Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите догодина

Минималното месечно възнаграждение в Сърбия сега е 667 лева
7 дек 2023 11:16, Петър Бойчев
31
Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите догодина
СНИМКА БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите, както и нови инвестиции в сраната, съобщи в. „Политика", предава БТА. „През май, юни или юли можем да направим допълнително повишение (на заплатите и пенсиите), но планираме специално повишение на инвестициите в образованието и младите хора", каза Вучич в интервю за сръбската ТВ Първа, като допълни, че планира увеличение на минималната заплата в Сърбия на 40 000 динара (около 667 лева).

Той отбеляза, че ще „доведе" в Сърбия най-добрите университети, за да не се налага сръбските студенти да учат в чужбина.

„Шейсет и седем на сто от децата си намират работа със заплата от 72 000 динара (1200 лева), след като завършат, трябва да повишим това заплащане, особено за занаятчиите. Трябва допълнително да наградим нашите преподаватели, за да могат да се развиват. Образованието е ключово", допълни Вучич. Той посочи, че през ноември общите инвестиции в Сърбия са възлизали на 4,15 милиарда динара (близо 70 милиона лева) и подчерта, че очаква този рекорд да бъде подобрен и до края на годината да достигне между 4,42 и 4,45 милиарда динара.

„Въпреки трудната година, в която много страни от Европейския съюз са изправени пред рецесия, ние ще отчетем растеж на инвестициите. Днес ние имаме все повече инвестиции от Азия – от Китай, но и от Япония", отбеляза Вучич и допълни, че държавата „живее" от тези инвестиции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Само факти преди 4 месеца
До Реалист: Ето каква е реалността: медиалната заплата в Сърбия към момента е ок. 1 100 лв. спрямо курса динар-лев. Справката всеки може да си я направи в официалната статистика. Какво остава след данъци, е друга справка. Какво може да си купиш с нетния трудов доход пък е трета справка. Който иска, може да ги търси и да сравнява.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Реалист - Явно никога не си ходил в Сърбия хахаха
25
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Ние при соц-а може и да не бяхме особено богати, но за сметка на това положихме основата на развитието - ОБРАЗОВАНИЕТО, което в сърбия никога не е било на това ниво като у нас. Нито учени, нито нормални университети - едно прогнило село е сърбия, може би защото 200 години си дава г**а я на Русия, я на запада, а ние поне докато бяхме с Германия бяхме водещи на балканите, че и при комунизма се запази това продаи разрешението да сглобяваме компютри и да се развиваме в ИТ.
24
2
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
До 23 В кои точно сектори в сърбия се плаща повече, че не се сещам? В мините ли? В заводите на Тигар (пардон Мишлен), които бълват смрад из западните покрайнини? Е България има работа, защото има огромен пазар в ЕС, а и много западни вкл и американски фирми инвестират у нас заради ниските данъци и ниските заплати вкл и в ИТ в сравнение с американските на база цена/качество. Какво има при сърбежите? Едно голямо , рядко .....!!! Нито имат пазар, нито инвестиции, нито квалифициран персонал!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-високата минимална заплата в България от минималната в Сърбия е за сметка на значително по-ниските заплати на останалите в България. Това не е повод за гордост, а за срам.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези 993 лева минимална заплата в България е провал. Не може половин България да е на минималната заплата или около нея. Реално в България минималната заплата сега през 2023 трябваше да е около 500 лева
21
13
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Доста по-добре са в Сърбия и в Русия от България. Там средната заплата е доста по-висока от българската, въпреки по-ниската минимална заплата там.
20
6
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Сърбия е нагледен пример какво се случва,когато се подложиш на Русия.По времето на Югославия имаха почти западноевропейски стандарт.Сега като руски слуга-МРЗ=667лв.Вучич е провал.
19
1
 
5
 
! Отговори
Киро парцала преди 4 месеца
Аз ще гласувам за ДенкоФ чучолуту, много хубави неща говори по талавизията бе.. Щях да му повервам, добре че бабата закъснях с ракията..
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Средната брутна заплата в Сърбия през май 2023 година беше 1986 лева. В България 5000 лева ли беше .....
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 11Възможно е да сте прав.Само си спомням че когато баща ми ходеше там по командировки не се изказваше ласкаво за животът там. Казваше че в Литва и Латвия и Полша са мн по-добре. Разбира се говорим за времена от преди 40-50 год.
16
2
 
5
 
! Отговори
3254362 преди 4 месеца
Факти, благодаря за информацията. Този тренд запази ли се на сърбите родени в новото хилядолетие ще им е трудно да си представят, че само преди 40 години е било обратното.
15
2
 
3
 
! Отговори
там са както е Гърци преди 4 месеца
я , имат всичко , а им липсва от всичко . хаха
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ееееее - И преди, и след избори в България се живее по-добре отколкото в Сърбия. Ако не си съгласен, Сърбия не е далеч, можеш да емигрираш. Успех!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
като допълни, че планира увеличение на минималната заплата в Сърбия на 40 000 динара (около 667 лева). /При нас 933 с от 2025 се очаква да е 1050
12
0
 
6
 
! Отговори
Ееееее преди 4 месеца
Че то идват избори, иначе няма да има Шарани да гласуват!
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Щом смятате че по времето на соца сърбите бяша по-добре от нас значи наистина сте от много бедни семейства." - Ясно е, че си фен на Русия, обаче ще обясниш ли каква е логиката в твоето изречение? Югославия по времето на соца е била по-богата страна от България и това не е тайна за никого. Просто в онези години хем Русия, хем Запада им бутат по едно рамо. Достатъчно е било само това, че са пътували доста по-свободно на Запад от нас, за да имат ако не друго по-добра търговия.
10
6
 
23
 
! Отговори
Факти преди 4 месеца
Сърбия 60 милиарда долара БВП, ние сега ще ударим 90 милиарда. На глава от населението ги водим вече доста. Имаме по-малък дълг. Те имат 30 ние 20 милиарда.Дълга от глава на населението са доста по-зле. По ранг за конкурентност на икономиката сме та 49 място, те на 72-ро! Безбаротица - 10%, при нас 4%! Износ - двойно на тях! Индекс на човешкия капитал: България 32, Сърбия 60! Закупени нови коли да 2023 - пак двойна на тях!!! И така и така нататък. С Русия толкова - нищета и бедност
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е нужно да си велик експерт икономист, за да разбереш, че в България хората са по-богати от сърбите. Достатъчно е да минеш с автомобила си през Сърбия и разбираш какво е положението.
8
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом смятате че по времето на соца сърбите бяша по-добре от нас значи наистина сте от много бедни семейства. Моето семейство беше обикновено-родители работещи в държавни предприятия на добри длъжности. Имахме няколко жилища. 1 автомобил. Храната и дрехите никога не са били проблем.