При твърд Brexit: Ще скочи ли таксата на студентите от ЕС?

Очаква се тя да стане 17 хил. паунда годишно без сделка
13 сеп 2019 19:10, Александър Попов
11
При твърд Brexit: Ще скочи ли таксата на студентите от ЕС?

Според статистика на британското правителство около 26 млрд. паунда на година влизат в страната от чуждестранни студенти. Но какво ще се случи при твърд Brexit?

Без сделка всички студенти, които са от ЕС във Великобритания, ще бъдат третирани като международни студенти. Те ще следват имиграционни и образователни правила. Това каза Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair, в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

"Има определен гратисен период за учене в страната. Студентите, които започват да учат във Великобритания от тази или следващата година, ще могат да следват правилата за европейски студенти през целия период на своето следване. Това означава и по-ниски такси".

След като студент, който не е от Великобритания, завърши своето висше образование, има 4 месеца, в които може да остане в държавата. Алтернативата е след тези 4 месеца да се сдобие с работна виза, коментира Игнатов.

"В момента студентите в Англия плащат 9 хил. паунда на година, а тези в Шотландия 1800 паунда, но там таксата се покрива от шотландското правителство". Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, таксите трябва да са като за международните студенти – 17 хил. паунда на година. Възможно е Шотландия да направи толеранс за студентите от ЕС, заяви още Игнатов.

Вижте целия разговор във видето тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: студентиЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото ще стaне и със джендърите учещи нa Островa. Бо-Джо го е втвърдил Брекзитa и от ЕС се чувa ишиaсен рев и то без сделкa.
7
1
 
15
 
! Отговори
Работещ преди 4 години
Великата британия не е каквото си мислете.Те буквално зависят от САЩ и предимно от ЕС.Познавам като мене много българи които или работят там или вече си търсят ново препитание.Най тъжното е че колкото и добре да изглеждаш и работиш, за тях винаги ще си един от Източна Европа, независимо колко се стараеш.А още по смешно изглежда че държат повече на пакитата и чернокожите отколкото на нас от Източна Европа.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без 5-6 от техните топ университети, другото е в голямата си част колониална пародия. Измислени специалности, с измислена информация. Щом се учи и музейно дело...
5
1
 
8
 
! Отговори
Брат Пит преди 4 години
При твърд Брекзит, англичаните ще седнат на твърд!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5, ти няма да им платиш по 17к на година, за да учиш там, защото сам си заработваш парите и им знаеш цената. А ако родителят на студента си ги докарва от комисионни, лобиране, далавери или проста, но жестока експлоатация на българския матрял, защо да не ги инвестира? Може би го грее мечтата един ден отрочето му да се върне в България като Николайчо Василев и Миленчо Велчев?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще им плащам по 17к на година да уча там? Я ми припомнете скорошни велики открития на инглизите в последните 50 години? Под 0,1% от световно значимите. За държава, дето се има за толкова велика барем да бяха хванали едни процент или два?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При твърд Brexit само *** ще ходят да учат в Наглобритания.
1
5
 
11
 
! Отговори
axa преди 4 години
е що се натискат българите да учат в Англия - имат 27 държави да ходят там, кеф им чехия, полша, естония, хърватска, традиционно остава франция германия, в холандия май е евтино, там имат добри *** програми, лгбт, феминизъм и прочие "ценности".Англия си е направила сметката какво "губи", какво "печели", какво се кахърите вие, явно са по-добре да излязат отколко да пуснат евтини студенти от ЕС..