ƒЌЏ∆ не нарече то€ ѕригожин поименно предател в речите си, освен това ¬агнер не само че не е разформирована, но и усърдно набира нови войници и то ѕ–≈ƒ»ћЌќ Ќј –”— ј терирори€. ћисл€ си, че когато на фашагите им се стоп€т резервите ще получат зверски удар "от никъде", и ще останат (най- малкото) без ’арков или ќдеса (може директно даже да се раздел€т с излаз на всички морета. ј като вариант не е изключен и  иев даже. ћоже и да ги отрежат от западнат
119
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
128- Ќапълно си прав, това беше н€какъв театър с цел, никакъв метеж .
118
2
 
8
 
! ќтговори
мозък личинка преди 1 година
Ќе бива да забрав€т че руснаците са майстори на циркови€ манеж, на шаха и театъра. ÷ули€ спектакъл он€ ден, за който  ремъл дже не мръдна много много си беше един лисичи номер. Ќакараха американците да си напрегнат мозъка и си премести ха войските на по-удобно м€сто. “ова е резултата от пуча, метежа и както там го искат.
117
2
 
3
 
! ќтговори
пуйката на ’олмс преди 1 година
ћетежът бил показал разделението в –уси€?—лед като нито една военна част не се присъедини към него ми е чудно на каква база почива този извод?јко руското,а и което и да е общество можеше да спре война това става в самото и начало,след което озлоблението взема връх.ƒа си вид€т истори€та на ѕървата световна война,как първата  оледа немски и френски войници са си ходели на гости,а след това √аз иприт и месомелачка три години. акъв анализ само на действи€та на избухлив човек?
116
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ўо да са проблем? ƒа не би да са пресекли н€ко€ граница на Ќј“ќ или пък да се кан€т да го направ€т? » с какво ще се отбран€ваме? —ъс снимките на F16 или пък ще мобилизираме джендърорастите от прайда???
115
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕараноици!!
114
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»сточно европейските... а на снимката полезните идиotи от трибалтийските лилипути плюс страдащата от б€с хиена на ≈вропа, както € нарече „ърчил. ясно е защо им е проблем ¬агнер, така и така джавкат посто€нно и ръмжат срещу Ѕелоруси€, а сега може и да отнесат и бой от ¬агнер, както са се разпасали
113
2
 
9
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 година
ƒо —ата Ќј“ќ/115 "ќзначава, че е разкрартирувала на територи€та си терористична група." - ’ј’ј’ј’ј’ј.. а ≈—ѕ„, ≈— и партньорите ни натиснаха да не изпълним задържане по искане на »нтерпол и да пуснем исл€мски€ терорист „атаев да иде в јвстри€ при техните Ќѕќ-та... та да подготви атентата на летището в »станбул със 150 жертви. “а какви са ≈—? ¬ова, мачкай ≈— и Ќј“ќ, изтрий ги от «ем€та!
112
2
 
11
 
! ќтговори
’аха преди 1 година
“о€.път похода може да е към  иев и ѕригожин да придобие сво€ собствена държава !
111
2
 
11
 
! ќтговори
Haha преди 1 година
ўе се сет€т , нека трепер€т сега в  иев.—амото присъствие на ѕригожин ще ги втриса и ще задел€т сили за евентуална отбрана , а живата сила в ”крайна е вече най- дефицитната стока щото р≈зко намал€
110
11
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕроблем е за ѕутин ,защото ѕригожин може да тръгне на нов поход на справедливостта заедно с Ћукашенка който има отдавнашен мерак да стане шеф на  ремъл.
109
3
 
16
 
! ќтговори
ј значи ¬агнер преди 1 година
» атомни оръжи€ в Ѕеларус са проблем за Ќато, но атомни оръжи€ навс€къде в ≈— и хил€ди Ќато войници в ѕрибалтика, ѕолша, –умъни€, Ѕългари€, ”крайна не тр€бва да са проблем за –уси€, а??
108
3
 
11
 
! ќтговори
’а! преди 1 година
ј какво да кажем за н€кои от ѕ   ( също призната за терористична организаци€), в Ўвеци€!? »ли те могат, ама други - не.«ащото на н€кой не му харесва и го е страх.
107
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо ≈дин от многото - ƒори не и те! “е са "освободителни мисии", "мисии за разнас€не на демокраци€ в нови места" и тем подобни чудесии
106
1
 
18
 
! ќтговори
≈дин от многото преди 1 година
“ози израз "незаконна война" го чух от Ѕайдън, —унак, ”рсул€ и пр. Ќ€как си не усп€вам да разбера ко€ война е законна. “ази ко€то чичо —ам определи за такава?
105
10
 
2
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 1 година
Ѕеларус е независима държава и може да приема, когото и когато си поиска. “ова, че част от ¬агнер са там не означава, че ще застрашават съседните държави. ------/////-------- ќзначава, че е разкрартирувала на територи€та си терористична група.
104
3
 
15
 
! ќтговори
а дали е проблем преди 1 година
—тига с тази евтина пропаганда! ј това, че Ќј“ќ е до границата на –уси€ как се вписва в картинката!? Ѕеларус е независима държава и може да приема, когото и когато си поиска. “ова, че част от ¬агнер са там не означава, че ще застрашават съседните държави.