Папа Йоан Павел II е в римската болница Джемели

Понтифът има дихателни затруднения вследствие на грипа
2 фев 2005 10:39,
Папа Йоан Павел II е в римската болница Джемели
Папата по време на посещението си в България през 2002 година. Снимка: Булфото

Папа Йоан Павел II е “в добро състояние”, след нощта, която изкара в болница, заяви източник от Ватикана, цитиран от италианската информационна агенция АНСА. 84-годишният понтиф, роден в Полша, бе закаран спешно в Рим, във вторник вечерта, заради затруднено дишане, вследствие на грип.

Папата е приет в болница Джемели, като източникът е подчертал, че това е предпазна мярка и Светият отец не е в спешно отделение. Лекарите ще дадат информация за състоянието му през деня. За последен път папата бе видян на публично място в неделя. Той страда от болестта на Паркинсон и възпаление на ставите и костите.

Заради грипа Йоан Павел II бе принуден да отмени всичките си ангажименти за няколко дни, въпреки че се появи на прозореца си, гледащ към площада Св. Петър, както обикновено.

Все пак той ще пропусне седмичната си аудиенция в сряда, за първи път от септември 2003 година, когато имаше възпаление на червата.

“Грипът повали папата преди три дни и сега се усложни с остро възпаление на ларинкса и ларинго-спазъм”, обяви говорителят на Ватикана Хоакин Наваро-Валс. В момента Светият отец се намира в същата болница, в която бе откаран през 1981 година, когато бе извършен атентатът срещу него.

Карол Войтила, каквото е истинското му име, бе провъзгласен за папа през 1978 година и назначението му от мнозина бе смятано за сериозна промяна в традициите на римокатолическата църква. Той е първият папа от 455 години насам, който не е италианец и е най-младият, встъпващ на този пост – на 58 години.

Йоан Павел II бе не бе твърде известен в църковните кръгове и малко хора очакваха той да е последователят на Йоан Павел I, който почина само 33 дни, след като бе провъзгласен за папа. В момента Йоан Павел II кара 27-та година на поста, което го подрежда сред най-дълго управляващите понтифи в историята. Той е посетил повече от 100 страни и по оценки на експерти е обиколил света 27 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание