Вучич договори с Путин природен газ на добра цена за Сърбия

Обсъдена е била и темата за газово хранилище в страната
29 май 2022 15:35, Нели Христова
65
Вучич договори с Путин природен газ на добра цена за Сърбия
Снимка: БГНЕС

Днес сръбският президент Александър Вучич проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

"Сърбия ще има много добра цена за газа, а договорът ще бъде за три години. Тази сутрин имах телефонен разговор с Путин. говорихме за различни теми, но за Сърбия е най-важно, че се договорихме за основните елементи за новия газов договор, който ще бъде подписан за три години и тези елементи са много благоприятни за Сърбия. Формулата, която се използваше досега, ще бъде запазена и в бъдеще, което означава, че цената ще бъде изгодна", каза Вучич след разговора си с Путин, цитиран от РТС.

След разговора Вучич е изпратил писмо до директора на "Газпром" Алексей Милър, за да обсъдят новите количества газ през утрешния ден

Вучич каза, че е обяснил на Путин, че заради индустриалния напредък Сърбия се нуждае от по-големи количества газ. „Ако осъзнаем всичко, ще имаме безопасна зима по отношение на газа“, каза Вучич.

Вучич е разговарял с Путин за изграждане на газово хранилище в Сърбия.

През ноември миналата година по време на среща в Сочи президентите на Сърбия и Русия постигнаха споразумение цената на руския газ за следващите шест месеца да бъде 270 долара, т.е. да остане същата, с доставка на по-голямо количество.

Сегашното споразумение за доставките на руски газ изтича на 31 май, а Вучич по-рано обяви, че по време на разговорите с Путин ще повдигне въпроса за размера на доставките на газ, както и неговата цена.

Последният разговор между двамата бе през изминалия месец, когато Путин поздрави Вучич за спечелването на втория президентски мандат, припомня БГНЕС.

От пресслужбата на Кремъл от своя страна съобщиха, че днес "Владимир Путин е провел телефонен разговор с Александър Вучич". "Беше договорено по-специално Русия да продължи доставките на природен газ за Сърбия без прекъсване", се казва още в съобщението от Кремъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тръбата е корупционна, а ние полза от нея нямаме- най- добре да я спрем!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно, ама тоя газ минава от тук. По всяко време можем да го спрем. По всяко. И ще гледаме смях.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо позволявате на сръбския комунист Вучич да се договаря с Путин и не отрежете т.нар. "Руски паток", нали искате да спрете парите за Русия? Ами спрете ги, не бъдете лицемери!
44
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Вучич е паток и жалък комунист - мястото му е при убиеца Путин.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще печелим транзитни такси. Ще построим 7 и 8 блок на Козлодуй. Купихме реактори, които нямаше как да купим сега. Печелиме от всичко. Кирето да отива сега при американците за братска помощ за построяването на ядрената ни мощ. Лъвове сме на Балканите.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е България да вдигне транзитните такси и да поиска едностранно изплащане на транзитни такси в криптовалута, която ние ще създадем и ще променяме стойността и както ние си решим, когато ние си решим. Иначе врътваме кранчето на Турски и Гръцки потоци и Унгария, Австрия, Сърбия, Македония, Албания, Словения, Словакия, Хърватска, Чехия, Черна Гора, Косово, Босна и Херцеговина и част от Северна Италия да го дyxaт без значение в какво плащат на Путин.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А простото Киро кълве кат шаран!
40
1
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 41: "И ние ще дадем нова добра цена за транзитните такси"? Ще дадем, защо не. И тогава Сърбия и Унгария ще започнат да получава руска газ от Гърция. И какво става тогава с нашата инвестиция в т.н. Балкански поток? На времето цитираха една мисъл на Мао: "Когато те к'латят не мърдай, защото правиш удоволствие на другия".
39
5
 
7
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Тръбата с евтина газ за Сърбия и Унгария минава през България,но ние щото сме много богати и умни купуваме газ от Америка от другия край на света.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние ще дадем нова добра цена за транзитните такси,поне три пъти по висока ! Една инвесиция е добра ако се изплаща за 7 години,а тия 3 Милиарда за тръбите се изплащат за 50 години !
37
4
 
2
 
! Отговори
Малко оптимизъм преди 2 години
До Вярващ: "какво съгрешихме, та ни наказа с тези толкова глупави управници?" Не се кахъри. Бог наказва тези, които обича. Като плащаме за скъп газ, ще отидем в англосаксонският рай.
36
3
 
7
 
! Отговори
Вярващ преди 2 години
Боже, какво съгрешихме, та ни наказа с тези толкова глупави управници? Всички около нас си уредиха горива на ниска цена, само българският народ ще страда!
35
2
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Както е тръгнало, може утре да почнем да купуваме газ и от Сърбия. И без това тече през нас...
34
7
 
3
 
! Отговори
Ха сега де? преди 2 години
Нали британският Мирър вече обяви, че (може би) Путин бил починал и на негово място бил двойник. Как така е разговарял с Вучич? Стават смешни с фейковете си западняците.
33
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимните преди 2 години
С евтини балкански номера като "врътване на крана", "увеличаване на транзитните такси" и т.н. няма да си намалим цената, на която ние получаваме газ. Какво излезе накрая? Пак получаваме руски газ, но от посредници и гадаем с колко процента ще поскъпне парното. А можехме като Гърция и Унгария да се съгласим да плащаме по схемата на Газпром. От акъла си теглим.
32
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Сега познайте от три пъти на кой ще продават с надценка!?
31
1
 
2
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Всичко е въпрос на можене. Можеш-договаряш, не можеш - не договаряш!
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да е евтино? Пак ще ги тупат като брашлян чувал, нищо че са единствените балъци в Европа които си мислят, че ще просперират с Просия.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко ще бъде? Нали трябва да мине по тръба през България, а ние имаме неуредени сметки, като неустойки от страна на Газпром по договора. Така че цената за сърболята ще е доста по различна от мераците на едните и другите
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, ако не им завъртим кранчето. А за Газпром: Няма проблем за рублите, но ще ви вдигнем транзитните такси.