Половината гърци готови да емигрират, ако намерят работа в чужбина

Повечето кандидати за работа в Европа са на възраст 21-35 години
3 апр 2015 13:52, Елка Василева
23
Половината гърци готови да емигрират, ако намерят работа в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Все повече гърци напускат страната си, за да търсят работа навън. От южните ни съседи 55 на сто заявяват, че биха отишли в чужбина, ако могат да намерят работа. Служители във фирми също обмислят да заминат зад граница, тъй като безработицата в страната нараства заради кризата, пише в. "Вима".

Миналата година общо 341 334 жители на Гърция са попълнили европейски формат на автобиография (Europass CV), за да кандидатстват на европейския пазар на труда. Повечето от желаещите гърци са на възраст между 21 и 35 години.

По този показател Гърция е поставена на девето място, което е особено високо, ако се вземе предвид населението на страната в сравнение с това на други държави като Италия, Испания, Германия и Великобритания.

Проучване на гръцката агенция ИКАП показва, че служители от фирми в Гърция също замисляли да емигрират в чужбина. 47,3 на сто са отговорили, че са готови да го сторят, но при по-добри условия, например, по-квалифицирана работа, по-добро заплащане, по-привлекателна страна. 16,8 на сто казват, че със сигурност ще емигрират, а 35,9 на сто, че ще останат в родината си.

Според друго изследване в световен мащаб 55 на сто от гърците са казали, че ще заминат за чужбина, за да търсят работа. Трите най-предпочитани от гърците страни са Великобритания (18 на сто), Швейцария (13 на сто) и САЩ (12 на сто).

Доброто възнаграждение е поставено на последно място в списъка с 10-те най-значими причини, поради които гърците смятат да емигрират. Първата, най-важна причина според тях е оценката за работата, на второ място те поставят финансовата стабилност на фирмата и на трето дали работата е интересна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: работа в чужбинаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
1
 
! Отговори
юрий преди 9 години
гърция е в криза а там живеят милион българи . бога ми та ние в бг сме в криза 25 години и половината население в трудоспособна възраст е навън. и когото попитам не иска да се върне в бг. та замислете се и вие вместо само да плямпате дали ви е добре в бг защото не е лесно никъде но в бг е в пъти по трудно, успех в лаланено
19
1
 
0
 
! Отговори
до 10oscar преди 9 години
По твоя логика ако те ще ни стигнат излиза че ние ще станем по -зле за същият този период за който са паднали на нивото ?
18
0
 
3
 
! Отговори
Стопанин преди 9 години
До pantudi 4Човече отглеждам доста неща в стопанството и всяка година садя няколко десетки декара картоф и печеля от него, верно не много но все пак покривам разхода и имам и дребна печалба. Така че "картофа" не ти е оправдание за мързела. Стотици хора са се заели да работят нелеката задача да отглеждат прехраната на всички ни по нивите.
17
0
 
10
 
! Отговори
Говедо преди 9 години
СоциалъзмЪт в Малакия се изчерпи.От мои лични впечатления пари от грък може да вземеш само в таверна !!
16
2
 
1
 
! Отговори
Mentakis преди 9 години
Tova sa samo kjor fisheci.Neka hodiat kadeto si iskat i da razberat kak im e na bulgarite po sveta.Trudno mogat da ni budat konkurencija.
15
5
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Ами ние какво? Угодници, продали се евтинко на чужденците.. Евала на гърците, дано се спасят от 'спасителите' си!
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става само със сиртаки и узо , но друг да плаща сметката . Накрая наглеца Ципрос каза , че няма пари да плаща заемите . Такава нация няма никъде по света . Нагли та нагли .
13
5
 
5
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Да, да, ама не! Много са си добре гърците и освен това нещо не открих тази статия в 'то Вима'.. Около 200 хиляди българи работят там, което говори само за себе си.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Oscar SCHMITZ:Европа е потъващия Титаник а България е вързана за валутния му борд.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Цанко:Цанко Чобанко
10
4
 
9
 
! Отговори
Oscar SCHMITZ преди 9 години
Преди 10г. когато ми, обяснявяха, че ще стигнем гръцкият стандарт. Въобще не вярвах/но ми се щеше/, а то какво се оказа! По-скоро, те ще ни догонят.
9
0
 
22
 
! Отговори
BG преди 9 години
Трудна работа в Западна европа ще взимат същети пери като в Гърция, но.... ще трябва и да работят яко
8
0
 
4
 
! Отговори
Еллинас тцобанос преди 9 години
До Цанко:МПЕЕ,МПЕЕЕЕЕ!
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неудобните за Борисов коментари се премахват? И какво? Свобода на словото?
6
2
 
17
 
! Отговори
6543210 преди 9 години
защо не искат да емигрират в РФ
5
5
 
28
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
До pantudiСаденето на картофи е унизително, така ли сине майчин?
4
25
 
15
 
! Отговори
pantudi преди 9 години
Нито един гръцки премиер обаче не си позволява да се гаври с народа си и да му вика "да ходи да сади картофи" ...
3
4
 
31
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Грък и работа !?Дай му на съседа да прави само ...... борчове.
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека видят как е когато не се богатее с чужди пари,ние това вече сме го преживели ама и гърците не спират да захранват чужбината с жив материал,може-би половината гърци живеят извън Гърция само в САЩ са няколко милиона.Те са били много по-бедни от българите и то до влизането си в ЕС,там помощи,кредити,надувки, ромейски фукни и сега бум балона се спукА!На мен обаче ми е важна България,гърците не ме вълнуват.
1
4
 
30
 
! Отговори
Цанко преди 9 години
Да дойдат тука места бол , особено за овчари