Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета

При спецакцията са задържани шестима
22 юни 2010 13:17,
95
Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета
Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийската районна прокуратура. Срещу шестчленна група е образувано дознание.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. 

Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която са теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратско съдържание. 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други.

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез сайт продавал срещу SMS на цена от 4,80 лева сканиран вариант на произведенията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
29
 
! Отговори
уногондур преди 13 години
"Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета"Е, БРАО!!!!! БРАО Яворе, ББ, ЦЦ и пр. Ю-НА-ЦИ!!!!
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DOBRI HORA NAEMETE SI SERVER V MOZAMBIK PRIMERNO KADETO NA6ITE ZAKONINE VAGAT 80 LV NA GODINA E KA4ETE SI TAM KNIGITE I DA NEKA VI HVANAT ZA .... I DA VI RASHODAT MALKO.
16
0
 
21
 
! Отговори
един българин преди 13 години
ПУСНЕТЕ МИ САЙТА *** СЕГА КАКВО ЩЕ ПРАВИЯ ПО ЦЯЛ ДЕН НА РАБОТА!?!ВСИЧКО ЛИ ОПРАВИХТЕ ТА С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТЕ
15
2
 
28
 
! Отговори
pipilota преди 13 години
Цитат от Закона за авторското право и сродните му права:Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;
14
0
 
33
 
! Отговори
добрют'ро преди 13 години
ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!! Е, вие разни там БОП-аджии и пр. се престарахте бре!!!!....Що пуснаха онея - кЪк бе'а...........МаргинитИ....само с тЕх ни занима'ате.......Пуснете отново сайта chitanka.info за хората!!!!!
13
0
 
28
 
! Отговори
ppp преди 13 години
Много е дискусионен въпроса за нанесените щети на българската култура1
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега в този дух да атакуват и народната библиотека, щото по тази логика и те са пирати!
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега вече културата ще прокопса. като и хилядите незрящи, за които този сайт беше единствения начин да имат досег с книги...
10
0
 
29
 
! Отговори
добрют'ро преди 13 години
Дивотиии.....ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!ОС-ТАВ-КА!!!
9
0
 
40
 
! Отговори
Песоглавец преди 13 години
И сега понеже няма как да докажат, че хората са спечелили пари от този сайт ще им върнат техниката и ще ги пуснат, а обвиненията в "организирана престъпност" и "престъпна група" ще трябва да си ги заврат не едно място отзад.
8
0
 
52
 
! Отговори
Ь преди 13 години
"чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове."Това твърдение е абсолютно невярно и изопачаващо истината. Щети на българската култура не са нанесени, даже напротив. Тези безплатни книги да допринесли за интелектуалното развитите на много хора, които иначе не биха могли да си ги купят или да ги намерят.
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яко работят за да станем простаци отвсякъде. Що не се борят така усърдно със слушането на пиратска чалга. "Българската култура" .....
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура".Ми да може да паднат доходите на чалготеките и кръчмите ако се зачете народа. Ще пострада чалга културата и нейните велики ВИП персони като Златки, Марии Мис Силикон и т.н. Да не говорим че и народа може да почне да мисли.
5
0
 
40
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Тези са "организирани престъпници".А онези, които задружно с вътрешно съдействие и/или умишлено бездействие подмениха гласуван закон при публикуването му в Държавен вестник за да може една алкохолна фирма да си рекламира спирт+вода като "водка" - не са.Там текат вече три месеца "комисии" и все няма виновни.
4
1
 
40
 
! Отговори
Манчо преди 13 години
Не забравяйте, че колкото по-*** е народа, толкова по-лесно се управлява...А на Бат' Бойко умници му не трябват...
3
0
 
44
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Ударили са читанка.инфо.Само не разбирам как чрез разпространяване на словото в нета са "нанесени щети на българската култура"? Да не говорим за "милионните щети" за кногоиздателите. При положение, че книгите там са основно стари издания които никой не преиздава повече от четвърт век.Виж, ако от издателите на булевардни розови романчета с меки корици са се оплакали - може. *** чак пък "милионни щети"? При тези тиражи и тези дребни стотинки за авторите и преводачите?Милиционерщини!
2
0
 
49
 
! Отговори
banme преди 13 години
Въпросният сайт е Читанка-та. Намирам за смехотворно и жалко да бъдат наричани "организирани престъпници", все едно са главорези или мазни мафиоти, зарибяващи деца с дрога, хора, които без никаква печалба за себе си качват в интернет знания и труднодостъпни издания на книги и речници.
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Полицията пресече оргарнизираната престъпност. Вече не се наблюдават обири, убииства, разпространение на наркотици, проституция и други. Време беше да се пресече и четенето. Хлава на такива юнаци.Хахахахаха.П.П: Това ли беше най-големия проблем на България и народа????????????