42 фирми признаха: Слагаме растителни мазнини в млечните ни продукти

Всички те обаче коректно го пишели на етикетите на стоките
3 фев 2009 16:00,
63
42 фирми признаха: Слагаме растителни мазнини в млечните ни продукти
Снимка: БГНЕС

Общо 42 млекопреработвателни предприятия в страната са вписали в технологичната си документация, че влагат растителни мазнини в някои млечни продукти, които произвеждат, съобщи Националната ветеринарномедицинска служба, която публикува списък на въпросните фирми.

Към 3 февруари 2009 г. всички тези предприятия са коректни по отношение на етикетирането на продукцията и обозначават върху етикетите на продуктите, че в тях са вложени растителни мазнини, се казва в съобщението.

Инспекторите на ДВСК проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти.

Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лв. при първо нарушение, при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.

До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите.

Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти, поясняват от НВМС.

Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат.

Генералният директор на НВМС Йордан Войнов коментира, че има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави.

В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина.

Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясни Войнов.

Растителните мазнини, които са с произход от страните членки на ЕС, се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти, внос от трети страни, се контролират на граничните пунктове.

Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването.

Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене.

Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.

Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер, се подчертава в съобщението. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.

Район Млекопреработвателно предприятие
Бургас

ЕТ Марси – М. Бакалов”, гр. Бургас

“Хелиос Милк” ЕООД, гр. Айтос

Варна

„Хранинвест” ООД, с. Кичево

„Милтекс-КК” ЕООД, гр. Варна

Велико Търново “Милки Лукс” ЕООД, гр. Бяла черква
Габрово

“ЧЕХ – 99” ООД, с. Соколово

“Беталогистика” ООД, с. Гостилица

“Милпак” ООД, гр. Дряново

“Милкиекс” ООД, гр.Севлиево

“Габрово Милк” ООД, гр. Габрово

Ловеч

„Кондов Екопродукция” ЕООД, с. Старо село

„Абламилк” ЕООД, гр. Луковит

Монтана СД “Войнов и сие”, гр. Монтана
Пловдив

„Шипка 99” АД, гр. Първомай

“Ем Джей Дериз” ЕООД, гр. Карлово

ЕТ “Бор Чвор” с. Дълбок извор

“Филипополис РК” ООД, гр. Пловдив

“Млечни продукти” ООД, с. Маноле

Разград

ЕТ Росвер”, гр. Цар Калоян

„Маклер комерс” ЕООД, с. Брестовене

Русе „Сирма Приста” АД, гр. Русе
Силистра

„Булдекс” ООД, с. Белица

„Лактоком” ЕООД, с. Калипетрово

„Дестан” ЕООД, с. Искра

„Интерес 2000”, с. Ситово

Жоси” ООД, с. Чернолик

Смолян

“Родопея-Белев” ООД, гр. Смолян

“Медина” ЕООД, гр.Мадан

София-град

„Дарко” АД, гр. София

„Май дей” ООД, гр. София

Софийска област

ЕТ “Дея-Росен Деянски”, с. Опицвет

“Добрев” ООД, с. Драгошиново

“Дядо Либен” ООД, гр. Копривщица

Търговище

“Младост 2002”, гр. Търговище

“Мизия Милк” ООД, гр. Търговище

“Хадад” ООД, с.Макариополско

“Си Ви ЕС” ООД, гр. Омуртаг

Хасково

“Бул Милк” ЕООД, гр. Хасково

„Бяла Мечка” ООД, с. Минерални бани

“Българско сирене” ООД, гр. Хасково

Ямбол

“Сакарела” ООД, гр. Ямбол

“Карил и Таня”, гр. Ямбол

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не са признали, че и сода каустик слагат!!!!!!!!!!!!! ИЗРОДИИИИИИИИИИИИИИ! Иде ми да ги разстрелям пред фирмите им! Дано родителите на детето ги осъдят!
22
0
 
1
 
! Отговори
dd123 преди 15 години
Момченце на 2 години и половина е прието в разградската болница след натравяне със сода каустик. Веществото е било в кофичка кисело мляко, произведено в Търговищко, съобщи Дарик.След ден и половина на системи, състоянието на малкия Олег се подобрява, съобщиха от лечебното заведение. Партидата от мляко "Искра" с номер 30 902 е блокирана, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба в Разград.Детето пиело кисело мляко от шише с биберон всяка вечер. Късно през нощта в неделя то се събудило и взело шишето с мляко "Искра" на фирма "ЮЕС комерс" от търговищкото село Голямо Градище. Момченцето започнало да плюе изпитото и казало на 33-годишната си майка Десислава, че е гадно и щипе. Родителите веднага откарали детето в спешния център и то било прието в интензивния сектор на детското отделение.Лекарите обяснили, че след 20 дни ще стане ясно дали ще има последствия за здравето на момченцето. Междувременно бащата занесъл кофичката от мляко в местната ветеринарномедицинска служба, където установили, че в нея има сода каустик. Партидата е блокирана в търговската мрежа, обясни директорът на институцията д-р Ибрахим Яхов. В края на миналата седмица пратката е била 900 кг. Уведомени са ветеринарните власти в Търговище.Яхов обясни, че в разтвора, с който се дезинфекцират съоръженията за производство на кисело мляко, има сода каустик, но дали по този път е достигнало веществото до кофичката с млякото на Олег, все още не е установено.
21
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
2-годишно момиченце се натрови със сода каустик, след като яде кисело мляко. От неделя вечерта, след като е пило от опасния продукт, детето е в Разградската болница. Състоянието му е стабилно, съобщава БНР.Киселото мляко марка "Искра" е производство на фирмата "ЮЕС комерс" от търговищкото село Голямо Градище. Според ветеринарно-медицинските специалисти най-вероятно остатъците от содата каустик са попаднали в кофичката чрез разтвора, с който се дезинфекцират производствените съоръжения в предприятието. ЗА КАКВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ става дума тук? Нима не използват чисти кофички за партидите? Ето, това е България - рай за всякакви алчни за пари ***! Да не купуваме като гърците!
20
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Забравили сте ДАНОН!! Забравили сте вашите хора, които необезпокоявани си трупат пачките за наша сметка, господа! Съответно набъбват и вашите:) Такива тинтири-минтири фирмички са нищо в сравнение с големите измамници> Сега щели да слагат етикет на "истинските" Ами по това ще се различват само от фалшивите! Всичко е шменти капели:) Само селото и нищо друго, директно на портичката на бабичките, те поне са свестни в сравнение с останалите, не са алчни, преживяват покрай нас. ДА ИМ ПОМОГНЕМ!
19
0
 
1
 
! Отговори
Димитров преди 15 години
А ензимните подобрители , боята , ароматизаторите , увкосители и консервиращи препарати за траиност . Проверете и тогава пишете . Интересно ще е някои да пише за съдаржаниетео на продуктите на ДАНОН , НЕСТЛЕ и страшните мерикански закуски като сникерс , марс ,милкиуеи или немските киндершоколади само в киндер боеното което вървече че е с много млеко се оказва че 17% над нормата са завишени съдаржанието на мазнини .
18
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А "Български йогурт" на Стефан Личев, лидер на БЗНС и Движение "Напред"? Защо не е в списъка?
17
0
 
2
 
! Отговори
Avell преди 15 години
Цели 1000 лв?Много жестоко!Отровителите на българскиянарод трябва да бъдат съдени за масово предумишлено убийство.
16
0
 
3
 
! Отговори
Животновъд преди 15 години
Тези нормални ли са ?Расителните рафинирани мазнини не били вредни ? Те за трансмазнини чували ли са ? Да използват Гугъл, ако не са ! А на софиянци ще им кажа да си намерят някоя баба в близкото село дето гледа козички и да си взимат на 10 дена по 10-15 литра мляко и да си правят кисело мляко и сирене - става бързо и лесно, особено първоото, а да не говорим какъв вкус...ммм :) Аз мляко в кутия или кофичка не съм купувал с години...Впрочем излиза и 2 пъти по-евтино (дори като се калкулират транспортните разходи)...Млякото върви по 1 лв...а магазина за 1 лв може да се купи само някакъв *** наречен прясно мляко...а тези по 2 лв са със украйнско сухо мляко отпреди 2 години залежало + малко трансмазнини, за да стане 2-3% ...
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Добре, Forest, ама кажи такъв скъп, но качествен, че да си купуваме само от него.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Лошото е 10ти,че тези които имат,искат и вземат все по-вече и по-вече.
13
0
 
1
 
! Отговори
Forest преди 15 години
Хора качественият продукт е скъп и нетраен!!!Запомнете го!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 15 години
А за хляба, вината, месото и прочее някой ще обърне ли внимание? Май трябва да се направи нещо като немския закон за бирата - Бира се нарича това, което е направехо от малц (а не от царевица както някъде в БГ), хмел, мая и вода. Точка. Другото е брак.
11
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 15 години
Ами искам да ви кажа, че на всички обезмаслени млека( тези с 2% масленост и по-малко) добавят кокосово мляко. Така нивото на масленост не се намалява просто са разменени животинските с растителни мазнини. Наистина не си струва да вземаш обезмаслено мляко!
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
не лакомията, а беднотията на хората и адетеца комшу :)
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Те затуй сме на тоя хал,заради парите под масата.КОЙ ГО Е ЕНЯ ЗА ДРУГО.Лакомията ни изяжда главата.
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тези 42 са коректите,дето вписват добавките в техн.документация. А останалите 142 също ги влагат,ама не ги вписват
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
смешници 1000 лева..............някои от тия връткат "бози" за по няколко стотин хиляди лева на ден!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
Lamb of God преди 15 години
Току виж след време се оказало, че някои слагат и меланин, за да им е по-протеинов продукта. А някой сеща ли се какво се случи на шефовете на компаниите, които слагаха това в млякото в Китай? - Разстрел и след разстрела червеи.Тук най-много да ги глобят с по 50 лева.
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Готов съм да се обзаложа, че сега да отидем в магазините 90 % от изброените по-горе марки ще бъдат с етикети: Краве мляко, сол, закваска!!! Защо ни правите на балами!!! Дори и да има записано нещо в технологичните им карти, то е само за пред властите!!! Не бих се учудил ако им показват и стока етикирана по "правилния начин", само за да мине проверката!! Не бих се учудил ако се дават и пари на ръка за да бъде проверката о`к!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аз лично не знам някоя да внася свежо мляко в България от Западна Европа. И да се внася нещо то е сухо мляко, което едва ли става за производството на качествени млечни продукти!!!А "Пършевица" на Зоров къде е? Вярно неговото краве сирене има вкус на животинска лой!!!