Година след изригването на Белия остров: Оцелелите за изгарянията, ужаса и липсата на помощ

Двама аматьори спасяват туристите, медици отказват да кацнат на Уакаари
6 ное 2020 20:45, Нели Христова
24
Година след изригването на Белия остров: Оцелелите за изгарянията, ужаса и липсата на помощ
Снимка: БГНЕС

"Ако ми покажете снимка, бих предположил, че това е Луната или Марс. Просто не изглежда като нещо, което трябва да е тук, на нашата Земя." 

Още по темата

Белият вулкан в Нова Зеландия, носещ още името Уакаари, е изключително красиво място, но и изключително опасно. Той е мощен действащ вулкан, който миналата година, докато 47 души се разхождаха край кратера му, изригна изненадващо. 21 души загинаха, а онези, които оцеляха, понесоха тежки поражения.

Тифани Брауърд си мечтае да върне времето назад. Тя е само на 23 години, тъкмо е завършила университета в Мелбърн и се наслаждава на живота. През онзи 9 декември тя, баща й Пол и сестра й Кристъл, поемат към Белия остров. Тифани не знае нищо за Уакаари, но е развълнуваа, тъй като за първи път ще види действащ вулкан отблизо. Тя и семейството й са на круиз около Нова Зеландия, който предлага екскурзия до Белия остров. На същия този круиз са и Джон Коузад и синът му, Кристофър. Те, за разлика от Тифани, знаят абсолютно всичко за Уакаари и са резервирали своето пътешествие месеци по-рано. На борда са и американците Мат и Лоурън Юри, които празнуват меден месец.

"Островът беше много красив. Навсякъде имаше струи дим, което малко ме изплаши", казва Тифани. По-малко от 30 минути след като слизат на брега, тя дочува разговор, който я притеснява допълнително. Кадри от телефона на сестра й запечатват доказателството, че гидовете са знаели опасността, която дебне туристите. "Колкото по-високо е нивото, толкова по-голяма е опасността от изригване. Ниво три е изригване. Сега сме на ниво две, но доближаваме три", обяснява гидът на групата. 

"Не осъзнах напълно какво означава ниво две, защото не знам нищо за вулканите, но когато той ни каза, че трябва да сме по-бързи от обичайното, си помислих, че това е малко странно", казва Тифани пред "60 Minutes Australia". Това, което тя и семейството й не знаят е, че цели две седмици преди това, нивото на опасност от изригване е било от втора степен, а отговорните органи за това са знаели, че Уакаари може да изригне всеки момент. Но нито екипажът на кораба, нито туристическата агенция е разкрила това на туристите.

Тифани и семейството й си правят снимка пред кратера, когато започва да излиза малко по-черен дим от обикновено. Те решават да направят снимка, тъй като не знаят точно какво се случва. Седем минути по-късно вулканът изригва.

"Чухме как гидът извика "Бягайте!" Тогава осъзнахме, че всичко се е объркало", споделя Тифани. Телефонът на сестра и Кристъл запечатва момента. "Можеше да чуеш ревът на земята, а хората крещяха, защото всички бяха ужасени и не знаеха какво да правят. Не мислех, че ще оцелея. Мислех, че ще умра. Силата бе огромна, въртях се надолу по склона и удрях разни неща", допълва тя.

"Чух ужасяващ звук, все едно земята се разцепва на две. Изведнъж тези горещи бели кристали започнаха да падат върху мен. Тогава си помислих, че ще умра", споделя Джон Коузад.

"Моментът беше ужасен. Не можех да си поема въздух. Спомням си, как казах на Мат, че го обичам. Тялото ми сякаш се изключваше", казва Лоурън Юри.

Изригването е толкова силно, че се вижда от Нова Зеландия. Димът забелязват и пилотите Джейсън Хил и Том Стори. Без да се замислят, те скачат в хеликоптера само с комплект за първа помощ. Двамата не са подготвени за това, което ще видят на Уакаари. "Надявахме се, че никой не е пострадал. Но не такъв бе случаят", казва Хил.

"Земята беше много гореща, а аз усещах, че съм изгоряла много сериозно. Виждах кожата си, която сякаш се разтапяше", спомня си Тифани. Джон Коузад е по-близо до водата, но не може да види къде е синът му. Той е недалеч от него, но гърбът му е изгорял сериозно. През това време Мат Юри се опитва да помогне на съпругата си да се изправи. Двамата успяват да слязат до водата. "Всички хора бяха покрити в пепел от главата до петите", спомня си Лоурън, която дори не успява да познае собствения си съпруг.

Първата помощ, която пристига, е всъщност една от лодките на туристическа компания. Тя качва колкото се може повече пострадали и се отправя на 90 минутно пътуване към брега. На хоризонта все още не се виждат никакви спасителни екипи. На нея се намират Мат и Лоурън Юри. "Беше ужасно. Бяхме напълно изгорени, а ни печеше слънце и ни пръскаше солена вода. Болката бе неописуема", спомня си Мат.

В хаоса Тифани губи баща си и и сестра си. "По едно време чух баща си да крещи името ми и отговорих "да!" След 20 - 30 минути той се провикна отново, този път за сестра ми. Това се случи няколко пъти и осъзнах, че той ни проверява дали сме добре. Бях толкова щастлива да чуя гласът му, защото си мислех, че съм го загубила. Не знам колко време мина, докато дойде помощ. Изразходвах толкова много енергия, за да стоя будна и знаех, че с всяка изминала секунда състоянието ми се влошава."

Единствената помощ, която пристига час след изригването, са Том и Джейсън. Те приземяват хеликоптера си опасно близо до кратера и се втурват да помагат на пострадалите, вярвайки, че идва професионална помощ.

"Имаше много хора. Всички от тях бяха сериозно обгорели. Вярвахме, че идва помощ", казваТом и обещава на пострадалите, че спасителите ще са на острова до 20 минути. Малко по-късно обаче получава ново обаждане - друг пилот, който кръжи над острова със своя хеликоптер им казва, че никаква помощ не се задава. Всъщност, няколко медицински хеликоптера са готови да се отправят към Белия остров, но е взето решение да не отлетят.

Доктор Торни Смит е човекът, който взема решението хеликоптерите да не излетят. По думите му, информацията е била, че не е безопасно да се кацне на острова, въпреки че Том и Джейсън успяват. Това са ужасяващи новини за двамата пилоти, които са на мястото на унищожението. Затова те започват да помагат на хората по един или друг начин. "Нямахме правилното оборудване. Правехме това, което можем с това, което имахме. А това, което имахме, беше собствените си ръце", казват пилотите.

Те се отправят към Пол Брауърд, който въпреки тежкото си състояние, настоява първо да се помогне на дъщерите му. Затова те помагат на Тифани, която е тежко изгорена от пепелта. Направихме това, което можем", казва Том.

"Казваха ми, че всичко ще бъде наред, че ще бъда добре. Качиха ме в хеликоптера, на предната седалка", спомня си 23-годишното момиче. Джейсън отлита заедно с още двама пострадали, а Том остава да помага на острова. Те знаят, че всяка секунда от значение. След 20 минути хеликоптерът каца пред болницата, а Тифани и баща й Пол са поставени в медикаментозна кома. Двамата все още не знаят, че Кристъл е загинала.

"Разбрах, че сестра ми е починала, след като ме извадиха от комата. Не ми дава мира, че не знам през какво е минала и, че не съм била там с нея. Ядосана съм, защото исках да съм с нея в последните й моменти", казва Тифани през сълзи.

Джон Коузад и синът му, Кристофър са откарани обратно в Австралия. Пет дни след трагедията, Кристофър губи битката за живота си. Джон пропуска погребението на сина си, тъй като все още е в кома. Минават седмици, преди да се събуди, и да научи ужасните новини.

Четири седмици след изригването Тифани и майка й научават още трагични новини - Пол също е изгубил битката си за живот. Пострадалите преминават през множество операции. Много от тях са обезобразени. Тифани е най-тежко пострадала. 8 от пръстите й са ампутирани, преминала е през близо 20 операции.

11 месеца изминаха от изригването на вулкана Уакаари, но един въпрос продължава да тормози оцелелите - били ли са оставени да умрат от спасителните служби?

"Ако беше дошла помощ, много животи можеше да бъдат спасени", казва Тифани.

"Ядосана съм. Това е тяхната работа - да ни спасят. А им бе казано да не го правят", споделя Лоурън.

"Ако бяха пратили 3-4 хеликоптера, много повече хора можеше да са живи, включително Кристофър", на мнение е Джон.

Добре оборудван медицински хеликоптер все пак пристига на острова, но е твърде късно - минали са два часа и половина от изригването, а всички оцелели вече са извозени далеч от острова от Том и Джейсън, които нямат абсолютно никакви медицински умения. Доктор Торни Смит признава, че е можело да отидат на острова малко по-рано, но не й когато Том и Джейсън кацат. "Нямаше да спасим много повече животи", категоричен е той. Но ако двамата аматьори не бяха поели риска, заради тежките си изгаряния, най-вероятно и Тифани щеше да е мъртва.

Експертите твърдят, че изригването на вулкана не е било "изненадващо", а всъщност - много предвидимо. "Количеството доказателства, което са имали и което са пренебрегнали, е огромно", казват те. До 2013 година се е смятало, че Белият остров, заради поредицата си малки изригвания, е толкова опасен, че дори и учени не са стъпвали на територията му. Три години по-късно той изригва с пълна сила. А само няколко седмици преди трагедията на 9 декември рискът е бил повишен на ниво 2, ала никой не е предупредил туристите, преди те да стъпят на острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой нормален човек би пратил хеликоптер да кацне върху изригващ в момента вулкан? Много лесно ви е сега, като знаете какво е станало, а в момента на събитието е доста различно!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за декларацията е полезно, ядеш хляба на ***
7
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 3 години
През Ноември 2019 г синът ме отиде на този остров и има снимки на 2 метра от ръба на вулканичния кратер.Преди да отидат с корабче до острова, всички търсачи на силни усещания са подписали декларация, че отиват на СОБСТВЕН РИСК.Вулканът непрекъснато изхвърлял големи камъни и затова всички от групата са снабдени с каски. Престоят на острова е бил около час, Във въздуха се е носила силна миризма на сяра.Корабчето ги е чакало на брега, който е отдалечен на около половин км от кратера.
6
2
 
4
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Изглежда, че и там си имат ГЕРБ...
5
1
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Те не там !
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата свинщина като тук. Пари, пари, алчност, бездушие...Ако може да се кръшне от закона, защо не. Нищо различно.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доктор Торни Смит е човекът, който взема решението хеликоптерите да не излетят. По думите му, информацията е била, че не е безопасно да се кацне на острова" И откъде е имал тази информация? Нещо бая мътно има в тая история и е явно, че журналистите, отново лъжат, все едно не можеха да отидат на място да видят, какво е положението, гориво ли пестят? И ме кефи как единия хеликоптер каца, излита, каца кара ги в болницата и няма спасители, и отгоре си стои друг хеликоптер и гледа сеир. измислици
2
4
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Тя е само на 23 години," Само, ама вие сериозно ли? Нищо не знаела за вулкана, ама била развълнувана.. няма смисъл там спрях да чета. Яко се ебавате със аудиторията си, която явно я мислите за овце, а вие сте овчарите, мега селяни сте, умствено недъгави
1
0
 
9
 
! Отговори
Малко допълнение преди 3 години
Ако този остров беше държавен, положението щеше да е различно. Най-малкото, щеше да е затворен за посетители. Островът обаче е частна собственост. Сега собственика да го изпратят да се разходи из острова си.

Спонсорирани публикации