Как да се освободим от емоционалните травми?

Спрете да бъдете жертва и да обвинявате другите
17 мар 2019 21:11, Михаела Лазарова
12
Как да се освободим от емоционалните травми?
Снимка: pexels

Всички сме били наранявани някога. Всеки носи болка или тъга в сърцето си, а причината може да бъде емоционална травма отпреди много години. Но както добре знаем, емоциите се контролират трудно, а негативните могат да нанасят сериозни поражения върху психиката, настроението, цялостната ни нагласа към живота. Понякога тези емоционални травми ни белязват така силно, че успяват да блокират цели аспекти от живота ни, да спрат дори нашето развитие.

Днес ще се спрем на няколко техники, които психолозите препоръчват, с цел да се освободим от този тежък емоционален товар и да продължим напред без бремето на минали болезнени преживявания.

1. Вземете решение да се освободите

Чувства, емоции, и то трупани с години, не могат да се изпарят с едно щракване с пръсти. Знаейки добре за нашите лични болки и емоционални травми, трябва да вземем съзнателното решение да се освободим от тях. Това означава, че са необходими усилия, които да насочим към постигането на тази цел. Когато правим съзнателно решение да променим нещо в живота си, ние поемаме отговорност да престанем да мислим за него, да спрем да си повтаряме и преповтаряме всеки детайл от случилото се, да позволим миналото да вземе превес над емоциите ни днес и сега. Когато разберем, че всъщност задържането на болката е наше решение, ще стане много по-лесно да се сбогуваме с нея.

2. Дайте израз на болката си

Покажете вашата болка и тъга, дали на човека, отговорен за нея или просто като й позволите да излезе от вас, споделяйки с приятел, дневник, дори писмо до човека (писмо, което няма да пратите). Тази част от процеса е важна, защото когато споделите и изнесете болката си наяве, тя вече няма да е във вашата глава и душа. Тя ще е извън вас и ще е много по-лесно да продължите напред.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Удряш си два шамара, стягаш се, теглиш една и продължаваш напред, правейки конструктивни неща, а не деструктивни. Да се тръшкаш, че другите били едикакви си. Няма смисъл. Те са си такива - не можеш да ги промениш. Единственото в цялата ситуация, на което можеш да влияеш е себе си. Как ти приемаш нещата. Работиш, търсиш смисъла на живота в малките неща, радваш се на тях, даваш си сметка за това, което имаш, а не това, което нямаш... Това, че някой не те е оценил е негов проблем, не твой. Работиш.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Започнете работа.
7
1
 
13
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 2 месеца
При всяко положение е по-добре да направиш това не с платен партньор(ка), нито с надуваема кукла, а с човек, който наистина те харесва.
Не само изчезва по-голямата част от натрупаната негативна енергия и мрачни емоции, но и самочувствието ти става друго. да не говорим пък, че е полезно за здравето и във физически аспект. Разбира се, ако не е вирусоносител този партньор(ка) :)
6
1
 
8
 
! Отговори
Израз на болката преди 2 месеца
даваш само пред човек, който няма да се възползва от твоето деликатно положение, няма да разнесе клюки, нито ще се подиграва зад гърба ти.
Да пишеш дневник? Та някой после да го намери и все едно, че ще надзърта в душата ти през шпионка, без да го е грижа, че ти не искаш това.
Можеш да дадеш по-друг израз на болката си - като си върнеш тъпкано на онези, които са те наранили. така поне ще ти олекне.
Да се радваш на "тук и сега"? - Това правим всички ние, когато реално има на какво да се радваш.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да престанеш да бъдеш жертва?
Всеки полага старания да не бъде жертва. Но ако се е оказал в тази позиция, няма да се отърве чрез самозалъгване и взимане на решение да не бъде занапред жертва.
№3 дава добър съвет - по-добре рационализирай поведението си.
4
3
 
8
 
! Отговори
Да простиш? преди 2 месеца
Често даван съвет, но не винаги това е правилното решение. Залъгваш себе си, че си простил, защото си проявил разбиране. Но всъщност се опитваш да приглушиш мъката и обидата, а онзи, който те е наранил, те счита за будала. Ако е по-нагъл, ще ти се изсмее в лицето и ще каже, че не му пука за прошката ти. И ще направи това пред други хора.
Да спреш да обвиняваш другите?
Ами ако наистина са виновни? Какво погрешно има в това, да анализираш, за да идентифицираш причините за неуспеха си?
3
2
 
12
 
! Отговори
По-добър съвет преди 2 месеца
Вместо да се чудите къде да си заврете емоционалните "травми", започнете да рационализирате поведението си.
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е за какво да си плащаме когато може да е безплатно и за двете страни ваимно искат да го получат. по-скоро ще си взема кукла за многократна употреба за да избегна инфекции и емоционални травми от раздяла която се натрува с времето. но няма да платя никога за такова нещо за да си изхвърлям мозъка и мъжката енергия буквално на килима за 5 секунди щастие.
1
4
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 2 месеца
Е*ете!
Не се шегувам. Това е най-доброто лекарство.
Вървете на ***/жиголо (в зависимост от пола и от предпочитанията). Платете си, вършейте наред. Е*ете здраво и наред.
И ще ви мине!

Bulgaria ON AIR проследява евровота с извънредни изборни студиа
Bulgaria ON AIR проследява евровота с извънредни изборни студиа

Bulgaria ON AIR проследява евровота с извънредни изборни студиа

Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?
Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?

Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?