Банковите такси растат за разплащания в офис, защо е така?

Тихомир Тошев: Банките се опитват да накарат клиентите си да станат дигитални
Обновена: 3 яну 2022 17:06 | 3 яну 2022 16:35, Веселина Йорданова
54
Банковите такси растат за разплащания в офис, защо е така?
Снимка: БГНЕС

"По-сериозни увеличения на таксите в банките има за внасяне или теглене на суми в брой в офис, за преводи в офис. Това е тенденция, която се случва и в други страни заради инфлацията, заради ръста на заплатите".

Това каза Тихомир Тошев, кредитен консултант и финансов анализатор пред БНР.

По думите му банките се опитват да накарат клиентите си да станат дигитални.

Всеки човек е добре да прецени какви услуги ползва и да поиска от банката да му предостави пакетна програма, в която да са включени услугите му на преференциална цена. Такива пакетни програми струват между 4 и 10 лева на месец.

"Таксите в интернет банкирането са много по-ниски", посочи Тошев.

В края на годината лихвите по ипотечните кредити са между 2,3 и 2,8%, по потребителските - 4,5 и 6,5%, по фирмените - 1,5 и 6,5% и очакванията са да се запазят около тези нива.

Депозитите в банките са в размер на близо 62 млрд. лева.

"Инвестициите в недвижими имоти са предпочитани. Все по-популярни инструменти са взаимните фондове. Има хора, които инвестират в злато, в започване на бизнес, в криптовалути", обясни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: банкикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките направиха така,че парите на всички да минават през тях,и за всяко едно движение на пари взимат такса.Заплати,сделки,всичко което мине или мръдне,го таксуват и взимат дял от него.Така от всеки човек и бизнес дърпат стойност,дори и да нямаш пари по сметката,месечната такса тече,защото ти обработвали празната сметка.Те са кър лежите на икономиката,понякога се случва да помогнат на някой бизнес с заем,но безрисково и обезпечено
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо банките забраняват да си качиш тяхна карта в Револют? Това не е ли обраничаване на услуга? Докога КЗК глобява майонезени фирми вместо такситата, които избутаха Юбер и банките, които избутват Револют?
38
0
 
16
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 2 години
Айде пак този олиго.френ почна да пише за 3000лв че била масовата заплата, огледай се човече, ясно е че си *** или луд на заплата :)
37
12
 
5
 
! Отговори
банкер преди 2 години
Ключовият момент е "в офис". Ами не ходете в офиса бе. Превеждай онлайн, по-евтино е. Тегли на банкомат, по-евтино е. Внасяй на банкомат, по-евтино е. Кандидатсвай за кредит онлайн, няма такса. Всичко прави извън банковия офис, направи си пакетна програма с една такса и си върши всичко останало безплатно.
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, истината е, че Радев и пионките му яко ви изгъбаркаха на ораганизираните от тях протести, а вие като послушни овчици ходехте да им биете тъпана. Сега Радев още пет години ще взима брутна заплата от 15 000 лв месечно, а вие ще си блеете отново ей така:Бееееее, беееее, беееее!
35
6
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Яжте промяна!
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът има НУЛА финансова култура и е логично да не плаща нищо като нормален човек (демек да НЕ използва пари в брой). Банките се възползват от това. Това, което аз получавам от собствениците на банковите карти, са само дивиденти (петцифрен кешбек годишно, например, защото имам култура). У нас има не малко хора с добра финансова култура, но масовият профил е бачкатор с 3000лв. заплата на ръка, който си мисли, че кредитната карта е кредит, и няма такава. Затова и работи за жълти стотинки.
33
2
 
27
 
! Отговори
23467 преди 2 години
След като държавата ме задължава да си получавам заплатата в банка и така на светло да си плащам данъците,да ми плаща тегленето и обслужването на сметката на работната заплата.Другото си ф чист обир.
32
2
 
25
 
! Отговори
БАБА преди 2 години
Само РЕВОЛЮТ ще смачка банките. Там няма никакви такси.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките да го духат!
30
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Постарайте се да бъдете колкото се може по малко зависими. Учеха ни ,че парите трябва да минават през банка заради сивата икономика ! Сега зависими и дране ! Да спрем отоплението на твърдо гориво ,заради -?- Екологията ! Сега ,зависими и пак дране !. Инфлацията расте,умните превръщат парите си в стоки,валута,благородни метали ! Кой умен човек си държи спестяванията в банка ?
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото ни ограбват! Въобще не трябва да има такси когато си теглиш парите, особено от каса. Защо ли?! защото това са мойте пари, и задължително трябва да ми ги дадат без обяснения! Банката изкарва пари от нашите пари като ги дава на заем с доста голяма лихва! Банките в българия тотално ограбват хората!!!
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отворете сайта на една банка раздел ТАРИФИ И ТАКСИ ише видите .че има поне 100 такси за какво ли не
27
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бони и Клайд обират банки :)))
26
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото искат всичко да е виртуално т.е. да нямаш нищо, освен на едно екранче в компютъра и да не можеш дори да си потърсиш правата, защото няма да има банков служител, а ще ти отговори някакъв робот със заучени фрази.
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва и техния край, цяла екосистема от услуги, вече минава на блокчейн. Довиждане гадни банки.
24
17
 
17
 
! Отговори
15 000 лв. преди 2 години
Цените растат, защото е дошла промяната на Радев.Но на него му е през.....
23
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчните банкерчета искат да нямат и офиси. Да не плащат на касиерки, сотове и чистачки. По един бизнес център и толкоз. Затуй напират за онлайн банкиране. Скоро ще внасяме пари само от банкомат. Пак по тези причини.
22
0
 
48
 
! Отговори
Инфлация преди 2 години
Като внесеш хиляда лева в брой в банката, докато ти ги преброят и вече са станали 990.
21
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плюете соца...но Ооооооо, соцът е бил ненагледен, чакаш 15 години за панелна гарсониера, 10 за Жигули и след като след три години спестяване си купиш автоматична пералня и руски цветен телевизор - спокойно си гледаш живота, дорде изплащаш заемите си в следващите 25 години!Хубави времена са били, няма съмнения!