Кристин Лагард: Войната ще повиши разходите за живот в ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна е довело до "значителна несигурност"
30 мар 2022 15:47, Йоана Цонева
104
Кристин Лагард: Войната ще повиши разходите за живот в ЕС
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна ще доведе до спираловидно покачване на цените на енергията и на разходите за живот в Европа, предупреди днес ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

На днешното си посещение в Кипър председателят на ЕЦБ заяви, че нахлуването на Русия в Украйна миналия месец е довело до "значителна несигурност" в перспективите за икономиките на Европейския съюз, предаде БГНЕС.
 
Лагард каза, че конфликтът е възпрепятствал по-бързото от очакваното възстановяване след пандемията от Ковид-19.
Още по темата
 
"Икономическото въздействие на войната се определя най-добре чрез това, което икономистите наричат "шок на предлагането", който... едновременно повишава инфлацията и намалява растежа", заяви ръководителят на събитие в Никозия.
 
Тя допълни, че се очаква цените на енергията да останат по-високи за по-дълго време, като от началото на годината газът е поскъпнал с 52%, а петролът - с 64%.
 
Кристин Лагард също твърди, че цените на хранителните продукти също ще бъдат подложени под натиск, тъй като двете замесени в конфликта държави осигуряват 30 % от износа на пшеница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
679 преди 2 години
Докато такива скумрий да в управлението на ЕС,нищо чудно, няма да просъществува дълго...
84
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 години
заминавам за Русия. Махам се от този скапан ЕС съюз. Искам да печеля рубли. Олиото да ми е левче. Газта да ми е без пари. Да си карам ладата фулирана до горе с бензин. Долу ЕС.
83
0
 
9
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Да се чете:Ще се самоуморим от глад и студ,с надеждата,че и руснаците ще направят същото.Забележително!
82
0
 
8
 
! Отговори
стрелец преди 2 години
начини да се простреляш сам в крака.1. да си български рейнджър в близкия изток.2. да не искаш да плащаш за руски газ със рубли.3. да пращаш оръжия на украйна.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще се бори за свободата на Украйна до последната капка украинска кръв и до последният умрял от студ и глад европейски пенсионер
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви хора управляват ЕС , мъже ли са ,жени ли са , среден пол ли са ?
79
0
 
8
 
! Отговори
Провал преди 2 години
С всеки изминал ден става все по-очевидна неадекватността на ЕС. Коя е причината? В Брюксел е събрана yтайката на обществото от целия съюз - назначенията в евроинституциите са на същия принцип както и на национално ниво - назначават който е по-корумпиран и послушен. Човек с трицифрено IQ не би се занимавал с такава работа.
78
0
 
8
 
! Отговори
Защо няма инфо преди 2 години
На 29 и 30 март 1944 над 600 британски и американскисамолети правят бомбен килим над София с над 6000 бомби. Над 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Сринати само в София са 12 657 сгради, а разрушени в пъти повече. Хвърляни са детски играчки, които избухват в ръцете на децата! А нашите лакеи ПОСТРОИХА ПАМЕТНИК на американските летци!
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как? Неее, няма такова нещо
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя е тази стогодишна костенурка на снимката?
75
1
 
26
 
! Отговори
СС преди 2 години
Евроджендърите налагат "санкции",но страдат обикновените хора ??? За чий ви е Украйна в НАТО ??? К.а.п.у.т.а Зеленски да вдига белия байрак и да приключва мъката на украинците !!!
74
1
 
20
 
! Отговори
ЕС е върха преди 2 години
Не е ясно колко общо ще струва на европейците поскъпването на живота. Близо 500 милиона, сложи ги по 100 евро/месец прави 50 милярда/месец или 600 милярда евро годишно. Бюджетът на ЕС за 2022 е прибл 310 милярда, без да се смятат националните бюджети. Откъде и как ЕС смята да компенсира гражданите? В най-мрачните прогнози, загубите на Русия ще са под 150 милярда евро. Защо ЕС допусна войната? Защо ЕС продължава да обрича Украйна и собствените си граждани?
73
1
 
18
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Дали не е разбрала от уличните кучета тази ''новина'' ,щото и те знаят какво ни очаква ?
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия недоразумения на природата предизвикаха кризата, като наложиха санкции, за да се правят на много демократични, сега друг им бил виновен. Така и баба ми знае.
71
3
 
10
 
! Отговори
СТИГА!!! преди 2 години
Ние обикновените хорица каква вина имаме че вие подкрепяте терористи и националисти който искаха да убиват и крадът безнаказано във Европа !!! Със нашите пари режимът във киев избива невинни граждани!!!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми това са те - ВАРОСАНИТЕ ГРОБНИЦИ ОТВЪН, А ОТВЪТРЕ ПЪЛНИ С ВСЯКАКВИ НЕЧИСТОТИИ, за които е говорил СПАСИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОС, имайки предвид тогавашните ФАРИСЕИ, външно, формално спазващи Божия закон, а отвътре тайно служещи на сатаната....за 2022 г. нищичко не се е променило, и крачка напред в морално отношение не е направило човечеството, за съжаление
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо ,може ли да ви отворя един компот ?
68
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 години
"...заяви ръководителят на събитие в Никозия." >>>> Кое е събитието и кой е ръководителят му?
67
0
 
7
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Това за''новина'' ли да минава ,... ''тая'' послредна ли е разбрала?
66
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ХЕЙ ДЪРТУЛО , НЕ ЛОКАЛНАТА БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПОКРАЙНА !!! С А Н К Ц И И Т Е НА АМЕРИКА СРЕЩУ РУСКИЯ НАРОД !!! БУМЕРАНГА ИДВА КЪМ ВАС И НАС !!!