ООН иска разследване на смъртта на Кадафи

Операцията на НАТО в Либия ще приключи скоро
Обновена: 21 окт 2011 14:29 | 21 окт 2011 14:29, Елка Василева
106
ООН иска разследване на смъртта на Кадафи
Боец от силите на новата либийска власт показва край Сирт златен пистолет, който бил на Муамар Кадафи. Снимка: Reuters

Бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова днес за пълно разследване на смъртта на Муамар Кадафи.

"Не е ясно как е умрял той. Има нужда от разследване", каза в Женева говорителят на бюрото Рупърт Колвил.

По думите му неясните любителски видеозаписи, показващи заловения Кадафи първо жив, а после мъртъв, са били "доста смущаващи".

Още по темата

Колвил заяви, че групата на ООН, разследваща правонарушения в Либия, вероятно ще се заеме с разследване на смъртта на Кадафи. Според него тя може да препоръча международно или национално разследване.

Погребението на убития либийски лидер Муамар Кадафи се отлага с няколко дни, съобщи междувременно за Ройтерс министърът на петрола във временното либийско правителство Али Тархуни.

Тялото на Кадафи ще остане в моргата, докато бъде решено къде да бъде погребан, каза министърът.

"Казах им да го държат във фризера няколко дни, за да сме сигурни, че всички знаят за смъртта му", каза Тархуни.

Той уточни, че тялото е в Мисурата.

На въпрос за погребението и конкретно за мястото, където ще бъде погребан Кадафи, той отвърна: "Още не е взето решение".

Британски и френски министър пък заявиха, че операцията на НАТО в Либия е към края си.

Операцията на НАТО в Либия ще приключи "твърде скоро", каза министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд.

Военната операция в Либия може да се смята за приключена след падането на Сирт и гибелта на сваления либийски ръководител Муамар Кадафи, заяви външният министър на Франция Ален Жупе.

"Според мен може да се каже, че военната операция в Либия е приключила, че цялата територия на Либия е под контрола на Преходния национален съвет (ПНС) и че с изключение на някои преходни мерки през идната седмица операцията на НАТО е стигнала своя край", съобщи министърът.

"Намесата на алианса в либийския конфликт целеше да съдейства на силите на ПНС за освобождаване на територията им. Сега тази цел е постигната," посочи Жупе.

Либия предстои да навлезе в нов етап от историята си, "да гради правова държава, каквато никога не е имало" там, каза той.

Вече е предложен политически план, включващ приемане на нова конституция и произвеждане на избори, отбеляза френският министър.

"Целта ни не беше да убием Кадафи. Когато казвам "ние", говоря за коалицията, за Франция в НАТО. Целта ни бе да го принудим да се оттегли от властта. След което задача на ПНС бе да го залови и да го съди", каза Ален Жупе.

Въпреки това гибелта на полковника "не е повод да леем сълзи", изтъкна първият дипломат на Франция. "Знаете какво бе миналото му, как подкрепяше многобройни терористични акции", добави той.

Ален Жупе подчерта, че на Кадафи неведнъж бе предлагано "да сложи край на насилието", включително по време на обсадата на Сирт. "ПНС постави на последните му привърженици условия, при които да се предадат. Те обаче упорито продължиха да водят битка, която не би могла да приключи благоприятно за тях. Всъщност това е краят", заключи френският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
3
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
Хиларито беше опозорена пред целия свят, след като мъжът й, тогавашен президент на САЩ, се обясняваше публично как вкарвал пура във влагарището на секретарката си и после я облизвал еротично.... И после такава комплексирана "дама" ще решава съдбата на цели народи.
99
1
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Вярно ли? И как стана това?
98
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Вярно е че и руснаците станаха едни жалки мишки! Няма и помен от предишната им сила и самочувствие! Скоро ще дойде и техния ред ако я карат така,и ще последват съдбата на Полковника!!!!!
97
1
 
8
 
! Отговори
ринго преди 12 години
демагогия ....абсолютно излишен е ООН след като позволи да бъде разпалена от четири държави война срещу суверенна Либия само защото Кадафи не им играеше по свирката за працента от нефта .Жалка роля изиграха и руснаците явно и те се чувстваха пренебрегнати от полковника и го предадоха на заколение .Въпроса не е дали Кадафи е добър а защо международна организация разреши това да се случи.ООН обслужва корпоративните американски интереси и си затварят очите за престъпленията на САЩ и Израел
96
2
 
3
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Кой те излъга, че си умен?Вероятно и протестите пред борсата в Ню Йорк са заради петрола в "Сирия ... и свободния достъп на Израел до иракския петрол" ??? Яко те кълве петела в главата ...!
95
2
 
4
 
! Отговори
Петров преди 12 години
"6 млн. севернокорейци са застрашени от глад, предупреди ООН"Някой цървулко оплюваше ООН. Нека да чете статията и да знае : 1. Управляващите в Севрна Корея ги чака същото, като Кадафи. 2. ООН не разпалва войни. Войните се разпалват от тирани и блюдолизците им. /И да се спукате през задниците от яд, днес света е различен./
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голямата цел на арабските размирици е Сирия... и свободния достъп на Израел до иракския петрол.
93
3
 
6
 
! Отговори
Петров до Жорж преди 12 години
"...Преди няколко месеци именно ООН развърза ръцете на САЩ и трите страни-членки на Алианса: Франция, Италия и Англия ...." Такава глупост не трябва да се публикува публично! Коя е тази резолюция, която дава право на четири държави да воюват от името на ООН! Всяка резолюция на ООН има номер и дата. Човек трябва да е израсъл не в провинцията, а в обор или кокошарник, за да твърди подобна глупост. Но *** в България дал Господ.
92
1
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Третата Световна Ядрена Война. / Учи граматика!/
91
2
 
2
 
! Отговори
до Петроф преди 12 години
Я кажи коя война беше предотвъртена от ООН.
90
2
 
14
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Преди няколко месеци именно ООН развърза ръцете на САЩ и трите страни-членки на Алианса: Франция, Италия и Англия без да има обявена война на суверенна страна ,каквато беше Либия, нахлуха с авиация на нейна територия, подавяйки укрепените пунктове на войските на Кадафи, а когато това се оказа недостатъчно, там нахлуха и командосите на посочените страни и именно те осигуриха победата на марионетките въстаници . Това е истината и няма какво да се заблуждаваме. Защото след тази агресия вече всяка решила да покаже мускули пред света страна като посочените три, усещайки зад себе си рамото на Обама ( авиацията на САЩ извърши над 30% от полетите над обектите на Кадафи), може да посочи която и да било страна , да я обяви за недемократиччна, и лешояди като Камерън, Саркози, Берлускони винаги ще се намерят. Сега ООН се опитва да излезе чист от кашата , която забърка като пионка на янките. Тази вече не става, подлата душица на онези от Съвета за сигурност е ясна и в скоро време предполагам, че другите страни ще се обединят за защита. Е, какво, нов Варшавски договор ли ще правим? Само че този път участниците в такъв пакт ще бъдат много повече от посочените 4 страни. Да припомним, че азиатските държави : Китай, Индия, Япония, още не са казали тежката си дума, а тя очевидно няма да бъде в полза на Световната четворка. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че Преходният национален съвет на Либия (ПНС) е длъжен да проведе независимо разследване на обстоятелствата по смъртта на Муамар Кадафи. Сега този байряк развяват и от ООН. А няма ли да поискат разследване на г-жа Хилъри Клинтън, която преди няколко дни нареди : Искам Кадафи до дни убит или пленен! И Кадафито беше пленен, сетне се оказа влачен по земята и "малко" убит! Работа ли е на държ.секретар на САЩ да нарежда какво трябва да се направи с ексшефа на Либия!
89
8
 
4
 
! Отговори
Петров преди 12 години
За тъпите *** плюещи ООН:" Основна грижа на Съветът за сигурност е запазването на световния мир, което като главна цел на ООН му отрежда изключително важно място. Първоначално съветът се състои от 11 члена - 5 постоянни (САЩ, СССР, Великобритания, Франция и Китай), които единствени имат право на вето, и 6 непостоянни, избирани от Общото събрание за период от 2 години.С ратифицирането на поправка в Хартата през 1965 г. той нараства до 15 представени страни. Петте постоянни члена се запазват, а непостоянните се увеличават до 10. Последните трябва да бъдат избирани както следва: 5 от Африка и Азия, 1 от Източна Европа, 2 от Западна и 2 от Латинска Америка.
88
1
 
6
 
! Отговори
poaro преди 12 години
Kadafi beshe dostoen rakovoditel, koito obichashe stranata si !Toi ne izbiaga i se darja dostoino!Frenski chifutin ,angliiski ostrovcen divak i izrodat Hillary- na tiah im haresva Petrolat na Libia.Kak e vazmojno da se ubiva chovek bez sad i prisada-tezi amerikantsi sa iztrebili tsial etnos- indiantsite.Hillary si zaslujava sadbata.ne sluchaino Bil i pokajda nomera.
87
3
 
10
 
! Отговори
Бойкова РБ преди 12 години
Либийците ще има много да го търсят Кадафи, но тогава ще е атски късно. Всички безредици в арабския свят са дело на ООН и САЩ. Кадафи си заслужава достойно поведение за смелоста която показа.
86
3
 
11
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Те са го спипали жив, но по телефона са им казали веднага да го трепат, че в Хага ще станат за смях, както стана с Милошевич.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве тоа същия от ООН-то не го ли искаше умрел па сега пита що са го грамнале...нал е война бе...ко се кривите и се прайте на хуманисти ?
84
1
 
12
 
! Отговори
???? преди 12 години
Дали *** бардак обрама така ще се радва ако тук изтребиме неговите протежета,съспващи страната 21 години?!!!!!
83
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крил се в канализацията??? Тотална манипулация!Някой не иска да се знае, че Кадафи умря не като мишка, а като истински мъж и герой. Не си тръгна, не избяга, би се до последния капка кръв... Какъвто и да е бил, той заслужава уважение за куража си!
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Останало ли е нещо за доубиване в Либия, от старата власт?
81
2
 
25
 
! Отговори
се преди 12 години
ООН са мафиотска структура.Какво се правят на божа кравичка.ТОВА Е ПЪЛЕН ЦИНИЗЪМ.Приемат декларации а след това се чудят какво стана.ООН да разследва НАТО и Хилари Клинтън която призова предния ден за смърта на Кадафи.Не случайно Бил е бил с Моника.Тая освен да си изкарва неудолетвореността чрез призиви за убииство за друго не става.ООН са провалена организация и е време да се саморазпусне защото там пее само един глас и това е на САЩ.СРАМОТА