След разочароващата 2010 продават Техномаркет

Загубата на Equest за първите шест месеца е 14,7 млн. евро
Обновена: 4 яну 2011 14:39 | 3 яну 2011 14:07,
274
След разочароващата 2010 продават Техномаркет
technomarket.bg

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), който притежава мажоритарен дял от веригата магазини за електроника Техномаркет, обяви, че „със съжаление“ е стигнал до заключението, че единственият начин да си осигури необходимата ликвидност за продължаване на дейността е продажбата на веригата.

Продажбата трябва да стане колкото е възможно по-скоро, като според споразумение със своя мажоритарен собственик от края на октомври фондът има 12 месеца за продажбата.

В средата на миналата година бе обявено, че фондът обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. Equest притежава дял от 61,8% във веригата.

Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

"Поредната разочароваща година"

От Equest отчитат, че основният проблем за компанията през 2009 и първото полугодие на 2010 г. е останала липсата на ликвидност, която временно е била облекчавана единствено чрез продажбата на отделни активи, както и от помощта на нейния мажоритарен собственик – оманския фонд State General Reserve Fund (SGRF).

Към края на юни от Equest продължават да обмислят различни модели за продажбата на компаниите в България и Румъния, като работят с няколко консултанти за изготвяне на подходяща стратегия.

В съобщение до Лондонската борса Equest казва, че 2009 г. се е оказала поредната разочароваща година за акционерите, като 2010 г. също не е донесла очакваното подобрение на пазара. От компанията не предвиждат някаква позитивна промяна преди 2012 г.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г.

Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 млн. евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От Equest коментират, че и през първите шест месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона, както и спад в стойността на инвестициите в имоти на групата.

От фонда оценяват, че пазарът на електроника и битова техника у нас и в Румъния се е понижил средно с 10% през първата половина на миналата година. През този период пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано, казват от фонда. Делът на веригата в Румъния пък е нараснал до 28% от 25%.

Супер Боровец

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

В момента проектът е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска от развитието на този мащабен проект на обща стойност 800 млн. евро, коментират от компанията. Към момента все още не са започнати никакви „значими строителни работи“ и компанията няма задължения, свързани с проекта.

През последните години Equest предприе мащабна кампания за продажба на множество активи у нас и в останалите страни, в които развива дейност в региона. От фонда обявяват, че в момента плановете му предвиждат след финализиране на програмата за продажба на второстепенни активи, единственият значим актив на компанията да остане проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също оманският фонд, община Самоков и Главболгарстрой.

От Equest добавят, че на следващото събрание на акционерите ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса „възможно най-скоро“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: Техномаркет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скапан магазин в ш**ана държава!
258
2
 
2
 
! Отговори
GABROVEC преди 13 години
НЕ СИ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ TEHNOMARKET-ГАБРОВО. КУПИХ СИ ТЕЛЕВИЗОР ЗА 1200 ЛЕВА ПРЕДИ 5 МЕСЕЦА И СЕГА СЕ НАМИРА В ТАВАНА МИ. ПЪЛНИ ИИЗМАМНИЦИ СА В ГНУСНИЯ ГАБРОВСКИ TEHNOMARKET !!!!!! ВЕЧЕ ЩЕ ПАЗАРУВАМ В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ ONLINE OT EBAY,AMAZON ИЛИ ДРУГ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧУЖДЕСТРАНЕН САЙТ. ИЗЛИЗА МНОГО ПО-ЕВТИНО.
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до kkkПреди постъпване на работа консултантите подписват договор. Като не им изнася това, под което се подписали да се махат, а не да си го изкарват на клиентите. Други на тяхно място дето сума време седят без работа с радост биха заели местата на тия мрънкалници. За това всичко ни е на тоя хал... защото всеки само иска, иска, а нищо не дава.
256
0
 
1
 
! Отговори
kkk преди 13 години
ako zima6e i ti tolko pari kolkoto konsultantite i ti 6te6e da razhojda6 uniformata
255
0
 
0
 
! Отговори
lolo преди 13 години
най разумното мнение от всички които прочетох БРАВО
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
hodi u qermaniq da pazari6 be,ne6tastnik
253
0
 
0
 
! Отговори
amsalak преди 13 години
тези ми продадоха климатик който е правен за друг климат много народ изгърмя тогава да умират и това е гъбарите трябва да умрат другите гъбари да си помислят малко народа беден а му съдират кожицата МАМИЦАТА им презряна
252
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно. По мои сметки първо трябва да фалира Технополис и чак след него Техномаркет :) Но то си е нормално - аз например в тия магазини не влизам заради високите им цени, а не ми се вярва да съм единственият, който чете цените преди да пазарува.
251
4
 
1
 
! Отговори
go 255 преди 13 години
Kato cqlo sym syglasen s teb! No tova nashata bylgarska priroda ne moga da q tyrpq ve4e! Sprete da se opravdavate sys zaplatite! "Nie ne rabotim, zashtoto ni plashtat malko..."! Ami kolko da vi plashtat kato bylgaria v cqla evropa e s nai-niskata produktivnost na rabotnata ryka?!?! Vinagi e udobno da se opravdaesh s rabotodatelq! Ami napravi neshto da dokajesh che zaslujavash pove4e ot drugite!
250
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да вземат да си сверят цените малко. Защо масово хората се ориентират да пазарят он-лайн от чужбина?! Че то там с доставката по-евтино ще ти излезе.И не говоря за техника, а по-принцип. А тия кожодери искат всичко да свалят от гърба на хората. Станали са толкоз лакоми, че няма на къде. Следващите са Технополис, после Зора и т.н. по веригата. Не става само да искаш да *** пари и да караш персонала да ти работи за смешни пари - ами не става! За това и обслужването на е такова ниво!
249
0
 
10
 
! Отговори
отвратен преди 13 години
почти всички такива вериги като били, фантастико, техномаркет са най-отвратителните места за работа. Пълна БГ простотия, ама така е като сме бедни!
248
7
 
18
 
! Отговори
Валя преди 13 години
Много ясно - т.нар. продавач-консултанти не правят друго, освен да се разхождат с униформите си между рафтовете и да мрънкат под мустак като ги питаш нещо или пък да завъртят очи в раздразнение. НЯма как да има доволни - нито клиенти, нито собственици.И това не е само в Техномаркет.. По-интересно е във веригите за мобилни телефони - там персонала се сменя по-бързо от пускането на новите апарати на пазара. Само в магазините за дрехи са компетентни - веднага ти дават експертно мнение, че ти отива
247
0
 
18
 
! Отговори
Sale преди 13 години
Продължение, да не се окаже че само телевизора е по-евтин. в сайта на Техномаркет:LOGITECH G500 GAMING MOUSE 910-001263 - 149.00 лв.в Амазон.ко.юк:Logitech G500 Gaming Mouse - £31.70 ( £1=2.27лв)= 71.95 лв.Както изглежда тука цената е двойна направо.
246
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 13 години
Ама ти се изказа точно по темата.....
245
3
 
4
 
! Отговори
кандидат баровец преди 13 години
много искам да карам S класа с яка мацка вътре!
244
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е вярно, аз живея в Германия и съм сравнявал цените с тези в Media Markt, в Техномаркет бяха малко по-евтини телевизорите.
243
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми как няма да са на загуба,като шефа им се чуди каква S класа да си купи,а на персонала хвърля по 450 лведин мой приятел работи там 1 месец и напусна,каза ми,че това място е обречено на фалит.И не след дълго се случи.
242
1
 
4
 
! Отговори
до Мариян преди 13 години
ти май си объркал марката пична мене тази марка ми е в черния списък вече 10 години и едва ли някога ще си купя,защото достатъчно пъти съм се лъгал и после съжалявал
241
0
 
25
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Тия *** Техномаркет и другите Технополис продават по-скъпо отколкото в страни като Франция, Германия, Англия и САЩ. На всичкото отгоре се оплакват че били на загуба.
240
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
Ха ха

Спонсорирани публикации