Как в Германия борят демографската криза

Застаряващото население застрашава ролята й на най-голяма икономика в Европа
26 авг 2015 19:06, Елка Василева
36
Как в Германия борят демографската криза
Снимка: архив, Reuters

Когато тихото селце Отенщайн в Северна Германия се изправя пред опасността училището му да бъде затворено, кметът Мадфред Вайнер стига до необичайна идея за привличане на млади семейства.

Вместо да дава под аренда земя на фермери, той предлага да я подарява на желаещи да се заселят в живописното селище. Успешните кандидати ще получат строителен парцел при едно условие - да имат малки деца и, още по-добре, да възнамеряват да имат още, пише Щефан Вагщил във в. "Файненшъл таймс".

На предложението са отговорили около 30 двойки. Новодошлите няма да успеят сами да подмладят застаряващото население от 900 души, но може би ще бъдат достатъчно за спасяване на училището. Властите са обещали то да остане отворено, докато броят на учениците не падне под сегашните 50 деца.

"Трябва да запазим училището", казва 71-годишният Вайнер. "Какво е едно село без училище? Без пекар? Без месар? Без кръчма", допълва кметът.

Кметове в цяла Германия си задават същите въпроси. Въпреки наплива от имигранти (тази година се очакват 800 000 кандидати за убежище) се очаква населението на страната да се свие от пика от 82 милиона през 2002 година до 74,5 милиона през 2050 година, според ООН. Делът на германците на възраст под 15 години според прогнозите ще намалее до 13 % - един от най-ниските в света. Делът на над 60-годишните пък се очаква да нарасне от 27 % до 39 %.

Имиграцията ще промени етническия състав, но установилите се в Германия имигранти вероятно ще последват примера на местното население, което отглежда твърде малко деца да заместят предишните поколения.

"Демографската промяна е сред най-големите предизвикателства пред нас", призна по-рано тази година финансовият министър Волфганг Шойбле.

Множество европейски страни са изправени пред подобни деформации, но в Германия те са особено остри. На фона на силната икономика и ниската безработица населението в трудоспособна възраст намалява, което поставя работодателите под огромен натиск.

Има и вероятни геополитически последици - очаква се населението на Великобритания и Франция да нарасне и Германия може да загуби позицията си на европейската страна с най-многобройно население или дори на най-голяма европейска икономика след 2050 година. Това пък ще усложни баланса на силите в Европа.

Все пак като богата страна с високообразовано население Германия има възможността да стане иноватор в търсенето на начини за справяне със застаряването на населението.

"Не е нужно демографската промяна да се превръща в катастрофа. Въпросът е как да се реагира", казва Райнер Клингхолц, директор на Института за население и развитие.
"Правителствата все още са свикнали да управляват ситуации на растеж. Сега трябва да се научат как да се справят със свиване. Трябва напълно да преосмислим обществата си", допълва той.

Проблемът е, че застаряващите общества невинаги са добри в преосмислянето. Много от по-възрастните хора изразяват опасения за обществото като цяло, но когато се стигне до политика, имат склонността да се интересуват най-вече от себе си и своите пенсии. Правителствата насърчават исканията им.

Най-голямата отстъпка на канцлера Ангела Меркел при разходите бе намаляването на минималната пенсионна възраст до 63 години за служители с дълъг стаж и увеличаване на пенсиите на майки без трудов стаж.

"Подобно поведение може да доведе до лоши последици", коментира Клингхолц.
Демографският проблем на Германия идва от ниската раждаемост. След Втората световна война западногерманските правителства се придържат към възгледа, че жените трябва да се грижат за децата у дома и предлагат по-малко детски градини и други видове подкрепа за работещи майки спрямо Франция или Великобритания. Изправени пред избора "работа или деца", много германки избират работата.

След обединението на Германия през 1990 година властите се опитаха да наваксат, увеличавайки осезаемо броя на детските градини, но все още търпят неуспех пред популярността, с която се ползва начинът на живот без деца. Раждаемостта в страната е 1,4 деца на жена спрямо 2 във Франция, 1,8 във Великобритания и 1,6 средно в ЕС.
С по-малко деца Германия "посребрява" все по-бързо - средната възраст на нацията е 46 години и отстъпва само на японската. Всеки 20-и германец вече е над 80-годишен, а до 2050 година това ще важи за всеки шести, прогнозира ООН.

Проблемите се изострят от специфични промени. Десетилетия след като британските и френски младежи напуснаха малките градове заради градските зони, младите германци са привлечени от вълнението, което предлагат големите градове. Този процес дълго време бе сдържан от децентрализираната структура на Германия, която насърчаваше хората да остават в родните си региони, и от широкото разпространение на по-малките семейни компании, предлагащи висококачествено професионално обучение, макар и в поизостанали от модата места.

Насърчавани от по-евтиния транспорт обаче, младите германци станаха по-динамични и започнаха да предпочитат университетите пред заводското обучение. По този начин въпреки лекия спад на населението като цяло от 2000 година общото население на най-големите градове - Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн и Франкфурт - е нараснало с близо 10 %.

Към тези движения се прибавя и преместването на 2 милиона източногерманци към Запада в търсене на работа след падането на Берлинската стена през 1989 година. Ако Източна Германия все още бе отделна държава, тя щеше да има най-старите жители в света със средна възраст над 47 години.

Бившата ГДР обаче не е сама в тази беда, както показва примерът с Отенщайн. Населението на близката област е намаляло с около 15 % през последните 20 години и се очаква да се свие с още 15 % през идното десетилетие. Няма недостиг на работни места, но младите хора предпочитат да живеят в близките градове като Хановер.

Кметът отхвърля обвиненията, че кампанията му за увеличаване на населението е за сметка на другите села. Според представител на федералното правителство обаче между общините има засилваща се конкуренция за привличане на хора.

Имиграционната вълна, появила се заради кризите в Близкия изток и Африка, спря спада на населението. През последните две години нетният приток на имигранти е бил над 400 000 души годишно спрямо предишното средно ниво от едва 100 000 годишно. Тази година е почти сигурно, че нетният приток ще бъде два пъти по-голям.

Имиграцията не е достатъчна

Берлин обаче предполага, че тази вълна е временно явление и изчислява, че дори ако нетният имигрантски приток в дългосрочна перспектива се увеличи до 200 000 души годишно, населението ще продължи да намалява. Подобен устойчив приток е малко вероятен, тъй като според прогнозите на ООН източноевропейските страни, които отдавна са източници на имигранти за Германия, сами са изправени пред намаляване на населението. Междувременно германците се страхуват, че имигрантите от по-далечни райони като бежанците от Северна Африка и Близкия изток могат да се окажат по-трудни за интегриране в обществото.

За работодателите най-непосредственият проблем е увеличаващият се недостиг на квалифицирани служители, който според прогнозите ще се равнява на общо 1,8 милиона квалифицирани работници до 2020 година и 3,9 милиона до 2040 година.

Имигрантите, които често биват наемани направо в чужбина, запълват някои дупки. Имиграцията обаче не е достатъчна, за да покрие недостига на квалифицирана работна ръка.

Ухажване на възрастните гласоподаватели

Заради тези тенденции е още по-важно хората в трудоспособна възраст да продължат да се трудят. След години изоставане от Великобритания и Франция Германия почти навакса изоставането си по дела на жените на трудовия пазар. Сега работят 54 % от германките в трудоспособна възраст спрямо 43 % през 1990 година. При жените на възраст 60-64 години резултатът в дори още по-забележителен - от 2008 година делът на работещите е скочил от 28 % до 50 %.

Ако по-малко германци работят, ще бъде трудно да се поддържа увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) дори на сегашния дългосрочен темп от 1,2 %. Очаква се разходите за пенсии и здравеопазване да се нараснат още по-бързо, което ще увеличи бремето върху свиващото се работещо население.

Европейската комисия прогнозира по-рано тази година, че общите разноски за възрастните граждани в Германия ще се повишат от 19 % от БВП през 2013 година до 23,8 % през 2060 година при икономически растеж от 1 %.

В отговор правителството повишава пенсионната възраст и насърчава гражданите да спестяват. Берлин също така успя да сведе бюджетния дефицит до нула, въпреки че повечето правителства от еврозоната са силно на червено. Целта е държавното кредитиране да бъде намалено от близо 80 % от БВП до под 70 %. "Предвид застаряването на населението е още по-важно да избягваме нови дългове", заяви представител на финансовото министерство.

Малко възрастни хора обаче харесват промените, а възрастните имат непропорционално силен глас в германската политика. При парламентарните избори от 2013 година 36 % от гласоподавателите бяха на 60 и повече години, въпреки че от цялото население те са били само 27 %.

"Зависимостта от гласовете на над 60-годишните нараства. Проблемът не е, че те не се интересуват от по-младите поколения. Проблемът е, че политиците ги ухажват с обещания", посочва Клингхолц.

Според други все пак не е толкова лесно възрастните избиратели да бъдат купени с благодеяния.

Именно хората, които сега са 60-70-годишни, допринесоха за утвърждаването на мощното зелено движение в Германия и за революцията на екологично чистата енергия, посочва Манфред Гюлнер от института "Форза".

"По-възрастните хора не са непременно по-малко напредничави", допълва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Стъкмистика. От доста време само глупости ни разказват от Лъжливата Преса. По време на чумната епидемия в Европа е останала 1/3 от населението и Европа не е загинала. След втората световна война в Германия е нямало мъже и жените са разчиствали разрушенията и Германия не е загинала.Германия ще загине сега. Идват прекалено много мохамедани, които не се интегрират. Тези хора живеят в тяхни гета и не знаят и след 40 години немски. Германия си отива дори и да напълнят училищата с араби.
21
3
 
2
 
! Отговори
Пояснение преди 8 години
До БАЧКАТОРТвоята прехвалена немска овчарка е куче ГМО, получено понякога дори в резултат на кръвосмешение.Затова задните им стави са слаби и умират на 10 години. А т.нар. *** са свободно съчетание на различни гени и те са много по-жизнени и устойчиви. Същото е и с хората - колкотопо-контролирани и " цивилизовани" толкова по-нежизнеспосолни.
20
2
 
30
 
! Отговори
Развеселен преди 8 години
Скоро ще имат демографски бум-мюсюлмански!След 20 години няма да има германци.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГурбетчияДумата "***" я използваш ти. Истината е, че медиите и политиците в Европа са купени от много дълбоки джобове. Политическия елит няма да пострада каквото и да стане. Такива дребни риби като мен и теб са друга история. И ние сме дребни риби! А и омразните за теб българи, които не разбираш, отдавна пътуват из света, четат на други езици. Сами могат да си правят изводите кога им мажат очите.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ami kak nqma da ima demografska kriza sled kato hristiyankite piyat kafence s cigara v ruka i kuche na kaishka a deca nee,ama vinovni sa mujete nqma da rajda li ,boy e...n i togava shte vidim kak shte rajda
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГурбетчияТе затова правят много деца и отиват при глупавите християни да ги издържат. Дано понаучат малко покрай презрените християни защото иначе ще живеят като в средните векове където единствено високата раждаемост ще им позволи да оцелят като вид.
16
7
 
5
 
! Отговори
Маннхеим преди 8 години
В град Маннхеим в Германия живеят 170 националности, има протестантски и католически черкви. В някои от тях четат също гръцки ортод. попове за ортодоксите, в други нови апостолски, в трети руски ортодокси и т. н. Има също и джамия и синагога. Всички духовни места са в центъра на разст. 1- 2 км., както едно време е било в София. 42% от населението е с мигрантски произход и всички живеят мирно, без никакви расистски проблеми. Маннхеим има индустрия и има работа за който иска да работи.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БАЧКАТОРNo ovcharkata e stara i umira ,ima edna pogovorka ;vulkut kat ostaree staval za posmeshishte za kucheto
14
2
 
25
 
! Отговори
Няма логика преди 8 години
Пропагандата не престава да залива Европа. Континентът е пренаселен и без ценните нови имигранти. Рим се е обогатил с огромна доза румънски цигъни. Просят навсякъде из центъра. Фактите са, че колкото по-образовано е едно население, толкова по-малка раждаемостта. Тази вълна имигранти идва от бедни, необразовани държави, с нисък стандард на живот и висока раждаемост. Като се напълни Европа с тези демографски "ценности", стандартът на живот пада. Кой ще ги учи? Лекува? Елита не го мислете.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯАми много си прав ! Християнките не искат много деца понеже трябва да се грижат за тях ,а това е загуба на ценно време ,а животът лети и не се връща ! Нашите жени искат свободно време за ресторант ,за дискотека ,често ходят на женски партита да клюкарстват ! А при вас не е проблем да правите много деца ,понеже мюсулманката веднъж като се омъжи ,трябва да си гледа децата и работата в къщи ,а не да хойка наляво надясно по кафенета и прочие !
12
8
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ГЕРМАНИЯ ДА Е БЛАГОДАРНА НА ТОВА ,ЧЕ ИМА ДОБРА ИКОНОМИКА И ПРИВЛИЧА ИМИГРАНТИ ! ИНАЧЕ И ГЕРМАНИЯ КАТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ТОПИ ! ХРИСТИЯНИТЕ НЕ ОБИЧАТ ДА ПРАВЯТ МНОГО ДЕЦА ДОРИ И ДА ЖИВЕЯТ В ИКОНОМИЧЕСКИ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА ,ЗАТОВА ПРИ ТЯХ СМЪРТНОСТТА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ РАЖДАЕМОСТТА !
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исляма е бъдещето на Германия и на Европа. Християнството замира. Всеки се подиграва на християните, по телевизията, по интернет. Никой обаче не може да каже това за религията на сиалта.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги мислете германците - те отдавна го решават този порблем. Държат заплатите у нас(и не само у нас) ниски чрез васалните си политици и всичко младо и достатъчно умно, че да научи базов немски, бяга там.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето Ви пример на рационални методи за справяне с проблемите. Възникват много въпроси защо при нас няма такова стимулиране като няма законова пречка затова. Защо не се стимулира имиграцията на бесарабски, македонски, сръбски, румънски и южно тракийски българи като им се дават облекчения за заселване и обработване на общинска земя. Колко села са останали без или почти без жители и колко села са нападнати от бразилските ни събратя. Защо не се намалява ДДС на детските стоки?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Naselenieto na selceto e 900 dushi a decata sa samo 50 ujas,tova selo sled 20 god nqma da go ima
7
2
 
16
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Кмета да почва да строи Джамия... :)))
6
1
 
14
 
! Отговори
дсадада преди 8 години
Идеята не е добре.. там ще се преселят само неграмотни защото трябва да имаш 2 деца и ти подаряват къща..
5
6
 
2
 
! Отговори
"не е" в Г преди 8 години
На снимката селото е много красиво ,вероятно е българско или руско село ? В Германия "няма" такива красиви села ,всички са "грозни и безпорядъчни" !
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZNACI BALGARIA IMA NUGDA OT ROMITE--RAGDAT MNOGO DEZA I POMAGAT NA PENSIONERITE V BADESHTE.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az kazah li vi che emigrantite sa privlecheni ot politicite i edrite korporacii,vsichko e naglaseno ,imenno emigrantite shte opravqt demografskata kriza v evropa ,ako v badeshte v sarceto na Evropa, Germaniya se prevarne v nay golqmata smeseno hristiyanoislqmska darjava ne se chudete