С "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" скачат в пъти

На газовата борса вече има сключени осем сделки
36
С "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" скачат в пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата входна точка – "Странджа 2", през Турция. Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През "Странджа 2" газ получават и Северна Македония, и Гърция". Това каза пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

"Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост… Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки", допълни Малинов в предаването "Неделя 150".

Той подчерта, че от 1-ви януари "Булгартрансгаз" продължава да транспортира газ до Турция.

"Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща обратно в Турция - през "Турски поток" влиза в компресорна станция "Странджа", на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция", каза Малинов.

Той увери, че България и "Булгартрансгаз" ще останат на газовата карта на Европа.

"И след изграждането на "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на "Балкански поток", е приходът от пренос на "Булгартрансгаз" да достигне около 400 млн. лева на годишна база", коментира още Малинов.

Той съобщи, че от началото на функционирането на газовата борса на 1-ви януари вече има сключени осем сделки.

"Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на 1-ви януари. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия", допълни Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: балкански поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
К6 всъщност ми обясни защо след като се строят потоци и пр., има световно свръхпредлагане на какво ли не, а цените нагоре? донякъде К6 обяснява, но може би има и друго нещо, защото как да се обясни това тотално противоречие в пазарната икономика? Досега съм чел мъгляви обяснения, от които единственото ясно нещо е, че Китай увеличавал търсенето на месо и сирене, но нали пък имало свръхпредлагане?
26
0
 
4
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Най жалко на тази цивилизация че природните ресурси са "лична, частна собственост" на няколко човека
25
1
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Обяснете моля, защо е нужно да се връща газта от Турски поток наново в Турция. Обяснете го за хора, които не разбират от такъв род далавери.Подобрява ли се качеството на газта в България, идваща от Турция, че да имат изгода потребителите в Турция?За мен тази новина е крайно противоречива за нормално мислещ човек.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия клекна на Украйна и подписа 5 ПЕТ годишен договор за доставка на газ през територията на Украйнаа ние доброволно се отказхме от транзитиране на руски газ през този коридор. Загубите ни от тр такси са за над милиард. И сега приемаме газ от Турция и го връщаме пак в Турция. мили БОЖЕ....Набутахме се под руски натиск да строим руски газопровод за Сърбия с нши пари-3 милиарда ейййййй.. ЗА СЪД СТЕ,начело със заемащият стойка "партер" Тиквоний. Който е много повратлив, ама дирника му е все на и
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" скачат в пъти а разходите на потребителите със стотици пъти. Да живее крадливата демократична анархия, изповядвана от любимите ни партийни другари *** и из ро дените им наследници. Който не скача е червен , кото скача е /м а з е н/ пребоядисан и много корумпиран посинял червен.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко щяха да скочат с Южен??? За да имаме клонче от тръбата трябваше да купим свръхскъпи изтребители. Бойко си е продажен до дупка...
21
4
 
15
 
! Отговори
Joko преди 4 години
"приходите на "Булгартрансгаз" скачат в пъти" Кражбитеи облагите също !
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси гълвотията още доказателство че южен поток щеше да е по рентабилен ...това е схема иначе ще фирмата ще губи от загубата на транзит към турция .
19
10
 
9
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО... преди 4 години
...БЪЛГАРИЯ , ПОЛУЧАВАШЕ НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА ОТ РУСИЯ , БАКО....ХА,ХААААААААААА....ТА --"ОБЕКТИВНО"....ЛЪЖЕШ ...ТА СЕ КИНЕШ!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би след изграждането на "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" ще се увеличат няколко пъти, но арабите обещаха да го построят за 2 години. И да се увеличат, ще е след януари 2022 г.
17
7
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Когато сме били с Русия винаги сме били добре, от Освобождението на България през 1878 до управлението на Бай Тошо до 1989, за който 30 години след края му 50% от хората признават, че е било по-добро от днешното.Когато сме били на страната на Запада, ВИНАГИ сме били губещи и ВИНАГИ сме приключвали с НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българия не може да внася,транзитира,изнася и печели от нещо,което не и принадлежи.с други думи-някъде там решават какво да се случва на българска територия.тези тръби струват колкото един чувал дрехи втора употреба!
15
2
 
22
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Глупости. Колко печелехме до сега от транзита за Турция, който вече го няма? Вярвайте, на загуба сме.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо много добро дори птрекалено добро и пак ще има ...гнус която да не и изнася нещо!?!
13
4
 
26
 
! Отговори
+ преди 4 години
Ако пък Южен поток бе се реализирал, то преставяте ли си още колко повече печалба щеше да има България! А то всякакви тролчета на Сорос и ко рИвяха по форумите колко е щял да бъде лош Южен поток!?
12
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене руски газ не ми трябва......а защо - вече обясних.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪН КРАДЛИВИТЕ ХАХОЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерт по газификацията прави анализ и местните русофили и туркофили изревават на умряло. Само като си помисля че занапред все така ще бъде ..... Яко.
9
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантиците не искат България да печели от руски потоци, те искат България да губи от НАТО и Американските централи.400 милиона лева печалба за България е загуба за евроатлантиците.
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постигнахме пълна "реверсификация" на газовите потоци.Можем да реверсифицираме газ от Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Югославска Македония.