Обвиняват Microsoft, че плаща за статии в Wikipedia

Редмъндският гигант е предложил заплащане на блогър, за да коригира статии в свободната енциклопедия
25 яну 2007 08:35,
Обвиняват Microsoft, че плаща за статии в Wikipedia
Wikipedia е свободна енциклопедия, в която всеки може да пише и добавя статии. Снимка: CNN.com

Софтуерният гигант Microsoft бе обвинен в предлагане на пари на блогър, за да внесе „поправки” в статии от свободната интернет енциклопедия Wikipedia, съобщи AP.

Въпреки че по принцип всеки може да пише и коригира статии от енциклопедията, основателят й Джими Уолс и неговият екип от редактори и модератори-доброволци са блокирали достъпа за PR-фирми, служители, провеждащи различни кампании, и всеки друг, за когото е налице конфликт на интереси. Ето защо, заплащането за статии във Wikipedia също се счита за нарушение.

Катрин Брукър от Microsoft призна, че компанията е предложила заплащане на блогъра Рик Джелифи, за да внесе поправки в статии, отнасящи се до Open Source стандарти и техни аналози на Microsoft.

Тя се опита да оправдае постъпката на компанията, твърдейки, че според тях е възможно служители на IBM (поддръжници на отворения код) да са вмъкнали умишлено поправки в статиите в ущърб на Microsoft. Не е била уточнена точна сума за заплащане, добави тя.

В свой постинг в блога си, Рик Джелифи споделя, че щял да приеме предложението на редмъндската компания, тъй като е важно техническите параметри, цитирани в съответните статии, да са точни. Става въпрос за спецификациите на XML-базирания формат за офис документи OpenDocument и Microsoft Office Open XML.

Според Джим Уолс, Microsoft трябваше да публикува опровержение във външен сайт и да помоли за линк към сайта от статията във Wikipedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание