Пазят стволовите ни клетки в родината им

След като бъдат взети от пъпната връв, стволовите клетки се обработват и замразяват до температура минус 196 градуса и се съхраняват 18 години
27 сеп 2006 14:43,
Пазят стволовите ни клетки в родината им
Доказаният и приет в медицината срок за съхранение на стволови клетки е 18 години. Снимка: Корбис
Болница Свети Лазар предлага уникална услуга на пациентите си – съхранение на стволови клетки в България. Болницата изгради и поддържа първата у нас банка за съхранение на стволови клетки от пъпна връв.

След като бъдат взети от пъпната връв, стволовите клетки се обработват и замразяват до температура -196 градуса. Обработката трябва да бъде извършена в специализираната лаборатория до 6 часа след вземането.

Това е една от причините болница Свети Лазар да инвестира в лаборатория и банка за стволови клетки тук, в България. Така пациентите нямат нужда да разчитат на късмет за бързо транспортиране в чужбина.

Други организации, които предлагат услугата, всъщност транспортират пробите до чуждестранна банка. Те гарантират само вземането на тъкан и издават сертификат на пациента, в случай че обработването на клетките след транспортирането е успешно.

Услугата, която предлага болница Свети Лазар, е различна. Болницата подписва договор с пациентите, който я задължава да взема, обработва и съхранява стволовите клетки. Договорът гарантира правата на пациента, а също професионалния и морален ангажимент на болницата.

През седмицата се появиха публикации в пресата, които пряко сравняват цената за съхранение на стволови клетки в болница Свети Лазар и АГ-болница Шейново. Материалите цитират мнение относно цената за 20-годишно съхранение на стволови клетки.

Доказаният и приет в медицината срок за съхранение на стволови клетки е 18 години. Специалистите допускат, че в бъдеще този срок ще бъде по-дълъг, но засега такова обещание е спекулация и тиражирането му създава неоправдани очаквания у хората.

Цитираната АГ-болница Шейново не предлага съхранение на стволови клетки. Вероятно става дума за една частна организация с подобно име - “Шейново 2005”, чиито собственици са д-р Димитър Георгиев, д-р Димитър Драгиев и д-р Начко Чалманов. Д-р Драгиев е същевременно директор на АГ Шейново и директор на Столичен АГ Холдинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание