Начини да се справите със самокритиката

Превърнете я в нещо градивно
14 май 2015 19:04, Мария Дуковска
3
Начини да се справите със самокритиката
Снимка: Outnow.ch
Някои хора по природа са по-мързеливи и не обичат да си дават зор за нищо. Други пък искат да постигнат най-доброто, което ги превръща в страхотни самокритици. Да изисквате от себе си е нещо градивно и важно, до момента в който натискът, който си оказвате, стане непосилен и започне да вреди на психиката и здравето ви.

Хубаво е да имате дисциплина и амбиции, но не забравяйте границите и не се превръщайте във фанатик-перфекционист, който накрая ще остане съкрушен, защото няма да му стигнат сили да реализира плановете си.

Ето как може да продължите да се развивате и да давате най-доброто от себе си като превърнете самокритиката си в нещо здравословно и разумно:

1. Не се сравнявайте, вдъхновявайте се

Това, което другите имат, притежавате и вие, макар под друга форма. Сравнението често буди завист, а това е грозно чувство, което само ви изяжда отвътре. Вместо да се докарвате до ръба на умората в опит да догоните света на другите, открийте какво наистина е важно и необходимо за вас и намерете креативен начин да го постигнете.

2. Правете само каквото е нужно

Количеството не е равно на качество. Фокусирайте се върху това да бъдете ефективни, а не се разпилявайте на сто места, без да знаете накъде вървите и какво искате.

3. Обичайте се повече

Вероятно са ви казвали, че е хубаво да бъдете самокритични. Човек винаги намира нещо в себе си, което иска да подобри и това е страхотно. Докато работите върху себе си обаче, не забравяйте да оцените и позитивите си.

Още полезни съвети прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: характерцеликритика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медитирайте, спортувайте, подложете се на диета.