Христо Стоичков – един студентски идеал

Юрий Александров @mamkamu.blog.bg 27 мар 2013 12:08
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
24
4178
Студентите би трябвало да са цветът на една нация. Бъдещият елит, който ще е моторът на обществото и на държавата в съвсем близкото ни бъдеще. Те би трябвало да са съвестта на нацията, хората, които винаги са в предните редици на търсещите справедливост. Навсякъде по света те са тези, които повеждат съпротивата против всяка тиранична и корумпирана власт. Така беше и в България през 1990-та и през 1997-ма. Така обаче не е днес, когато по улиците протестираха главно хора на средна възраст налегнати от грижи за насъщния, а не за свободата и правата си.

След почти едномесечни протести почти без тях, студентите обаче явно се събудиха и в сряда при езерото Ариана, представители на различни университети проведоха среща, на която поискаха участие във властта. Това според тях щяло да стане, като те станели ядрото на едно обединение с протестиращите. За свой водач те поискаха да изберат политически необвързан известен българин и се спряха на ... Христо Стоичков. Не, не греша. Студентите не избраха някой творец, не избраха човек на духа и словото. Не избраха някой достоен за подражание съгражданин. Те избраха Стоичков, човекът който преди години плачеше по погребенията на приятелите си мафиоти -същите ония мутри, от които бяха пропищели българските граждани, включително и родителите на днешните студенти. Те дори потвърдиха избора си в събота  на едно събрание в зала „Арена Армеец“ , наема за която бе заплатил бившия футболист.

Същият този Стоичков, който днес е облян от мощните струи на студентската обич, бе в средата на 90-те години лице на мафиотската групировка ВИС заедно с редица други спортисти, някои от които днес са по върховете на спортните ръководства. Дори нахално караше джипа си из центъра на София със синя лампа на предното стъкло в противоречие на всякакви правилници и закони. Бившият футболист с докторска титла е известен и с провинциалната си обидчивост и буен нрав. Всяко негово интервю предизвиква смях сред публиката, но не заради находчивите му шеги, а заради патологичната простотия изскачаща от устата му с всяка негова дума.

Студентите пропуснаха и факта, че Христо Стоичков въобще не е политически неутрален. Много пъти в последните години той не пропускаше да декларира симпатиите си към ГЕРБ и конкретно към Бойко Борисов, съгласно. На последните президентски избори той безрезервно подкрепи кандидата на Борисов за Президент –Росен Плевнелиев. Студентите сякаш обхванати от амнезия не помнят думите на бившия футболист в едно негово писмо, разпратено до медиите преди година и половина: „Аз, Христо Стоичков, заставам с името и целия си авторитет зад Росен Плевнелиев и новото бъдеще на България". Изречението обаче, което може да потресе всеки и което е симптоматично за светогледа на мнозина управляващи и управлявани е:
„...Само че в България вече има мъжкари като мен, Плевнелиев и Борисов, които сме готови да стигнем до край!”

И макар, че за Борисов и Стоичков можем да кажем, че са някакви мъжкари, макар и типичните балканско-ориенталско мъжкари, от които очакваш, аха и да започнат да се тупат в гърдите викайки „булгар, булгар“, то Плевнелиев едва ли може да бъде вместен в това определение, от каквато и географска точка да го погледнеш. С изключение, ако гледате от хълмовете на Сан Франциско, може би… Но това е тема на друг, съвсем различен разговор.

Ядното в цялата тази случка е, че онези, които избраха Стоичков за лидер, не са някой провинциален футболен отбор, нито някои подивели от благоговение фенове на ритнитопковците, а са онези хора, на които ще оставим България след нас. Ядното е и че човекът, приятел на мафиотите се оказа в първите редици на онези, които искат да освободят България от властта на същите тези мафиоти. Не чух нито един от журналистите обградили Стоичков да му зададе съвсем резонния въпро, как се връзва приятелството му с вече мъртвите босове на ВИС Васил и Георги Илиеви и другаруването му със съмнителни олигарси днес с почетното му лидерство в една организация, която претендира да е символ на чистотата и честността в политиката. Подобен въпрос едва ли някога и ще му бъде зададен.

Показателното за манталитета на световноизвестния българин бе и безкрайното повтаряне от негова страна, и в сряда и в събота, на заклинанието, да не се цапало името му. Той едва ли си дава сметка обаче, че никой друг не може да изцапа името на човек така, както самият сам той.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Alexander_M преди 11 години
Стоичков ми е интересен като човек. Ако е решил искрено да помогне на студентите да си постигнат цели за по-качествено образование и т.н. дори ми става симпатичен. До колко е искрен не знам, но ми прави впечатление, че не се натиска за листа, каквито скандали има при БСП и Кунева в момента. В общи линии негови са си парите да ги харчи по избори. Поне не са крадени :)
17
0
 
2
 
! Отговори
баба Гицка преди 11 години
Плюете ли, плюете ли, мамини златни червенушковци.
16
0
 
11
 
! Отговори
До баба Пенка-Растат преди 11 години
"Нека всеки направи 1%...за България". Каква параноя те гони теб. Какво е направил този *** за България. НИЩО. Направил е много пари, които са си лично негови. Той дори данъците на държавата България отказа да плати. И плюеше държавата и беше готов да се откаже от нея. Но ти естествено си забравил тези факти. Е, сега и аз за малко да забравя. Научи доста хора по света да псуват на български. Друго няма, освен простотиите му, които трябва да бъдат събрани в книга, с издател ГЕРБ.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До баба Пенка-РастатаПрав си , и Стоичков е каймака на този матрЯл, нека всеки направи 1% от неговите простотии, без да има влиятелни "приятели" да го видим дали ще оцелее и 10 мин.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой беше казал: "Стоичков стои срамно навсякъде другаде, освен на стадиона".Макар че..., напоследък стои срамно и на стадиона.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е все пак в Бантустан кво очаквате?А и повечето "студенти" са просто шайка впиянчени или дрогирани ***.Което ми напомня една много силна ваша статия в личният ви блог.Май касаеше нивото на социални облаги и степента на доволност от животът в БГ.Там много добре беше описано за *** гласуващи по популизъм и за тоя дет им обещава "сливи за смет".Е тва са отрочетата на същите тия.Кой мислеше,че ще изберат?Шишкавият *** дедо с "ши*аният" народ?Все тая.И двамата не могат нищо.
12
0
 
12
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
От гола срещу Германия 94-та не съм видял нищо свястно направено от Стоичков! Простотии обаче колкото искаш!
11
16
 
2
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 11 години
Нека всеки "умник" да направи и 1% от това което Стоичков е направил за България,пък чак тогава да го съди.Вярно е че много *** живее в България,лош матриал,който се мисли за нещо велико,а всъщност си е чист ***.
10
1
 
11
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Това не са студентите, които народа очаква да извадят страната от блатото на мизерията.Това са онази част от студентите, които винаги са били задоволени през живота си и които изпълняват политическа поръчка.Това са студентите, чиито деди преди 1989 г.убиваха противниците на БКП и ги хвърляха на прасетата в Белене.Това са студентите, чиито бащи след 1989 г. в анцузи,под крилото на бившата ДС, СИК и ВИС ограбваха денонощно и пребиваха с бухалки нещастните хора.Другите студенти са на лекции.
9
2
 
19
 
! Отговори
ха преди 11 години
Колкото до "доктора": поклон пред футболиста - велик беше, но човекът стоичков (няма грешка) е нищожество!
8
1
 
18
 
! Отговори
ха преди 11 години
Ха стига де! Тези нямат много общо със студентите. Финансират се от управляващите. Видяхме и поддръжниците им пред "Арена" - пенсионери и циганя. Емофасовщини!На мене друго ми е интересно - толкова ли няма с какво джурналята да си пълнят емисиите, че легитимират всеки един ***, който го пожелае!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана с намаляването броя на депутатите на 100-120 човека? Какво стана с протестите, които продължиха цял месец? Какво стана с неучастието на партиите на изборите? Всички въпроси останаха без отговори. И така ще бъде. Жалко за самозапалилите се, които починаха за НИЩО. Нека почиват в мир. Жалко за техните роднини и близки. Така и ще си умре човек в тази държава, без алтернатива, без да дочака нещо по-добро, по-смислено. България никога, ама никога няма да се оправи. Жалко, но е факт.
6
1
 
9
 
! Отговори
emil преди 11 години
uprostiha mu danaci sini lampi prost 4ovek e tozi boklukstoj4kov da mu e...a I maj........ka mu I vsi4ko okolo nego *** PROST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
9
 
! Отговори
petrov преди 11 години
to biva ama tozi kade se slaga? idva mi da si otreva onazi rabota ej student vie v 4as li ste tozi izmekvr li chte ni e idol be deca vnimavajte !!!!!!!
4
1
 
25
 
! Отговори
696969 преди 11 години
Не се учудвайте!В тая държава глупаците са на мода. Умът ми не го побира- от всички спортисти ,студентите избраха най-простия/природно простиянт/,което много,ама много ме накара да се замисля за качествата и мираогледа на БГ студент и респективно за бъдещето на България.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета статията, чета коментарите и както се казва няма какво да добавя, няма с какво да не съм съгласен. Абсолютно правдиво отразяване на жалката ни действителност. Стоичков лице на студентското движение. Боже опази. То е все едно да сложиш на корицата на Библията лицето на Сатаната. Lewski много добре го е написал. Гафовете в БГ станаха толкова много, че вече се срамувам, че съм българин. Срамувам се, че съм част от този егоистичен, продажен, раболепен народ. Народ лишен от идентичност и памет.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета по няколко пъти всеки един ред и се дразня, че авторът е прав. На Стоичков му бяха простени толкова много гафове, спестени му бяха толкова много морални присъди през годините, но това тези дни вече е гавра със здравия разум. Тези хора не са бъдещето на нацията, те са поредните й гробокопачи.
1
0
 
27
 
! Отговори
ferdy преди 11 години
Живеем в динамичен свят, в който студентската прослойка отдавна не е носителят на бунта и новаторството. Изключвам този наивен и късоглед ход да поканят Стоичков и обръщам внимание за какво се "вдигнаха" студентите в общия протест. Те не се вдигнаха за идеи, както традиционно в годините назад възстават младежите. Те се възползваха от това, че държавата е пламнала, за да протестират за таксите си. Пълнят нощните заведения нямат пари за такси! Не ги мислете студентите, каузата им е обречена!