Най-голямата мюсюлманска страна забрани криптовалутите

Религиозният съвет я счита вредна за шариатските принципи
12 ное 2021 20:50, Анисия Иванова
11
Най-голямата мюсюлманска страна забрани криптовалутите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Използването на криптоактиви като валута е забранено за мюсюлманите, според съвета на религиозните лидери в Индонезия, предаде Bloomberg.

Националният съвет на религиозните учени на най-голямата мюсюлманска страна в света смята криптовалутата за "харам" или забранена, тъй като има елементи на несигурност, залагане и вреда, каза в четвъртък Асрорун Ниам Шоле, ръководител на религиозните декрети, след като съветът проведе експертно изслушване. Ако криптовалутата като стока или дигитален актив може да спазва шариатските принципи и може да покаже ясна полза, тогава може да се търгува с нея, добави той.

Съветът държи контрола за спазването на шериата в страната, която е дом на най-голямото мюсюлманско население в света, като финансовото министерство и централната банка ги консултират по въпросите на ислямските финанси.

Самото правителство подкрепя криптоактивите, позволявайки им да се търгуват заедно със стокови фючърси като инвестиционна опция и настоява за създаване на крипто-фокусирана борса до края на годината. Индонезия не позволява използването на криптоактиви като форма на валута, а рупията е единственото законно платежно средство в страната.

Въпреки че решението на съветът не означава, че цялата търговия с криптовалути ще бъде спряна в Индонезия, указът може да възпре мюсюлманите да инвестират в активите и да накара местните институции да преразгледат издаването на криптовалути. Bank Indonesia обмисля цифровата валута на централната банка, но все още не е обявено решение.

Криптотранзакциите възлизат на 370 трилиона рупии (26 милиарда долара) през първите пет месеца на годината в Индонезия, все още част от световния пазар от около 3 трилиона долара, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Позицията на религиозните лидери в Индонезия може да се различава от техните колеги в други страни с мюсюлманско мнозинство. Обединените арабски емирства разрешиха търговията с криптовалути в свободната зона на Дубай, докато Бахрейн подкрепя крипто активи от 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Само Сан Салвадор, и само биткойн.
8
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Правилно са постъпили.Ценят своята независимост.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"решението на съветът" -- не си наясно с членуването, Анисия, а си тръгнала да пишеш статии.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
?
5
4
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Някой знае ли кои Държави са Узаконили Криптовалутите ?В България има Платформи от Хонконг и ЮАР които предлагат инвестиция в тези нови пари . БНБ и КФН не ги признават на Реверс - тоест - може да вкараш пари от БГ БАНКА , а не можеш да ги вземеш обратно? Има някакви фирми за Бързи Кредити които изплащат пари .
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък крипто валутите си го преместиха в другия крачол, защо без друго никой никога не ги е разрешавал. Е, някои ги приеха за официални, защото така и така не могат да ги махнат, поне да има някаква полза.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им оставят само килимчето за молитва!
2
2
 
8
 
! Отговори
Към 3 преди 2 години
Както и електричеството и автомобилен транспорт. Да им се спрат!
1
4
 
20
 
! Отговори
Дубай?? преди 2 години
Дубай не е мюсюлманска страна, както и Бахрейн. Това са емирства, чиито емири са се продали на дявола, по подобие на Салман в Сауди. Най-истинските мюсюлмани ще останат неараби като в Малайзия, Индонезия и някои африкански държави.