Опънати струни

На 5 декември е концертът на световноизвестния испански китарист Пепе Ромеро с Оркестъра на Класик ФМ
4 дек 2007 18:45,
Опънати струни
Снимка: Кантус Фирмус

На 5 декември, от 20:00 часа, в зала 1 на НДК е концертът на известния испански китарист Пепе Ромеро с Оркестъра на Класик ФМ от цикъла „Концертмайсторите”.

Програмата на концерта ще включва „Нощ в Мадрид”(М. Глинка), Концерт „Аранхуес” (Х. Родриго) и Сюита из балета „Любовна история” на М. Де Файа.

Известен в целия свят с вълнуващите си интерпретации и безупречна техника, китаристът Пепе Ромеро постоянно изнася солови рецитали и свири с оркестри. Неговият принос към изкуството на класическата китара е вдъхновил редица композитори да напишат произведения специално за него, в това число: Хоакин Родриго, Федерико Морено Тороба, Лоренцо Паломо и Селедонио Ромеро.

Роден на 8 март през 1944, в Малага - Испания, Пепе Ромеро е вторият син от „Кралската фамилия на китарата” - семейство Ромеро.

Баща му, легендарният Селедонио Ромеро, е единственият му учител по китара. Един от последните записи на Пепе Ромеро, записан за УНИЦЕФ – „Песни, на които ме е научил баща ми” – е представяне на любимите оригинални композиции на Селедонио, сред последните му солови записи е блестящата интерпретация на оперни фантазии за китара: „Изкуството на Пепе Ромеро”.

Дискографията му съдържа повече от петдесет записа и включва над двадесет концерта с Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, под диригентството на сър Невил Маринър и Айона Браун.

Друг интересен факт от биографията му е и участието на Пепе Ромеро в документалния филм „Сенки и светлини: Родриго на 90”, който получи множество награди, включително от Международния филмов фестивал в Чикаго и Международния филмов фестивал в Сан Франциско, както и наградата „Еми”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание