Най-добрите решения... на чужд език

Учените твърдят, че тогава рисковете са пресметнати
30 апр 2012 12:49,
16
Най-добрите решения... на чужд език
За да не сте в стрес - мислете на чужд език и решенията ви ще са страхотни. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според изследователи от университета в Чикаго изучаването на чужди езици не само разширява културния кръгозор на човека. Те му позволяват да взима и по-добри решения, когато мисли за тях не на майчиния си език, пише сп. "Слейт".

Според автора на проучването Саюри Хаякава мисленето на чужд език прави хората по-трезви и целенасочени, защото ги освобождава от куп емоции и клишета, натрупани с годините покрай упражняването на родната реч.

"Една емоционална реакция може да бъде мотивирана повече от страха, отколкото от здравия разум, дори когато шансовете за успех са много благоприятни", твърди ученият.

Хората са естествено склонни да избягват рисковите ситуации. Поради тази причина те много често "проспиват щастието си".

Но когато човек мисли на друг език, този "защитен" механизъм не действа и могат да се взимат много по-добри решения.

За да стигнат до тези изводи, чикагските специалисти провели шест опита на три континента с повече от 600 участници. Майчиният език на всички доброволци бил английският, но те владеели и испански.

Екипът подложил участниците на поредица от експерименти съсзалагания с различни печалби и с различни рискове. Когато игрите се провеждали на английски език, от страх да не загубят, тестваните залагали рисковано само в 54 на сто от случаите. Когато се преминавало на испански, залозите скачали на 71%.

Според авторите на проучването хората, които редовно взимат своите решения на чужд език относно спестяванията, вложенията и пенсионирането си, в дългосрочен аспект се оказват печеливши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има нещо вярно. Още в детските си години установих, че когато чета някакво инфо на чужд език, го запомням по-лесно.
11
3
 
1
 
! Отговори
Катя студентка в чуж преди 11 години
Аз не мисля на чужд език ами направо им го казвам на чужденците и така натрупах доста парички ,купих на татко мерцедес ,а на брат ми БМВ !!! Само с 2 думи реализирах много неща !!! Дамите ако научат тези думи ,няма да имат проблеми с чужденците : фак ми ,или : фик мих !!!Страшно много им харесват тези думи на чужденците !!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, да ме чуете само как псувам на сръбски...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съществителните в Немския език се пишат с главни букви..., oida !
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откриха топлата вода:"The limits of my language are the limits of my world" -Wittgenstein -или в оригинал - Die grenzen meiner sprache sind die grenzen meiner welt
7
3
 
6
 
! Отговори
ececrcr преди 11 години
майчиният на всички бил енгилизки, но те владеели испански. който не е бил в юсато той не знае: знаеш ли испански - оправяш се навсякъде. латиносите са превзели страната и реално испаноговорящите в световен мащаб са повече отколкото англоговорящите.
6
0
 
22
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
Да,определено има ефект!Когато псувах на български,ми налитаха на бой.Сега ползвам унгарски и всички ми се усмихват...
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига глупости бе! Ами ако си ИТ на кой език взимаш решениятя? Това с езика може да важи само за хуманитарната област, но в природонаучната!? Затова англосаксонският свят е водещ или поне до скоро беше такъв щото водещите инженери и учени там най-малко знаят немайчини езици(!?). Това ако не е платена статия от частни езикова училища, те па на! Учете езици за да станете умни!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуждият език обогатява човека.Разширява му мирогледа.Езика е носител на нацията.Когато знаеш чужд език, ти не просто знаеш думи, а знаеш вече една друга история, друга култура.Можеш да погледнеш на живота с други очи.Можеш да мислиш по друг начин.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повишения риск води до забогатяване? Как ли пък не! Няма такъв математически модел.Интересно е да чуем мнението и на разорените.
2
8
 
1
 
! Отговори
lol преди 11 години
това звучи интересно, днес.бг, имате пиков ден, статиите ви стават за четене и са интересни :)
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно!Ще пробвам.