Как да вдъхнете увереност на детето?

Позволете на детето си да има избор
10
Как да вдъхнете увереност на детето?
Снимка: Istock

Страх, неувереност, колебание, притеснение – всички ние изпитваме тези емоции, без значение дали говорим за нов етап в живота ни или пък за нормални ежедневни ситуации. Свикнали сме да казваме: „Нормално е“. Но когато става въпрос за нашето дете, ние често пъти не разбираме вселената от чувства, които то изпитва. Как да вдъхнете увереност на малкия човек? Ето и няколко лесни стъпки:

Поставете на детето „специални мисии“

Освен обикновените задачи на детето у дома, като например да отсервира след хранене или да поставя дрехите на мястото си, давайте му и „специални задачи“. Така можете да му помогнете да се чувства полезно, отговорно и компетентно. Използването на думата „специален“ дава на децата по-голям тласък на увереността. Тези специални задачи могат да включват грижата за домашния любимец или за по-малък брат или сестра; поливането на цветята, декорацията на дома за празници, прибирането на играчките и т. н. Освен това детето може да бъде и ваш верен помощник в готвенето.

Попитайте детето за съвет или мнение

Поискайте от детето мнение или съвет относно дадена ситуация, като му кажете, че цените идеите, които то дава. Разбира се, съобразете това с неговата възраст. По този начин то ще изгради и увереност, тъй като вижда, че възрастните също имат нужда от помощ и се вслушват в чуждото мнение.

Отделете време и отдайте цялото си внимание на детето

Трябва да имате предвид, че вашето дете разпознава кога умът ви е насочен към нещо друго или когато не му отделяте цялото си внимание. За да помогнете на детето си да се почувства ценено и уверено, опитайте се времето ви, прекарано заедно, да е изпълнено не само с количество, но и с качество. За малко спрете да мислите за работни ангажименти, недовършени задачи и крайни срокове. Нека в кратките ви моменти бъдете наистина „сами“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Споко преди 6 месеца
Баба ми казваше едно време: "-Ако искаш да разбереш кой какъв е и дали е читав - виж му децата"... Видиш ли добре възпитани деца, значи някой освен че е работил, вечер е разговарял с тях, писал е домашни, водил ги е със себе си на доста места... А не е пил с приятели и да ги гледат бавачки и баби....
6
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 месеца
Ще им казваш, баща ви се уреди на благо работно мЕсто, може да крадне милиони. Затова, "не бойте се деца, за утрешния ден"!
5
4
 
4
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 6 месеца
Отделяйте цялото време и внимание и умрeте от глад и студ.Кой ще работи ало стоя до него по цял ден?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никога не го сравнявайте с другите.Показвайте, че се радвате на успехите му.Ако правите забележки, знайте, че то всъщност копира вас.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вдъхнете му увереност като го зашлевите с всичка сила по наглото, дребно, мишо лице! Ако продължава да е неуверено, подкарайте го с шутове, като преди това обуйте кубинки! Светът стана отвратителен в последните десетилетия и голяма част от причините са малките нагли копелдачета, които не си знаят мястото!
2
2
 
2
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
Питайте Бекъм или Уди Алън
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно време ,бях на 11 г и се бях качил уж да карам трабанта на дядо ми. Ама толко си ми е бил акъла, та го бях забил в една стена и целия калник отпред се сви. После дедо като ме фана, бой, бой, такава увереност ми вдъхна, че никога повече след тва не се качих.