Гъбата в кухнята – пълна с микроби

Вижте защо е по-мръсна от тоалетната чиния
8 авг 2017 13:23, Eкип на Puls.bg
6
Гъбата в кухнята – пълна с микроби
Reuters

Противно на широко разпространената заблуда, поредица от съвременни изследвания разкриват, че не тоалетната е най-мръсното място у дома. Титлата се пада на кухнята, особено на кухненската гъба за миене на съдове.  

Защо кухнята и защо гъбата?
 
Кухнята е тази част от всеки дом, в която обикновено има най-много храна – приготвена и сурова, която служи за изхранване не само на нас, но и на много бактерии. Обикновено там се намира и кошчето за отпадъците. То, както и храната, привличат и мухи и хлебарки, които внасят допълнителни попълнения към бактериалното население в кухнята.
 
А кои свойства на гъбата я правят толкова опасна? Все пак, това е пособието, с което отстраняваме замърсяванията и повишаваме хигиената. 
 
Именно тази роля на кухненската гъбка за съдове, съчетано с характерните й свойства – голяма възможност за попиване на течности и задържане на влага и порест строеж я превръщат в почти съвършен инкубатор за бактерии.
 
Абразивната и груба повърхност на гъбата от едната ѝ страна е чудесна за почистване на засъхналите остатъци от съдове за хранене и готвене. Но после голяма част от тях си остават там, без начин изцяло да ги отстраним. Така гъбата освен пореста и влажна среда, предлага и хранителен материал за бактериите.
 
Още едно опасно нейно свойство е, че не само култивира микробите, но и ги разнася из дома ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 6 години
Колега, не си разбрал посоката на мисълта ми. Утре може и мен да ме атакува някой бацил. Няма застраховани живи хора. Просто прекалената хигиена с разни антибактериални сапуни, гелове и др по-често води до развитие на ресистентни щамове на нормални иначе бактерии, които още по трудно се борят. При теб се е случило да те атакува гадина с/у която си нямал имунитет по него време-кофти късмет. Иначе затуй си пожелаваме здраве.Не казваме подаряваме,продаваме а желаем здраве.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Лежал съм 90 дни в болница, защото като на 7, много-много не си миех ръцете и ядох всичко. Ти просот си имал късмет. От тогава, не съм се разболявал.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: Ами направо я изхвърляй след всяко миене, та дори и след всяка измита чиния. То от прекаляването на родителите започнаха децата да се разболяват, като някой кихне само до тях.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има вътре в себе си ок2 кила бактерии. Те са били на земята преди нас,около, под, над нас и ще бъдат тук когато Слънцето избухне. За нас е важна най-обикновената хигиена, а не вманиачаване като на Майкъл Джаксън-дето спеше в камера и пак пукна на 50. По-добра закалка, имунитет и такива долни информации да не им обръщаме внимание. Ние като ядяхме ягодите,пъпеши и др с ръце-кво ни има сега, с гъба щъ *** плашат да го ***!
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гъбата в кухнята трябва да се сменя всеки ден или да се мие обилно, да се остави да изсъхне и да се напръска с дезинфектант, но е мнгоо мъка, така че, си купете от най-евтините, които се продават в пактеи от по 20ина и ги сменятайте, когато имате нужда от тях.