25 университета признават матурите за вход

Даниел Вълчев: Матурите са най-добрият начин за оценка на качеството на средното образование у нас
25 яну 2008 14:09,
41
25 университета признават матурите за вход
Снимка: БГНЕС

„Държавните зрелостни изпити са най-добрият начин на външна оценка и контрол на качеството на средното образование в България“, заяви в Пловдив министърът на образованието Даниел Вълчев.

На Общото събрание на Съвета на ректорите на висшите училища стана ясно, че досега половината от висшите учебни заведения - 25, са обявили, че ще въведат този начин на прием на студенти.

Вълчев каза, че само чрез матурите ще се добие ясна представа за нивото на подготовка и на знания на зрелостниците от различните училища.

Образователният министър допълни, че през тази година кандидат-студентите ще имат право на избор.

„Те ще могат да кандидатстват за висшите учебни заведения с оценката от матурата или, ако решат, и с оценката от кандидатстудентския изпит“, завърши Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
nqma преди 15 години
ne mi az sam priet iskarah 6ca na izpita v universiteta i ne me barkaha nikvi maturi.vzemete primer ot men i se stqgaite vmesto da se 4udite.
39
0
 
0
 
! Отговори
bilqna преди 15 години
ami slava bogu minaha maturite.no mislq 4e bez tqh 6te6e da e mai po dobre.
38
0
 
0
 
! Отговори
kaka преди 15 години
a be hora ai kajete v koi universitet 6te priemat ,vse o6te ni6to ne se znae
37
0
 
0
 
! Отговори
galina qnakieva преди 16 години
mai na ministara ne mu puka mnogo mnogo za drugite tova stana qsno na vsi4ki sas raznite reformi koito vavede v obrazovanieto.nz kakvo obrazovanie ima no ne obmislq ne6tata kakto trqbva.a vie kak mislite?
36
0
 
0
 
! Отговори
galina qnakieva преди 16 години
zdaraveite na vsi4ki!az ne kandidatstvah minalata godina!6te kandidatstavam tazi!ne sam darjala matura i ako nqkoi znae kak moga da kandidatstavam da mi obqsni molq.golqma 6turotiq se polu4i mai!
35
0
 
0
 
! Отговори
velichka korudova преди 16 години
Защо няма да се разрешават помощни материали на матурата, например четиризначните таблици по матеметика, след като на кандидатстудентските изпити те са разрешени?
34
0
 
0
 
! Отговори
Ani4ka преди 16 години
Qsno e ve4e,matyra 6te ima,otgore na vsi4koto i treta 6te ima za onzi koito jelae.Edinstvenoto,koeto me pritesnqva e 4e ne e qsno koi sa tezi 25 yniversiteta,koito 6te priemat s ocenka ot DZI(i po-to4no s ocenkata ot koi predmet,po koito e bil darjan izpitat).Stiga s tazi neqsnota!Pomislete vednaj za nas!Za6to trqbva da se prevra6tame v jertveniq agnec?Daite ni svetlinata v mraka!
33
0
 
0
 
! Отговори
Tanja преди 16 години
Ами като е така, г-н Министре, кои са те??????Защо под това заглавие в сайта ми давате празни приказки от вестниците, а не списак на тези университети? Корупцията с тези матури няма да се премахне, те сами не си вярват като говорят, всеки 2-ри учител дава частни уроци (това също си го знаят в министерството) , Ужасът не е само в Могилино, той се шири из цяла България.......
32
0
 
0
 
! Отговори
Roditel преди 16 години
Уважаеми зрелостници, родители и др.свързани с проблема, смятата ли , че някой се трогва от тези мнения? НЕ !!!!!!!!! Нали откриха горещ телефон за матурите в МОН. Там една госпожица/г-жа/ те изслушва най-спокйно, изчаква да си излееш мъката/да си изкажеш мнението/ и толкоз. Смятата ли че нещо с този телефон ще се промени? НЕ !!!!!!!!!!!!!! Абсолютна, професионална, съвременна манипулация на обществото. Никаква равнопоставеност на зрелостниците и на кандидат студентите. Огромна дивотия, без правила и липса на всякакъв смисъл, но нали някое магаре е стъпило на леда и връщане назад няма. Няма разум, няма мисъл в нито едно настоящо прибързано тяхно решение свързано с матурите. Много примери могат да се дадат, но не знам дали има смисъл. напр. Кандидатите в мед.ВУЗ, какви матури да държат, какво ще им се признае, колко изпита им се събират на тези зрелостници? Завършилите език. гимназии и получилите немска диплома се признава в Германия, а нашите власти/МОН/ не може да им признае този изпи за втора матура. С тази диплома зрелостн. могат да кандидатстват в Европа, но в България не може!!!!!!!!!!!!!! За щото сме много умни и др и др подобни. Да има нужда от матурите, но когато всичко е ясно точно определено, а не на пук !!!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
prophet преди 16 години
за да се премахне корупцията - едва ли. Това един от многото стремежи на правителството да заприлича на западните страни. Да, ама на запад никъде няма едновременно матури и кандидат-студентски изпити ..........
30
0
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
Долу самозвания доцент! Долу некадърността във всичките й измерения! МОН да се прочисти от некадърници, като се започне от горе надолу! Съд за злоупотребилия с власт! Българино, такива като това мекотело разказват играта на бъдещето на децата ти!
29
0
 
0
 
! Отговори
Маестро преди 16 години
Нека добавя, че за матури се говореше още през 2003 година, но не ги въведоха тогава, защото депутати имаха щерки и синчета - абитуриенти, преди 2 години беше на другаря Първанов, а миналата година - на този необразован хвалипръцко Даниел Вълчев! Как може тоя глупав народ да гледа телевизия, да чете вестници, съвсем явно да се вижда как управляващите го лъжат и му се подиграват, а той да не го забелязва....
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много си прав!Аз кандидатствах през 2004 година в русенския университет!Кажете ми ,как ще стане тази работа,след като обявените места за редовно обучение по дадена специалност са ,да кажем 40 и за задочно 8 ,ако кандидатстват 10000?И всичките ако имат 6 на матурите!?Естествено,че ще ги разпределят на тези специалности ,където бройката не е запълнена и за тях няма много желаещи!Даже си мисля,че за по-хубавите специалности,ще има пак кандидтстудентски изпити!Не се лъжете,че ще влезете в исканата от вас специалност,учете от сега,че да не изгубите една година още!Например в Русе има голямо надпреварване за специалност "Компютърни системи и технологии"!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Kvo se tochite be? Otivaite da pravite maturi da va e*a v maloumnite deca. Znaete samo da iskate, ama ne i da davate! Sled kato sa gi slojili veche da ne gi mahat nikoga!
26
0
 
0
 
! Отговори
учител преди 16 години
Идеята е добра но как ще се реализира? Квесторите са най-важното звено за обективна оценка.Око те не са достатъчно съвестни и не осигурят нормалното протичане на изпита/недопускане на преписване/ всички тия приказки са излишни!
25
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Ми те истинските партизани умряха, тези дето останаха и завзеха властта са нагаждачите и тези дето предаваха истинските борци ..сегашните комунисти са потомци на хората които убиха Тр.Костов и спретнаха хиляди политически процеси...Сякаш в съседна Гърция или дори Турция, не са се развили..нямат икономика...или може жи там хората живеят по лошо без червени олигарси...По времето на тато имаше един "поет или писател" караславов..дане си негов потомък? Посочи ми милионерите на съвременна България несвързани с партията хранилница?Кюлев..Ил.Павлов...Р.Овчаров,В.Топлото, съпруга на В.Лечева..А.Луканов...Дойнов...Живковци...Б.Б....П л.Юруков...Сл.Бинев...Доган... Велчев..Н.Василев..Всички са червени крадци!БСП+ДС=ГЕРБ= кражби в особено големи размери.
24
0
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
Вълчев да поеме политическата отговорност заедно с царя за провалената учебна година. Царя, че държа до днешна дата пълен некадърник на този пост, а Вълчев - че допусна заради личните му интереси да гангреняса българското обществено образование. ЗА ВСИЧКИ ГАВРИ С БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ И С АБИТУРИЕНТИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ Даниел Вълчев трябва да отговаря персонално пред съда, ако няма справедливост в България - то в Страсбург.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Mutri i Maturi do dupka
22
0
 
0
 
! Отговори
kasapo преди 16 години
25 университета признават мутрите
21
0
 
0
 
! Отговори
Маестро преди 16 години
Добре... А според вас оценяването - на съчинение например - ще бъде ли обективно? Не, драги, няма да бъде. Ако го дам за проверка на 5 професори, ще има 5 коренно разични рецензии и оценки. Освен това не може аз да уча по 3 часа БЕЛ седмично, а колегата от другия клас да е с 6 часа седмично, а накрая да се явяваме на задължителна литература. И още нещо... Ако някой миналата година е бил абитуриент и не е кандидатствал в никой университет, реши да кандидатства заедно с мен, той ще има предимство, че няма да се налага да изкарва оценка от матура, а ще си кандидатства направо - защо кандидатстваме по едно и също време, а аз трябва да държа два изпита повече (БЕЛ+1 по избор)?Как може образователният ни министър да не знае кой е автор на "Майце си"? Това може би означава, че той не може да изкара дори и добра оценка на матурата... Какви българи сте, като не знаете стихотворенията на Ботев и на Вазов, като не сте чували за Васил Друмев, като не знаете текстовете (по-известните поне) на Добри Чинтулов......................