Кучетата могат да броят по подобен начин на хората

Не е необходимо да бъдат обучавани да го правят
18 дек 2019 17:45, Ния Христова
17
Кучетата могат да броят по подобен начин на хората
Снимка: Pixabay

Кучетата могат да преработват числата по подобен начин като хората, съобщи БТА. При изследване със скенер американски специалисти са доказали, че човекът и кучето използват слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, за да броят.

Учените от университета "Еймъри" в Джорджия, САЩ, са успели да обучат кучета доброволно да влизат в скенер за функционална магнитно- резонансна томография без да се движат вътре, докато се записва невронният им отговор.

Тези резултати са още едно доказателство, че един и същ механизъм за бързо броене е поддържан при еволюцията на бозайниците.

За изследването от екипа в Джорджия са обучили 11 кучета от различни породи да стоят без да мърдат в скенер. След това е направен анализ кои зони в мозъка се осветяват в отговор на различен брой точки, които се показват на екран. Нито едно от кучетата не е било предварително обучено да преработва числена информация.

При осем от 11-те кучета е забелязана по-висока мозъчна активност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора при увеличаване или намаляване на броя на точките на екрана, вместо когато оставал същият. Слепоочно-теменният дял е частта от мозъка, която реагира на числа и броене и при хората.

"Изследването ни не само показва, че кучетата използват същата част от мозъка, за да преработват брой обекти като хората, но и че не е необходимо да бъдат обучавани да го правят. Разбирането на невронните механизми - при хората и при други видове, помага да си изясним как мозъците ни са еволюирали и как функционират сега", обясняват учените от университета в Джорджия, провели изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Бе да си го кажем направо:Всякакъв вид животни са по-Интелегентни от Човека и незаслужено са пренебрегвани.Дайте свобода на животните.Човека да го ду...Докъде стигнахме? И има ли връщане към нормалното?
15
2
 
5
 
! Отговори
258 преди 4 години
До 258(Продължение) Дори по едно време беше забягнал с една приятелка на име Есмералда - абсолютно черна котка, а той абсолютно бял. След 20 дена битничество, той се завърна под прозореца мяукащ под прозореца. Бях добра прислуга на моето котаче.
14
0
 
6
 
! Отговори
258 преди 4 години
До кинологИмах котаче, което доживя до 20 години и 4 месеца в апартамент. Взех го само защото не можах да отхвърля жеста на семейството, което ми го предложи на два месеца. Много ми беше мъчно след като котачето отиде на небето, но и сега смятам, че не е честно спрямо едно домашно животно да го вземеш да живее в апартамент - било то куче или котка. В първите години на моя котак живеех в сграда на 1-ия етаж. Котачето просто обичаше да излиза навън. Дори по едно време беше "забягнал" с една
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ми защо псуваше и наричаше комунистите " Гадни ***"?
12
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Стоят и броят овце - една овца, две овци, на третата пък и се строши токчето...
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има кучета, които са доста по-умни от някои селяни в София например. Какво имам предвид: Животното може да предвиди последствията от непозволено действие и не го прави. Например, няма да се из*оди на пода вкъщи защото зне, че ще има последствия.За повечето селяни в София, това е непосилна логика. Те не могат да проумеят, че ако си зарежат таратайката където им падне, ще им я вдигне паяк. Това много ги фрустрира.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Могат и да програмират, но само на Basic. C++ не им се отдава.
9
0
 
6
 
! Отговори
ined преди 4 години
И аз броя като кучетата: едно, две и много
8
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кинологМойто куче правеше разлика между "донеси си чинията за вода и донеси си чинията за храна".Та кой вълк може това?Вълците са доста по-глупави от кучетата
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждал съм кучета, които си отварят вратата на стаята, но нито едно не я затваря след себе си.
6
5
 
10
 
! Отговори
кинолог преди 4 години
До Анонимен 5Да цениш и обичаш животно, значи да уважаваш природата му. Не да го държиш в панелка, да го извеждаш за по 15 мин. да се изходи на близката детска площадка, не да спиш с него в едно легло и да се храниш на една маса, не при 15 гр. навън да го обличаш с кичозни дрешки, не да ти е нафъкано апартаментчето с косми, не да мирише на кучешка колиба....кучето за такива като теб е средство за избиване на комплекси и няма нищо общо с обич към животните !
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кинологНе. Просто има много хора, които обичат и ценят животните, за разлика от "умните", които мразят всичко живо.
4
7
 
15
 
! Отговори
кинолог преди 4 години
Мозъкът на кучето е с 1/3 по-малък от този на вълка от който произлиза. Кучето е изгубило почти цялата интелигентност на вълка. За сметка на това е развило до виртуозност умението да манипулира нискоинтелигентни и социално несъстоятелни хора, които се превръщат в прислужници на кучето. В природата оцеляват опортюнистите. Популацията на кучетата е несравнимо по-голяма от тази на вълците. Явно има огромен брой неумни хора....
3
1
 
13
 
! Отговори
има преди 4 години
Кучета който преминават през улицата и по пешеходна пътека за разлика от някои хора.
2
0
 
15
 
! Отговори
Моето отдавна преди 4 години
знае таблицата за умножение, я съм му турил 5 гранули по-малко и почва да ме гледа тъпо след това....
1
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 4 години
Аз мойто го научих на тука има, тука нема