Треска за олио и брашно. Оказаха се най-търсените продукти в Германия

В повечето магазини тези стоки вече са дефицитни и просто ги няма
Обновена: 3 апр 2022 10:18 | 3 апр 2022 10:10, Петя Славова
200
Треска за олио и брашно. Оказаха се най-търсените продукти в Германия
Снимка: БГНЕС

Германците трескаво изкупуват олиото и брашното. Търсенето е нараснало с 200 процента - гласят официалните данни, а в повечето магазини дефицитните стоки просто ги няма, пише "Дойче Веле".

"Дали някой случайно не знае къде бих могла да намеря днес бутилка олио и пакет брашно? Знам, че е невъзможно, но може някой и да ми даде идея или пък да ми предостави това, от което имам нужда?". Вопълът на Анете, публикуван в мрежата за съседски контакти nebenan (източник на полезна информация и възможност за обмен на вещи и услуги) представя като рентгенова снимка ситуацията, в която са изпаднали немалко германци. Запасяването с насъщни хранителни продукти тече вече от дни, а магазините така и не могат да заредят опразнените рафтове за олио, брашно и какво ли не още. "Ама вие имате мая?", казва удивено на касата в един от супермаркетите ощастливена клиентка. "Да, но пък сме разпродали торбите за боклук", отвръща касиерката и дава да се разбере, че всичко се изкупува наред.

Още по темата

Тоалетна хартия поне този път има

Но да се върнем към nebenan и реакциите, на които се натъква въпросът на Анете. "Всичко това се дължи единствено и само на хората, които се презапасяват. Никой човек няма нужда от такива количества олио и брашно, каквито бяха накупени през последните седмици", коментира Андреас, а Хуберт се старае да бъде полезен и съобщава в кой супермаркет (но на значително разстояние) дефицитните продукти все пак ги има.

"В вчера имаше брашно, а можете да проверите и в мелницата в съседното село", препоръчва друга съседка, която допълва и, че биомагазините са местата, в които ценните стоки могат да се намерят без проблеми. Но на съответните цени - като например 5,50 евро за бутилка рапично олио. "Всичко това се дължи на тези, които се презапасяват", отбелязва и Роберт, а Юта препоръчва да се премине към ползването на зехтин - хем е по-здравословен. Катарина е поредната, която отправя остри упреци към презапасяващите се. Според нея те са безогледни егоисти, нещо повече - дори ги нарича идиоти.

"В ALDI вчера нямаше и едно шише олио. А можехме да допуснем, че хората са поумнели след последния път (когато сходно презапасяване стана факт покрай кризата с коронавируса)", отбелязва в съседския форум Гудрун. В него могат да бъдат открити и ценни съвети с какво би могло да се замести олиото - като например с екзотичното масло гхи, което обаче надали ще се окаже по-евтина алтернатива. Или пък с кокосово масло. "Тоалетна хартия поне този път има достатъчно", успокоява съседите си Аника, припомняйки коя беше най-дефицитната стока при предишната пазарна психоза.

"Почти толкова зле е, колкото при първия локдаун"

А за актуалната психоза предпоставките са факт, дори се увеличават - откакто една от най-големите вериги ALDI официално обяви, че от понеделник вдига цените на редица продукти - масло, месо, колбаси. "Те ще поскъпнат значително", каза говорителят на веригата Флориан Шолбек, обосновавайки се с по-високите цени, които трябва да се плащат на доставчиците. "От началото на войната в Украйна има такива скокове в цените, каквито досега не сме преживявали." Фактори за поскъпването са и увеличените цените на фуражите и торовете, и увеличените цени на енергията.

"Почти толкова зле е колкото по време на първия локдаун", казва пред АРД Беате Шварц, собственичка на малък магазин за хранителни стоки в Майнц. Тя не може да се начуди на клиентите си: "Не ги разбирам - купуват олио и брашно като луди". А Беате вече не може да им осигури търсеното - от седмица не получава олио от доставчика си. Затова е написала бележка, която е поставила на празния рафт "Не, олио няма".

Запасяването не е рационално

Социологът професор Армин Насехи от университета "Лудвиг-Максимилиан" в Мюнхен има обяснение за изкупуването на основните продукти: "Извънредните ситуации ни напрягат, карат ни да се страхуваме. Ние се опитваме да контролираме ситуацията и чрез запасяването симулираме дееспособност". Освен това хората са податливи на влияние: "Когато изведнъж всички започват да купуват олио, си мисля, че и аз трябва да купя".

В резултат колективното поведение води до изкуствен дефицит на определени стоки, а оттам нататък този ефект се задълбочава все повече. Професорът подчертава, че актуалните покупки на определени продукти не са рационални: "Все пак сме доста далеч от извънредна ситуация. А ако се стигне дотам, би било по-смислено да се складират други неща, не точно олио".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: германиябрашноолио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
2
 
! Отговори
не е онази Германия преди 2 години
До Наблюдател - Няма го икономическото чудо!!!!!!!!!!!! И това е Германия?
155
1
 
0
 
! Отговори
Човек с работа преди 2 години
Няколко сайта използвах, посланието беше едно и също, а и Bild не са от най-достоверните. И да, не смятам, че и 100% увеличение на 1.90 е нещо значително. Признавам, ще има напрежение над множество домакинства, но за определено време, ще последва стабилизиране. Не изразявам някаква радост от случващото се, тежко е, безспорно, но нека се опитаме да гледаме голямата картина.
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ядат Айфони
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За много европейски политици е много по-приемливо да поставят своите граждани на хранителни дажби и да ограничат доставката на топлина и светлина в домовете, отколкото да признаят факта, че унищожаването на Русия, планирано в продължение на много години, унищожаването именно с икономически средства, се оказа пълен провал. Провал, който преди всичко показа липсата на независимост на европейската икономика и фаталната й зависимост от елементи от руската икономика
152
0
 
4
 
! Отговори
До Човек с работа преди 2 години
Една седмица, докато липсваше тоалетната хартия, Билд ли ползвахте или някой регионален вестник? И колко е "малко по-висока" цената - от 1.90 на 3.60. Малко е, действително, няма и 100%
151
1
 
4
 
! Отговори
100% преди 2 години
евросоюзаааааааа свърши
150
0
 
5
 
! Отговори
хахахаааааа......... преди 2 години
Bloomberg: Саудитска Арабия повиши цените на петрола във всички региони!
149
1
 
1
 
! Отговори
Човек с работа преди 2 години
Имаше временно масово изкупуване с цел презапасяване, можете да прочетете новините, ако говорите немски. Стоки има предостатъчно, същата история като с тоалетната хартия, след седмица пак бяха пълни рафтовете. Времената се менят, вече има резерви и бързи начини за промяна на логистиката. Малко по-високи цени за няколко базови продукта, не може да са оправдание за одобряване на война, нека сме сериозни. И работа има предостатъчно, просто трябва на някой да му се работи и да има нужните качества..
148
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
да продължават със санкциите!...Както се вижда,те имат резултат..
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не им изпратим Нинова да се бори със спекулантите...
146
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Не зная на кой брат му,на кой баба му живее в Германия,но истината е,че от около един месец по магазините в Германия няма олио и брашно,ако пуснат някъде,това е по 1-2 пакета/бутилка и то в малки количества и който успее да си вземе.Това е истината за Германия в момента и лошото е,че не се знае до кога ще продължи така.
145
0
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Информацията е вярна,че няма брашно,олио и няколко други стоки по немските магазини. Другата истина е че тези стоки ги крият със спекулативни цели. И безкрайните върволици от автомобили, посока Полша са за да си купят липсващите стоки в Германия, на нормални цени
144
11
 
6
 
! Отговори
Глупости та дрънка преди 2 години
Брат ми работи в Германия ...НЯМА ТАКОВА НЕЩО...ха,ха,хаааааааааа....ЖИВОТА СИ ТЕЧЕ НОРМАЛНО И ХОРАТА СА ЗАДОВОЛЕНИ ОТВСЯКЪДЕ!....Само тука некакви киеци , се опитват да нагнетяват страх у българите...ха,ха,хааааааааа.....ФЕЙК!!!!!
143
2
 
5
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Навсякъде има лум..ени. Утре ще кажат, тъй като ориза произлиза от Азия ще е забранен и говедата ще се избият да го купуват. Всичко е в дефицит, ама пиячката винаги е налице, така че какво се косят. Така се чистят складове дами и господа с такива измислени кризи. Вместо да го изхвърлят го пишат, че едва ли не край, криза, няма да има и тъ ...анарите се избиват да го купуват. Всеки ден мекици ли пържат или какво правят стова олио не знам ???
142
5
 
6
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Какви са тия пеpверзници, дето още четат DW? Ето ви линк към секцията за олио (зехтин и подобни) на германски онлайн магазин - единсвения проблем е чве има много видове стоки и трябва време за да избереш. А "Анете" е или от младежката организация на "техния" си ГЕРБ, или е някаква овчарка и живее на 2,000 метра надморска височина. Или още по вероятно DW са я измислил, за да изпълнят либерастката поръчка.
141
1
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Абе да попитам за един приятел: хляб,олио,брашно,яйца,масло и др. кът ли са у американските и натовските бази у нас?
140
4
 
22
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Нека са си гризът тенекетата на мерцедесите,бемветата,опелите и фолцвагените. Ама кво ги мислиме швабите. Я гледайте кво става у нас - уж сме аграрна страна ама пълна с мошеници спекуланти и вместо да си подържаме скромното селско стопанство,чели сме да развиваме индустрия....че ни учат и нас как се ръфат джелеза...Загубена работа с такава плодородна земя,дека лебо,олиото,брашното и др.могат да бъдат на символични цени
139
3
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
разруши се една от опорките на имигрантите в чужбина . Цената на олиото . как имало олио по 1 евро и как било 10 пъти по евтино .
138
1
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Каква Германия ви сърби,бе, михлюзи? Защо мълчите за ставащото в България ??? Тук какво става , тук ! Пързаляме се неспасяемо към фалит на държавата -и икономически , и политически, и обществено ! Общество ли ? Къде виждате общество ? Та кое общество ще си постави за премиер некадърен клоун ??? Кое общество ще мълчи и ще си бърка в носа докато го опъват парадно , с инфантилно хилене ???
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупав народ, това е повод цените да се вдигат. Настава суматоха, стоките изчезват и спекулата е готова, трикове, трикове, трикове.