Протест в Прищина за справедливост за изнасилено момиче на 11 г.

Патриархалната система продължава да произвежда насилници
Обновена: 1 сеп 2022 14:32 | 1 сеп 2022 14:32, Елка Василева
26
Протест в Прищина за справедливост за изнасилено момиче на 11 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се обединиха в общ глас вчера в протест в Прищина срещу насилието над жени. Протестът, който се организира от Колектива за феминистична мисъл и действие, се проведе след надигналото се масово възмущение във връзка с изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже, предава KoсоваПрес.

Под виковете "5 момчета, 7 часа, момиче на 11", "Стига вече", "Педофилите в затвора", "Искат се действия, не статуси", "Момичета и жени, заедно сме ръка за ръка", "Не се е провалила майката, провалила се е държавата", протестиращите настояваха за реакция, защита и сигурност за жените и момичетата в Косово.

От площад "Захир Паязити", откъдето започна протестът, множеството се отправи към Министерството на правосъдието, чиято сграда бе оцветена с червена боя в знак на протест.

С призива "Хванете го" протестиращите продължиха към сградите на главния прокурор на държавата и на косовската полиция, които също бяха уцелени с червена боя.

От полицията протестът се насочи към Събранието на Косово и се спря пред сградата на правителството, като двете институции също бяха боядисани в червено от участниците в протеста.

Протестиращите скандираха за оставки на прокурори, съдии и полицаи.

Активистката от Колектива за феминистична мисъл и действие Трина Бинаку съобщи, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на изнасилване над жени. По нейни думи насилването на 11-годишното момиче е аларма за всички, особено за държавата, която по думите й продължава да заема страната на насилниците.

"Само за първото шестмесечие на 2022 г. в полицията са регистрирани 36 случая на изнасилване, за да се разбере, че насилието не е само тъжна и грозна случка, както някои го окачествяват, то е повърхността на системното насилие, на което са подложени ежедневно косовските момичета и жени. Случаят с изнасилването на малолетното момиче е аларма за всички нас и на първо място за държавата, която и днес продължава да стои на страната на насилниците. Именно тази патриархална система е тази, която продължава да произвежда насилници... В тази държава малките момичета биват насилвани вкъщи, в училище, по улиците и площадите, те често са сами пред частни и публични институции и върху тях бива осъществявано насилие за втори път, когато държавата не им вярва и освен, че не им вярва, ги връща обратно в ръцете на насилниците", каза тя.

Трина Бинаку представи и три основни изисквания – създаване на ефективни механизми за правилно отношение към преживелите сексуално насилие и насилие над жени, заслужени наказания за насилниците, както и легализиране и употреба на сълзотворен газ при самозащита.

"Идва краят на нашето мирно търпение", "Стига вече", "Вече няма мирни протести"... И тъй като се проваляте в защитаването ни и вие сте нашият враг, ще се вдигнем срещу вас, ако не изпълните нашите искания, подчерта тя.

Изнасилването на 11-годишното момиче предизвика множество реакции и сред известни публични лица, които взеха участие в протеста, като изпълнителката Дафина Зечири, която беше забелязана в компанията на бившата президентка на страната Атифете Яхяга, Шюхрете Бехлюли, депутат от Самоопределение, Арменд Муя, председател на Демократическата партия на Косово, както и известният общественик Мемли Красничи.

Протести с искания за справедливост, защита и сигурност за жените след изнасилването на 11-годишното момиче ще се проведат днес в Тирана и в Скопие.

Изнасилването на момичето се е случило в събота в парк "Арбърия", където косовската полиция е заловила петима души, срещу четирима от които е предприета мярката задържане за 30 дни, докато за  петия днес предстои явяване пред съда.

След този случай вчера  главният директор на косовската полиция Самедин Мехмети подаде оставка, последвана днес от тази на директора на Дирекцията по отношение към затворниците и малолетните при Поправителната служба на Косово Али Гаши.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Ядосани преди 1 година
Доста бъдещи изнасилвачи и в коментарите има като гледам, отказвате да приемете, че проблема не е в религията, феминизма, 11 годишното дете, а в самите изнасилвачи и техните толеранти. Мъже - вие сте проблема! Всички мъже и мисленето, че някой друг е виновен - ей там се корени проблема! *** с комплекси... И спрете да вкарвате и други проблеми - в статията е зададена темата, погледнете нея сега, после като искате разглеждайте другото.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им отрежат "пипалата"!
16
0
 
4
 
! Отговори
Бай Геле преди 1 година
Абу Дарда, това, че 11 годишно момиче не може да излиза навън без съпруга си, то исляма ли е или е някаква ваша културна особеност?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феминизма е зло, което бавно, но сигурно деградира и унищожава обществото.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислама е най-голямата болест на човечеството! Не случайно е забранен в япония и китай!
13
17
 
4
 
! Отговори
Абу Дарда преди 1 година
Какво общо има исляма? Ако шериат господстваше навсякъде нямаше да има такива неща. Най-малкото защото наказанието е смърт. Това момиче какво е правило в компанията на 6 момчета. Нито един от тях съпруга й?
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук става въпрос за "патриархалнта система", да ви преведа - "мъжете са виновни, белите най-много", това е целта на тази статия, кой разбрал - разбрал, а от тези феминистки, които са толкова загрижени бих се хванал на бас че всички са бездетни и без връзка особено с главния мозък.
11
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е пълна пумия. Вместо да ни губите времето с цимичен феминизъм, просто кажете, че насилниците са отбкланящите се по 5 пъти на ден.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А "религията" коя е
9
0
 
14
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До 999. Не говорих на вас, но изнасилването по принцип си е наказуемо, независимо дали става въпрос за мъж, или жена.
8
1
 
30
 
! Отговори
аз преди 1 година
Албанци Сър. Бъдещи европейци!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еди Рама как така още не се е разпенил срещу България
6
2
 
15
 
! Отговори
999 преди 1 година
До Аха__ И аз да питам,ако имате син може ли той да бъде изнасилен от други момчета с цел унижаване на личността му?
5
17
 
5
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До 4. А, ето една феминистка! Иначе за пред медиите го играете все хрисими, все жертви, все онеправдани. Да питам, кога медиите ще отразяват убийствата на деца от техните майки така, както го правят за насилието над жени?
4
1
 
40
 
! Отговори
999 преди 1 година
Насилието си е насилие,без значение дали е над жени или над мъже.
3
31
 
12
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Явно се опитват и там да пробутат Истанбулската конвенция. Ако САЩ им спрат субсидиите, всички феминистки и ЛГБТ организации ще изчезнат.
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за мигновено смъртно наказание!
1
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където има ислям, това е ежедневие.