Вавилон на Балканите

Новия филм на Зорница София разказва история на сърфисти от няколко балкански държави, които преодоляват много препятствия, докато намерят общ език и попътен вятър...
18 сеп 2007 17:34,
Вавилон на Балканите
Зорница София и част от екипа й по време на снимките. Снимка: Национален филмов център
След чудесния си дебют с игралния “Мила от Марс” и наскоро излезлият документален Modus Vivendi, режисьорката Зорница София отново снима пълнометражен филм.

 

Новият й проект е под заглавие „Прогнозата”. В него едни от най-популярните български млади актьори си партнират с чужди колеги, за да разкажат историята за срещата на различни култури и ценности на Балканите и за младите хора от региона, които търсят и намират нови пътища едни към други.

Главният фокус на сюжета е върху любовната история между млада българка – Маргарита (Теодора Духовникова) и хърватин – Марко (Кресимир Микич). Тя е амбициозна студентка, отишла да специализира в Англия. Той е популярен журналист в Англия, който се отрича от националната си принадлежност заради военна травма отпреди 10 г. И двамата търсят път да преодолеят своите лични драми. Маргарита изпитва постоянна несигурност, след като в детството си претърпява инцидент. Марко показва самоувереност и готовност да се справи с всеки проблем, но не и със страха да се обвърже емоционално с някого или нещо. Връзката им ще им позволи да намерят път към себе си.

В историята се намесват и братът на Марко - Виктор (Деян Славчев – Део), и приятелите му-сърфисти (Асен Блатечки, Стефан Щерев, Юлиян Вергов, Кирил Стойнов). Разбира се, не е спестен конфликт между Марко и Маргарита, нито горещ и страстен спор около всички спорни въпроси на Балканите. Историята провокира международен скандал и изправя приятелите на турския остров (където се развива част от действието) едни срещу други. Те започват да използват само английски език, „за да се разбират по-ясно”.

Оказва се обаче, че бедата и общото болезнено минало повече ги сплотяват, отколкото разделят. И срутената вавилонска кула е изградена в името на една спасителна операция... Така щастливият край и поуката носят удовлетворение и попътният вятър за уиндсърфинг се връща.

Във филма участват още българските актьори Калина Станчева, Добрин Досев, Емил Бонев, Емануел Мутафов, Драгомир Шолев, Анна Станчева, Китодар Тодоров, Александър Дойнов.

Снимките ще бъдат в София, Варна, с. Крапец, Тюленово, Синеморец и ще приключат през октомври.

Продуценти на филма са София Зорница и Николай Киров. Финансирането е от Националния филмов център, студиа „Ню Бояна” и Българската национална телевизия. Проектът е развит с подкрепата на Програмата на Европейската общност МЕДИА и НФЦ. Сценаристи са Зорница София, Алексей Кожухаров и Емил Бонев, оператор е Крум Родригес.

Ню Бояна” ще поеме дистрибуцията на филма в целия свят извън България и Балканите, където той ще бъде дистрибутиран от основния продуцент ''Булгар Бийтс''.

''Прогнозата'' е първият български филм, който ''Ню Бояна'' финансира след подписване на приватизационния договор от края на миналата година за придобиване на собствеността върху бившия държавен киноцентър от страна на ''Ню Имидж''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание