ООН: При атака срещу Бенгази ще има много цивилни жертви

Либийската армия даде ултиматум на жителите на Бенгази
Обновена: 17 мар 2011 14:51 | 17 мар 2011 09:13, Елка Василева
53
ООН: При атака срещу Бенгази ще има много цивилни жертви
Снимка: Ройтерс

Ако силите на Муамар Кадафи предприемат бомбардировка и сухопътна атака срещу контролирания от бунтовниците Бенгази, това ще доведе до огромен брой цивилни жертви, предупреди Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от ДПА.

Убийството на невъоръжени мирни граждани е престъпление срещу човечеството и отговорните за него ще трябва да отговарят пред правосъдието. Насилието трябва да спре, заяви той, цитиран от Франс прес, при посещение в Гватемала за среща на президентите на страните от Централна Америка, посветена на сигурността.

Офанзива срещу такъв градски център би изложила на голям риск живота на много мирни граждани, каза говорителят на ООН Мартин Несирки.

Генералният секретар призовава всички страни в конфликта да пристъпят към незабавно примирие и да спазват резолюция 1970 на Съвета за сигурност.

Резолюция 1970 бе приета единодушно на 26 февруари. Тя налага оръжейно ембарго на Либия и забрана за пътуване и замразяване на авоарите на Кадафи, членове на семейството му и на високопоставени либийски представители, пише БТА.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се споразумя по проекторезолюция, предвиждаща забранена за полети зона над Либия, предаде АФП, позовавайки се на дипломати. Проекторезолюцията ще се гласува в четвъртък.

По-рано либийската телевизия излъчи обръщение на либийската армия, която даде ултиматум на жителите на град Бенгази - столицата на опозицията, до полунощ местно време (22 часа по Гринуич) да напуснат завзетите от бунтовниците райони и местата край оръжейни складове, съобщи Ройтерс.

Според местното население обаче в града е спокойно след ултиматума.

Животът в Бенгази тече нормално, казал по телефона местен жител. Информацията е потвърдена и от лекар от една от болниците в града.

Няколко линейки се движат между Бенгази и Адждабия, посочил той, имайки предвид разположения западно от Бенгази град, където имаше сражения между правителствените сили и силите на опозицията. Това нямаше да е възможно, ако войските на Кадафи наближаваха Бенгази, подчертал лекарят.

Пред ливанската телевизия Ел Би Си Ти Ви полковник Кадафи каза, че не очаква битка в Бенгази (средище на създадения от бунтовниците преходен национален съвет) и че либийският народ съдейства за прочистването на града от всякакви "елементи на Ал Каида".

В интервю за френския в. "Фигаро" Муамар Кадафи изключи диалог с бунтовниците, които смята за агенти на "Ал Кайда". Това не са хора, с които можеш да планираш диалог, понеже „Ал Кайда“ не влиза в диалог с никого. Ако светът иска да разговаря с "Ал Кайда", да влезе в диалог с Бин Ладен, каза либийският лидер.

"Моя грижа е да освободя населението от въоръжените банди, завзели Бенгази, казва в интервюто Кадафи, след като ден по-рано заяви, че е решен да смаже враговете на режима. Ако използваме сила, за един ден ще си върнем контрола над страната", твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Бунтът в Либия
Още от
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Четящ преди 13 години
Кадафи показа истинската си открита същност в случая с българските медици ! Затова следва "точечная бомбандировка" на НАТО ...точно върху немирните членчета на фамилията Гада-фи ... и всичко ще се разпадне ...
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в интервю по руската "раша тудей" *** Кадафи лъже, че не искат никой да убиват, а искат само да накарат бунтовниците да оставят оръжието. Но ООН го разобличиха - ясно е написано "при атака срещу Бенгази ще има много цивилни жертви" - ето каква е истината, а *** Кадафи лъже.
48
0
 
7
 
! Отговори
Последната битка преди 13 години
Хиляди от населението на Бенгази са се изнесли през Тобрук към Египет. Ултиматумът бе даден за да могат обикновинните ливийци да се изнесат от Бенгази. Кадафи е бомбордирал летището на Бенгази. Днес изтича ултиматумът. Тактиката на въстанниците е да оказват съпротива, докогато силите на Кадафи започнат да ги превъзхождат и тогава бягат от сражението. Бунтовниците използуват жени и деца за прикритие твърде често.
47
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
horata izkat da jivet po dobre ,ne da gi ypravra diktatora kadafi .
46
2
 
4
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
revlio, благодарение на такива като теб - *** на чичо Сам сега сме на това положение, последните просяци и *** на Европа! Там българите са втора ръка хора, които трябва да мият *** и чинии, да бършат задниците на дърти немци ... като ти харесва отивай там и слугувай на господарите си! Да ти припомня само че по времето на соца бензина беше 35ст. и парното 10/лв. месец. Сега твоите *** от запада с техните компании ни ограбват примери много - ЕРП-та, софийското водно дружество и т.н
45
3
 
1
 
! Отговори
do Анонимен преди 13 години
Bqgai v lainena USA -nqma razlika s BGTi si Plod na piqnska *** -za kenefa USA -около 90%- католици, протестанти и ортодоксални! -Bokluci 40%-negri zbarkani 30%-Tapi Latino 15%-6ibani Aziatci 15%-beli govedari
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако силите на Муамар Кадафи предприемат бомбардировка и сухопътна атака срещу контролирания от бунтовниците Бенгази, това ще доведе до огромен брой цивилни жертви"A защо си мислят, че ако който и да е друг нападне Кадафи няма да има цивилни жертви? Ще има и то в пъти повече...
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
реалността е че САЩ са единствената свръх държава в сегашния свят и който им се ***, яде бомби до като не си седне на брашното. така и със сърбите, иракчаните, афганистанците, сега либийците, след тех иран!да живеят Съединените Американски Щати, най- многолюдната християнска държава в света: около 90%- католици, протестанти и ортодоксални!
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колониалния статус на северна Африка трябва по някакъв начин да бъде възтановен- това е необходимо на Европа преди всичко. русофилите и майка им русия с подривната (партизанска= на терористична) дейност унищожиха световния ред установен след ПСВ и дори след ВСВ.някой мисли ли си, че обръща внимание на някакви полуграмотни бивши комунистчета- ченгета драскащи по форуми и блогове. русия във военно и икономическо отношение е под всякаква критика и все по зле от година на година,
41
0
 
4
 
! Отговори
Bang Bang преди 13 години
Успешния бунт се нарича революция, а неуспешния - тероризъм или бандитизъм
40
4
 
2
 
! Отговори
revlio преди 13 години
до РПГ-7 като не ти харесва на запад и в нато заминавай в страната на джуджетата русия а преди 20 год. трябваше да натирим там руско говорящите и техните подръжници а не да ви търпим нахалството
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6te gi pitam az tqh kato im svur6i petrola kvo 6te pravqt.
38
4
 
4
 
! Отговори
.... преди 13 години
3та световна....
37
10
 
21
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Както правилно отбелязват форумците - не беше ли акт на държавен тероризъм, бомбандировките над Сърбия извършени от НАТО, по измислени от зап. медии лъжи, при което загинаха хиляди мирни жители!?? Що се отнася до Либия, тая шайка въоръжена до зъби едва ли може да се нарече "протестиращи граждани". Преди 20 год. в България също имаше протести, но никой не "протестираше" с АК-47 в ръка и ДШК на Пикап - едно е ясно, опита на *** Пинокио и компания да заграбят либийския петрол пропадна !
36
1
 
2
 
! Отговори
kulan преди 13 години
Помощ О,О, Неееееееее !
35
12
 
9
 
! Отговори
rebel преди 13 години
защо ООН не призове бунтовниците да се предатат ? :) това е забвно сякаш някои ще отговори на техня зов. хората които се борят срещи кадафи не са террористи нито алкайда това е ясно смятам но не можеш да накараш човек да хвърли оръжието което е дигнал за свободата на децата си всички сме чували за режима ж либия нали дори за няколко години бяхме близки съпричсници на няколко жертви на режима които бяха наши сънародници и дори тогава да бяхме избегнали воина сега това ми се струва не възможно
34
7
 
10
 
! Отговори
ринго преди 13 години
в интерес на всички е всичко да приключи така че въоръжените мирни граждани с мераци да командват Либия да се изнасят от Бенгази и страната да мирне да се върнат чуждите специалисти по нефтените полета и производството да се увеличи иначе ще карат и на запад колелета като във Виетнам и Китай а ние дори ще ходим пеша.Това е третия в света производител на нефт.Реформи така или иначе ще има това е от ясно синът му командва вече парада.Бандите да бъдат унищожени дори запада го иска негласно.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам за да няма цивилни жертви ООН да не се намесва.
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало ООН а в Сърбия нямаше ли много цивилно жертви?Нямаше ли разрушени (умишлено) от бомбардировките много църкви и манастири?Нямаше ли разрушени цивилни сгради?
31
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ООН не призове бунтовниците да се предада за да няма невинни жертви?Или пък да ги призове да излязат да се бият в пустинята.

Спонсорирани публикации