Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко

Украинският град Новоазовск е под контрола на руски военни
Обновена: 28 авг 2014 15:57 | 28 авг 2014 13:17, Елка Василева
517
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Още по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
11
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
152 Мисля обаче, че умишлено забравяш факта, че Путин се е готвил за тази война от доста време насам, и още нещо за Путин не е проблем днеска да подпише мир, а нощес да те сгазят танковете му докато сладко си спинкаш:)))
137
3
 
14
 
! Отговори
Анти ЕС преди 9 години
До darcasГолям праз като намразели украинските фашаги Русия. Той цял свят мрази САЩ, ама чичо Сам си хвърля бомбите където му падне.
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 143:Не им бери грижата на Газпром и Роснефт!За последните две години тези фирми реализират огромни проекти с инвестиций за десетки милиарди,например Роснефт продобива конкурентната петролна компания TNK-BP,сделка за около 40 млрд долара,но щом придобиваш активите на друг петролен гигант рано или късно ще си избиеш парите,пък и не забравяй те че Русия е втората в света,след Китай, по валутно-златни резерви над 500 млрд долара,Русия има пари да му мислим ние!
135
19
 
10
 
! Отговори
Emi преди 9 години
Еми украинците се съвзеха последните 1-2 месеца, почнаха да си връщат контрола и се видя, че само със "сепаратисти" няма как да мине и зелените човечета се появиха! Чудно ми е до кога запада ще то търпи Путин, да му спират купуването на газа и да се свършва, светът и по-точно запада е оцелял в много по-големи енергийни кризи и е излизал по-силен!
134
7
 
26
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Пак ли ви се привиждат зелени човечета, а?:)))Време е за лечение:)))
133
21
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Повечето които се бият в Украйна са наемници!!!!!!Руската армия пусне ли се да се бие срещу народа на Украйна може най-накрая ПУТЛЕРА пършив плешив и вмирисан на нафталин да му поискат главата народа на РУСИЯ!!!!
132
4
 
13
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
До оценяване-----Първо отговорете на "глупавите си въпроси и отговори", потърсете допълнителна информация от независими източници, постарайте се да бъдете безпристрастен в оценките си и повишете културата си при общуването си с различно от вашето мнение форумни колеги?И в отговор на вашите въпроси - Къде прочетохте, че Руски войски с техника са навлезли в Ук, точен и официален източник с потвъдено официално изявление не само от Ук и техния куратор САЩ но и от Руските официози
131
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нито едно фото на руснаци това горе са фашистите от Донбас
130
3
 
21
 
! Отговори
нико преди 9 години
в киев в момента има големи митинги и демонстроции и с тези изтъркани вечи лъжи искат да обвинят Русия за случващото се , нещата отиват на много зле и се разпространяват в цяла украйна ... на страната на опълченците се сражават испанци ,французи , гърци и броя им е вече много голям
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само СОРА трябва да се въведе в Русия та *** комунистическата партия Робска Русия!!!!--------------Великият Соро е навсякъде! Меси се дори и в КНДР!
128
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 136 Не сме я забравили. Само че тогава Русофилите бяха против всякакви намеси, как можело суверенна страна да се дели. Сега изведнъж когато Путин взе да си наглася референдуми - русофилите взеха изведнъж да искат да се зачита волята на хората. Брех да му се невиди - какъв катарзис.
127
3
 
13
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
до 137 Не искам да съм лош пророк, но САЩ и НАТО хич и не мислят да се намесват не само в Украйна, ами и в Източна Европа недай Боже, ако Путин след "освобождаването" на Украйна нахлуе без пагони насам. Никой не искам да плаша, но в момента (то британците си го признаха), НАТО е хартиен тигър, или паркетен както искаш го разбирай...С други думи Бог високо, цар далеко е това е НАТО, а и САЩ сега. Ако си припомним Унгария 1956 г. май това западно безразличие май е дежавю...
126
1
 
29
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Хора, спрете се бре! Кой е потвърдил тая новина? Нито една западна медия не я е потвърдила, само препредават думите на Порошенко! Щатите нали имат спътници, които гледат- веднага ще измучат ако засекат военни колони.
125
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е терорист. Трябва да спрят да го приемат, канят и въобще да разговарят с него. Едно говори, други прави.
124
9
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Става въпрос за прочистването на Новорусия от фашистките бандеровски банди използващи Град срещу мирно руско население, дало повече от 50000 невинни жертви. ТОВА НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКА ДА ПРОДЪЛЖАВА! Нека полските фашаги да вкусят от кашата, която сами си забъркаха! Бог да ги накаже!
123
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 137---Мужиците само плашат гаргите с ядрената си мощ, както плашат и с войската си, съставена от самолети и танкове от преди 50 години.---И веднага поглеждаме изявлението на генерал Ширеф:Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от РусияСтраните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал ШирефПрочети още на: dnes.bg/world/2014/08/27/britanski-general-nato-ne-e-gotova-za-zaplaha-ot-rusiia.237032И отново *** замлъкват, защото нямат мозък и не помнят!
122
15
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ВРЕМЕТО НА ПЛЕШЕВУТЛЕР ОТДАВНА ИЗТЕЧЕ!!!КАКТО МОШЕННИКА ЕРДОГАН СТАНА ПРЕЗИДЕНТ НАПЪЛНО ФАЛШИВО И СИ МУ ЛИЧИ НА МУТРАТА ВЕЧЕ, ЧЕ НЕ Е ЛЕГИТИМЕН ТАКА И ПЛЕШЕВУТЛЕРА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ С РЕАЛНА ПОДКРЕПА 30-40%-ТА ТОЙ ЩЕ ГИ ДОКАРА 50-60%-та!!!Само СОРА трябва да се въведе в Русия та *** комунистическата партия Робска Русия!!!!
121
20
 
13
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Колкото повече нагазва в тая война Путин и Русия, толкова повече ще губят. Ако беше малко по-умен Путин, щеше мирно да федерализира Украйна и да блокира членството и в НАТО чрез референдум. Само че школата на КГБ учи друго и крайния ефект е война между два братски православни народа, от която ще загубят всички. Дори да се отцепят източните части на Украйна, останалата част от страната ще намрази завинаги Русия, както я мрази почти цяла Източна Европа, без България.
120
6
 
20
 
! Отговори
независим преди 9 години
Странно сега няма данни от еврейското,т.е. американското космическо разузнаване за предвижване на руски войски.Явно президента Вайцман, ох извинете Порошенко-(Вайцман е истинската му фамилия) нещо се взе насериозно.До 99 шматарок ти май нещо не си в час? Защо не спря амиреканските еврей когато влязоха в Ирак без причина.Май четеш евангелието като дявола.Украйна е измислена държава, всички го знаят но им се плаща да преиначат истината.Омръзна ми от саксонци и американска криминална пасмина.
119
5
 
12
 
! Отговори
до Слава Україні! преди 9 години
Я се стегни бе ! Укрите лежат по цяла Новорусия и никой от тяхните не си мърда пръста.