В Германия се намират най-замърсяващите ТЕЦ в Европа

Германия консумира най-много въглища за производство на ток в ЕС
Обновена: 23 юли 2014 09:07 | 23 юли 2014 09:03, Елка Василева
20
В Германия се намират най-замърсяващите ТЕЦ в Европа
Снимка: архив, Reuters

В Германия се намират четири от петте най-замърсяващи топлоелектроцентрали в ЕС, които работят с въглища. Това се казва в изследване, публикувано от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа, в което се разглеждат 30-те европейски централи с най-големи емисии на въглероден диоксид, предаде Франс прес.

Най-замърсяващата електроцентрала е полската в Белхатув, но следващите четири са германски: това са ТЕЦ-овете на втория по големина германски енергиен концерн РВЕ в Нойрат и Нидераусем в Западна Германия и тези на шведската компания Ватенхал в Йеншвалде и Боксберг, Източна Германия.

"Германия консумира повече въглища за производството си на електроенергия от всяка друга страна в ЕС. На второ и трето място са Полша и Великобритания", се казва в изследването, озаглавено "Мръсните 30 на Европа".

В Германия се намират девет от 30-те ТЕЦ-а в Европа, които са най-големи замърсители, и Германия е на първо място в класацията по брой такива централи наравно с Великобритания.

Следват Полша с четири ТЕЦ-а, Италия и Гърция с по два и Холандия, Естония, Испания и Португалия с по един.

Захранваните с въглища ТЕЦ-ове са източник на 70 процента от емисиите въглероден диоксид на енергийния сектор в света. Те все още осигуряват около една четвърт от производството на енергия в ЕС.

Ако не бъдат положени допълнителни усилия, използването на въглищни ТЕЦ-ове в някои от най-населените страни от ЕС като Германия и Великобритания няма да позволи на Европа да намали емисиите си парникови газове с планираната скорост, се казва в изследването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: германиявъглищатец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Чифут преди 9 години
Иначе най-крякащите и противни еколози са там,в Германия! И на това отгоре ни казват на нас българите каква енергетика да развиваме! Да погледнат първо себе си!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Лоша работаИмат 17 броя таман
12
0
 
6
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Е, те не щат атомни централи, тогава ще си дишат смог.
11
0
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Ето,видяхте ли!? Нали немците бяха най-големите европейци, стълб на ЕС!? А те всъщност най-много замърсяват въздуха!? Ами да ги затворят тези централи. Без ТЕЦ може да се живее, но без въздух!?
10
3
 
0
 
! Отговори
знам го преди 9 години
Никой никога не е казвал, че зелената енергия е евтина. Напротив много е скъпа, но най-безопасна за хората.
9
3
 
1
 
! Отговори
fotografa преди 9 години
На снимката- буреносни облаци привечер, нищо общо с белия дим излизащ от комините.....Така (даже още по-тъмно и черно) изглеждаше снощи небето над Боровец...Иначе при съвременните технологии АЕЦ е най-практичния източник на ел. енергия- евтина, екологична (при правилна обработка на отпадъците) За сеизмично стабилни зони като западна Европа няма по-добро (последните разработки на американски реактори са тествани за сигурност до 9-та степен по Рихтер, което ако се случи ще изравни вс. с земята)
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно тук може да се види пълния лунатизъм на зелените.Спират ядрени централи които не отделят никакви газове или частици и пускат мръсни топлоцентрали в името на ПРИРОДАТА.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ATOMNA I BETARNA ENERGIA ,TOVA E ZANAPRED. A , INTERESNO ZACHTO EVROPEISKIAT SAIUZ NE NALAGA SANKCII NA TEZI GOLEMI DARGAVI . NA MALKA BULGARIA NALAGA...
6
0
 
16
 
! Отговори
men преди 9 години
западна европа е ангажирала голям ресурс защото инак сименс и еон няма да имат работа и няма да могат да назначават бивши политици в бордовете си. затова и се затварят ядрените централи, защото са вече построени и експлоатацията и им и евтиния ток не носят кинти. друго си е да построиш милиони перки, да ги шибенш по средата на морето, да пуснеш кабели до тях и да построиш нови трасета до бавария. и в това време траябва да си джигаш и силно замърсяващите тецове защото от перките имат ток само когато има вятър. а когато произвеждат прекалено много ток им плащат за да не работят.
5
8
 
4
 
! Отговори
знам го преди 9 години
В момента Германия, Англия, Холандия, Белгия и Дания пълнят своите части от Северно море с вятърни генератори. Огромни вятърни комплекси. Всеки един с повече от 80 генератора на подстанция. Милиарди се наливат във вятърната енергетика от e-ON и DONG. Северозападна Европа е ангажирала огромен индустриален ресурс за усвояване енергията на вятъра и слънцето.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, нали им беше много екологично производството на електроенергия на германците? Май е много по-добре АЕЦ-и, отколкото ТЕЦ-ове.
3
1
 
32
 
! Отговори
men преди 9 години
а българските пенсионери с по 100 евра пенсия и инвалидите с по 30 плащат еко енергията на нашите биоенергетици и скъпия ток от български въглища на американските братя. СРАМ.
2
1
 
44
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Най-после една отдавна известна от бранша истина се приподнася като новина... Немците преди трийсетина години бяха тръгнали много здраво да развиват ядрената си енергетика, но се отказаха (от глупост ли, под външен натиск ли, не знам). В това отношение французите са на светлинни години напред.
1
0
 
41
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
"Локомотивът"на европейската икономика работи все пак с въглища.Е,нужни са и огняри,ама такива дал Господ много...