Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000

Учени: Желязото в синята кръв е заменено от медта
20 сеп 2010 07:06,
94
Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000
Синя кръв. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

7000 души в света имат не червена, а синя на цвят кръв, съобщи Ройтерс като цитира списание “Ню Сайънтист”.

Англичанката Поли Нетин (12 г.) е обикновено момиченце, само дето кръвта й е като патладжан. Още при раждането й в хематологичния център уверили родителите, че детето ще се развива нормално.

Защо кръвта е синя, в буквалния смисъл? Отговорът бил неочакван: за всичко е виновна противозачатъчната медна спирала, която майката на момиченцето носила няколко години, преди да забременее.

Лекуващият лекар на Поли, професорът от Лондонския център по хематология Робърт Ефреси, пояснява:

"В света има около 7000 души, чиято кръв е със син нюанс. Наричат ги цианетици от cyanea (на латински - син). Желязото в кръвта им е заменено от медта, без това да променя функциите й. Само цветът й е синьо-виолетов, получен от мед с железни примеси", казва той.

Учените обясняват появата на цианетиците със законите на еволюцията. Природата обикновено се застрахова, като съхранява необичайните неща.

В случай на стихийно бедствие или промяна на околната среда или климата, при епидемии. Когато “нормалните” загинат, “отклоненията” ще оживеят и ще създадат нова популация.

Цианетиците не страдат от обичайните болести на кръвта - микробите не успяват да атакуват медните клетки. Синята кръв много по-бързо се съсирва и дори сериозни травми не предизвикват кръвотечение.

Според проф. Робърт Ефреси бумът на цианетици обаче не е презастраховка на еволюцията, а се дължи на механичните контрацептиви: вътрешноматочни спирали и диафрагми, които съдържат мед.

Оказва се, че изразът “синя кръв” - като знак за благороден произход - не е случаен. Някои от благородните рицари, поставили началото на древни благороднически родове, действително са имали синя кръв. Тя се е дължала на медните им ризници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
Е, то на някой им тече чист спирт по вените ама не се пише статий за тях
86
1
 
4
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 13 години
Да, съвсем правилно - свързават се. Само пропускаш, че се образува един отровен меден окис, наричан сред народа - ПАТИНА.
85
1
 
4
 
! Отговори
KyKy преди 13 години
До - 90 ...Да, но и медта се свързва с кислорода, отвори учебник по химия и виж медния оксид(окис) CuO ...
84
3
 
3
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 13 години
Ха! По-опашата лъжа скоро не бях чела! Що за простотия са написали-преписали писачите ви?Изразът "синя кръв" идва от кръвта на благородниците в кралските дворове. Но тя е била синя, защото те са били доста обездвижени и кръвта им е като "застояла".А другото твърдение, че в кръвта им имало мед, вместо желязо... Как ли дишат тия хора, след като именно желязото е елементът, който се свързва с кислорода и го разнася из организма. Тия освен, че им е "синя" кръвта, сигурно и не дишат.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заглавието трябва да е..." И в " ***" от Столипиново тече червена кръв ! Пробвайте !!!"
82
4
 
6
 
! Отговори
Apollon преди 13 години
Напълно непрофесионална и лаическа статия с несероизно звучене
81
1
 
7
 
! Отговори
Northsouth преди 13 години
КРЪВОБЛУМЕДУЗИ-БУЗИ!С това име става известен нови вид сини медузи-вампири!Те пият само синя кръв, поради недостига на мед в организъма на Кръвоблумедизи-бузите!Световните учени са единни в мнението си, че в организъмите на медузите, в това число и Кръвоблумедузи-бузите, не се съдържа никаква мед, което е още едно доказателство в полза на новия вид мешести животни.Източник: Източната преса.
80
2
 
4
 
! Отговори
misbis преди 13 години
Източника на тази информациа е????Че има хора с мед вместо желиазо-има.Но това нама ни6то об6то с носенето на медни ризници или маточни спирали.Толкова жени в Бг носеха медни спирали,когато абортите баха полулеглни...не се родиха от това деца с медна крв.Поредната полуистина.Полуистината на това,че има хора с мед вместо желазо в кравта,в резултат на генните крастоски на поробилата човечеството неземна раса с земните хора.Тази раса е имала мед в кръвта.Тази информациа е Син Лъч в дествие
79
1
 
9
 
! Отговори
КЛЮЧАРЪ преди 13 години
Поредната идиотска статия. Май съвсем скоро ще спра да чета днес.бг. То бива простотии... А и снимката - къде синя кръв, къде сини медузи. Думи нямам. Болни мозъци!
78
1
 
7
 
! Отговори
Baron Mir преди 13 години
Как да вярвам на другите новини на Днес.бг след като си позволяват да пишат подобни глупости ? Спирам да ги чета, спирам да ги посещавам! Видно е, че никой не се е подписал като автор на статията (дори с измислено име като проф. Робърт Ефреси) и не е посочен източника на информация.... в такъв случай отново: Защо ми е Днес.бг ?
77
0
 
5
 
! Отговори
von Strelcha преди 13 години
И аз се вързах -- това е когато човек е доверчив!
76
0
 
6
 
! Отговори
ufo преди 13 години
След време ще ни изместят като вид тези със синята кръв. Дали от мед, дали от друга планета... ще видим.
75
1
 
13
 
! Отговори
Alexander Dim преди 13 години
Izvoda ot statiqta e che "Англичанката Поли Нетин (12 г.) е rqdko srestano mekotelo !! :))))))
74
7
 
2
 
! Отговори
semplo преди 13 години
polzvam samo srebarni pribori i 4ashata mi za kafeto i tq e srebarna,pravq go za zdrave,dori plombite mi sa srebarni,nikoga ne sam boleduval ot nishto po sriozno ot hrema,kravta mi e sinq,pravete si izvodite sami
73
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: хематологАз нямам нужда да бъда убеждаван, но в голямата си част простолюдието има нужда да бъде ограмотявано, за да не се хваща на въдицата на подобни евтини сензации!!!Аз съм електроинженер, не съм учил медицина, но има независими източници които могат да бъдат проверени.Справка в Уикипедия показва, че подобна "синя" кръв имат само някои видове мекотели, молюски. И то само когато кръвта им е наситена с кислород. Иначе е жълто-сивкава на цвят.
72
0
 
8
 
! Отговори
хематолог преди 13 години
Само за сведение - хемоглобина се състои от 4 аминокиселини, едната от които съдържа желязо. В телата ни има три вида хемоглобин, в зависимост от вида на аминокиселините. Подобни простотии, обаче, че желязото можело да се замени с мед са абсолютно невъзможни! Химическите съединения на хемоглобина са добре изучени и процесите са известни!
71
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
На любителите на научната фантастика веднага ще кажа нещо много по-достоверно и шокиращо!Има такова състояние/заболяване - нарича се аргирия и номер 71 е най-близо до истината. Има много случаи, най-вече на хипохондрици които ги е страх от бактерии и които са пили колоидно сребро години наред. Е - среброто се натрупва в организма и резултатът е видимо синкав тен на кожата.Съгласен съм с хематолог - само някои мекотели имат хемоцианин вместо хемоглобин и са със синя кръв.
70
0
 
14
 
! Отговори
хематолог преди 13 години
По- голяма глупост не бях чел. Ако изобщо някой "учен" има понятие от химическите процеси в кръвта, веднага ще разбере, че това е пълна глупост. Желязото в хемоглобина НЕ МОЖЕ да се замени нито с мед, нито с кобалт, нито с никел, нито с какъвто и да е метал! ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!
69
1
 
10
 
! Отговори
от практиката на АГ преди 13 години
....ако е от спиралата, то у нас има поне 700 00 със синя кръв....
68
0
 
11
 
! Отговори
аристократор преди 13 години
Бе тоя журналист дава ли си сметка,как се сменя желязо с мед в хемоглобина!?Направо не ми се коментира!:(