Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив

Гори сметището в Цалапица, няма опасност от обгазяване, твърдят експерти
9 сеп 2008 16:31,
55
Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив
Снимка: Булфото

Гъст, задушлив дим се е разстлал над Пловдив и околните села, след като късно снощи пламна сметището в село Цалапица.

Три противопожарни автомобила от службата в Стамболийски гасят пламъците, на помощ на място са пристигнали и огнеборци от Пловдив.

Гасят се четири огнища, от които е тръгнал огънят.

Говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев заяви за Dnes.bg, че в момента към сметището са тръгнали камиони с пясък, след чиято намеса се надява огънят да бъде овладян.

Той добави, че горят около 7-8 декара площ.

Засега не са изяснени причините за пожара, няма данни как и от колко места е тръгнал огънят, явно е трудно да се установи, коментира Кунев, като добави, че не е чувал за версия за умишлен палеж.

Управителят на сметището Петър Тодоров обаче е категоричен, че пожарът е умишлен и го свърза с отказа на Цалапица да приеме нови количества софийски бали.

Пред Дарик управителят на сметището заяви, че пламъците са тръгнали едновременно на доста голяма площ, което според него е невъзможно, ако боклукът се е самозапалил.

Според началника на пожарната в Стамболийски главен инспектор Петко Смиленов огънят е обхванал една четвърт от сметището, или близо 150 декара, предаде радио Пловдив.

През нощта вятърът е носел облака към Стамболийски, в момента духа към Пловдив.

„Тук не се диша. Пушек и отвратителна смрад“, казаха за Dnes.bg жители на града. Много от хората се оплакват от главоболие и замаяност, а нямат информация дали въздухът е отровен.

„По радиото казаха, че не е много отровно, но ако имат възможност, пловдивчани да напускат града. Или поне да затворят прозорците“, коментира пловдивчанка.

Няма превишаване на следените от РИОСВ в Пловдив замърсители на въздуха, установиха след измервания експерти от екоинспекцията и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Слабо е завишена концентрацията на фини прахови частици, съобщават от мобилната станция на лабораторията, разположена край село Оризаре, в чиято посока вятърът навява дима от пожара.

До момента не са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители, с изключение на слабо завишаване на стойностите на неметанови въглеводороди.

„Видях посоката, от която идва димът, но не разбрах какво се е запалило. Аз от вас разбирам, че гори сметището в Цалапица. Те наоколо всеки ден палят стърнища и има дим, но разликата е, че от този ти сълзят очите“, каза пред Dnes. bg жител на село Оризаре.

При проверка екоинспекторите се установили, че пожарът е възникнал около 20 часа снощи на площадката, на която се разтоварва сметта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
кой на кого сега диша и папа гуувната ....
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хаха сигурен ли си,че Пловдив не е в провинцията?Я пак си помисли хубаво,ето кой не е слушал в часовете по география,ама сте ми толкова образовани българите,че не е истина...всичко в България е провинция,столицата е ЕДНА! Това е ...навсякъде си има селяни,така че какво ми спорите тука като махленски *** от чирпанския пазар
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То се вижда кой какъв е.
51
0
 
0
 
! Отговори
aldo преди 15 години
Bulgari zamislete se varhu slednoto nesto -!!! Obizdate se na grazdani i seljani .ok. taka e no nikoi ne e izbiral kade da se rodi . PITAM VI - pri tova tempo na razvitie na E.C. migracijata na hora e OGROMNA .Sled 15 godini ako v sofia vmesto seljani vizdame vse povece CERNILKI< VIETNAMCI <KITAICI INDIICI I KAKVI LI OSTE NE kato v LONdon ,Paris i drugi evropeiski gradove ,,,,,,,,,KAK STE SE CUVSTVATE TOGAVA ?????POMISLETE ZA TOVA ZASTOTO I TOVA STE STANE !!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Българска краво, аз не съм от София, а ти си гяурка.Всичко извън ВАрня е провинция.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
as sum ot sofia toi bil ot provinciqta, stiga be hora osuznaite se za kakvo se karate
48
0
 
0
 
! Отговори
ванчето преди 15 години
и тъпите парчета в този форум- по-точно тези, котио само реват София над всичко и т.н. безумия. И аз съм софиянка и найголемите , невъзпитаани и безпардонни хора с аточно софиянци. Големи претенции, малко мозък. Добре че се махнах от България. Такива обиди като *** има само тук. Стойте си там, софиянци, и се задушавайте в мръсотията си. Не тази в контейнера за ***, а в мозъците ви и мисленето. Всеки интелигенетн май се махна от такива "българи"-софиянци и останаха май само псевдософиянци да "повишават" реномето на страната. Затова сме и последни по всичко...
47
0
 
0
 
! Отговори
Iznervena преди 15 години
Problema vi e na vas v chalgarskite mozucheta. Vsicho se obrushta na Sofia-Provinciq i taka sme edni izkliuchitelno aktivni i polezni podanici na stranata si. I az sum na principa provincialistite vun ot Sofiq i az obijdam i t.n. No ne i na fona na edna kriza.Zashtoto da se zadushavash ot dim, po radioto da ti kazvat "Ne e mnogo otrovno, no se mahaite ot Plovdiv" i t.n. e skapana kriza v koqto i plovdivchani i sofianci i sqkakvi drugi si jiveem bezropotno vseki den, no moje da se izbiem po mejdu si shto se otnasq do Sofia-Provinciq. Tva e nqkva ovcha misul spored men. Blagodarq za vnimanieto.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Желаете ли да ви изпратим К.Йорданов?Защото нашите улици са чисти (ех, не колкото в детството ми) и градинките даже оправиха по общински проект(зная го,защото участавах в него за мижави пари)За хвърлянето през балконите са виновни лошо възпитаните хора и липсата на санкции срещу такивапрояви.Живях 2 г в Швейцария и трябва да ви кажа,че са смазани от данъци,такси и глоби,но знаят,че получават много срещу това.Всеки кантон или селце развива някакъв основен бизнес и др.Ще рече, не се налага на тумби да ходят в големите градове,защото само там има работа и т.н.А за др. *** - липсата на сметище,завод и т.н. е защото нито Борисов нито Станищев и сие изскат да свършат нещо, сакън да не са минат,а страдате вие.И нека никой привърженик на Борисов не ми казва,колко му е трудно,защото му пречат.При 1-я мандат на К.Йорданов СДС много му пречеха,но той се обърна към ***: те му дават пари за града,а те си гледат коннцесиите и др. такива(обаче плажа им е супер като на Хавай с палми и ти носят питието до шезлонга)Варненци гласуват за него мандат след мандат,защото всички управляващи правят далавери,но поне да има малко полза и за простолюдието.А вие,защо гласувахте и за Софичнски и за Борисов 2-и път като не сте доволни от положението в града? Проблема си е политически.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Извинявам се, до номер 43!
44
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 15 години
И аз съм софиянец, но не се срамувам, че съм гражданин, защото пазя чисто около себе си и изхвърлям ***, където трябва, а съседите ми, които дойдоха от село, го изхвърлят през балкона. Отгоре на това им казвам "добър ден",а те ме гледат с почуда: "Тоа па!" Защо не се съобразят и те с големия град. Тогава на всички ни ще бъде по-леко.
43
0
 
0
 
! Отговори
от един кореняк софи преди 15 години
Ей,хора,престанете вече с това селяни.Не сравнявайте простащината със селянина.Дайте да си помислим къде през вековете се е запазила българщината,къде е най-гостоприемния народ,между другото и с най-богата душевност,защото сред природата се отваря душата,там е спокойствието .Не плюйте селянина,благодарение на него ви има като нация,не в градовете,там и сега,и едно време нравствеността липсва,уважението липсва,там едно време са се гърчеели,сега са глобалисти,срам ги е от народа.Кажете ми били ли сте скоро в някое село,там хората все още се подравяват като се видят,било то познати или непознати.Това има ли го в големия град?Аз съм отСофия и ми е болно да гледам тази простотия ,която цари тук.За съжаление ние сме много под нивото на селянина,в нас не остана и капчица човечност.Срамувам се от тези коментари,срамувам се,че съм гражданин.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще ти се. Да съм ***. Но не съм. Аз съм чист българин. Просто. Не си затварям. Очите за истината.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе *** ти пък изчезвай към анадола
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Срам ме е от хората, които злобно плюят по София и Пловдив във форумите Дано турците да си върнат земите, които ние българите им откраднахме преди много години.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който не му харесва ,чупка от София...само ревете и се пречкате там ,пък ви мързи да си хвърлите *** в кошовете..
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да не търсим конспирацията както винаги но защо пламва сметището след като Пловдив на няколко пъти отказва да приеме *** на София?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ами толкова ви чакахме вас от майната си да оправите града ни и ви го направихте. Браво!
36
0
 
0
 
! Отговори
Филибето преди 15 години
Ако Софиянци и Провдивчани са селяни какво да кажем за хората от дълбоката провинция на ***? *** кардци на чужда земя. Българският народ, простете бълХарският народ живее на земя крадена от чужди народи.
35
0
 
0
 
! Отговори
Филибето преди 15 години
Ще взема пръчка и ще ти бръкна от ануса до устата.Ние хората в Пловдив и тези в София сме свестни. Всичко извън Пловдив и София е провинция, *** ***! Точка по въпроса.