Критики в Русия след смъртта на 63 руски войници в Украйна

Това е най-тежката загуба при една отделна атака
3 яну 2023 15:18, Елка Василева
399
Критики в Русия след смъртта на 63 руски войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е обект на вътрешни критики след смъртта на 63 войници в Украйна, убити при удар на украински сили. Това е най-тежката загуба при една отделна атака, призната от Москва след нахлуването в съседната страна, пише Франс прес.

Украинският генерален щаб потвърди снощи, че е нанесъл този удар по Макеевка - окупиран от Русия град на изток от сепаратистки Донецк, в навечерието на Новата година.

Още по темата
След критики от руски военни кореспонденти министерството на отбраната в Москва реагира, както рядко прави, със съобщение, че при експлозия на "четири ракети" в Макеевка са убити 63 руски военни.

Руската армия твърде рядко прави обобщение на своята офанзива или информира за загубите си.

Според министерството на отбраната ракетите са били изстреляни от системи "Хаймарс" – оръжия, предоставени на украинските сили от САЩ, и са улучили "временен център за разполагане" на руските войски в Макеевка.

"До 10 единици вражеско военно оборудване от различни типове бяха унищожени или повредени в Макеевка", се казва в съобщение на украинския Генерален щаб.

По-рано същия ден управлението за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили бе заявило, че в Макеевка са убити около 400 руски войници.

Генщабът, който не потвърди това число, посочи, че броят на руските жертви в момента се оценява.

Съобщението за тези тежки загуби незабавно предизвика критики срещу руското военно командване, обвинявано по-специално от бившия сепаратистки лидер Игор Стрелков, много добре запознат със ситуацията на терен, че е складирало боеприпаси в ударената незащитена сграда.

"Опасно и престъпно" поведение

Все по-влиятелни, руските военни репортери твърдят, че при атаката срещу център за професионално обучение в Макеевка са убити стотици хора и обвиняват висшето военно командване, че не е извлякло никакви поуки от предишните си грешки.

"След десет месеца война е опасно и престъпно да смяташ противника за глупак, който нищо не вижда", заяви Андрей Медведев, зам.-председател на законодателното събрание на град Москва.

Губернаторът на руската Самарска област Дмитрий Азаров информира, че отваря гореща телефонна линия за близките на убитите войници.

Някои потребители на социалните мрежи обвиниха руските власти, че подценяват броя на загиналите.

"Боже мой, кой ще повярва, че са 63? Сградата е била разрушена изцяло", писа рускинята Нина Верних в основната руска социална мрежа ВКонтакте.

Чрез тази социална мрежа към руснаците бе отправена покана да събират дрехи, медикаменти и различни материали за оцелелите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви от своя страна, че от началото на 2023 г. армията му е свалила над 80 дрона.

"В близко бъдеще те може да станат още повече", каза той.

Информацията за този удар дойде след една новогодишна нощ, белязана с руски бомбардировки на Киев и други градове, при които петима загинаха и десетки бяха ранени.

Вчера Киев отново бе подложен на атаки с дронове иранско производство, но според украинските сили повечето от тях са били свалени.

Киевският кмет Виталий Кличко съобщи за експлозия в североизточната част от града.

Снощи губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че вторият по големина град в Украйна и околната област отново са били обстреляни с руски ракети.

Среща на върха в Киев

"На прицел беше взета критична инфраструктура", написа той.

Началникът на украинския генерален щаб Валерий Залужни каза, че до момента армията е освободила "40 на сто от територията, окупирана след 24 февруари".

Журналисти от АФП чуха снощи четири силни експлозии в района на Краматорск - фактическият административен център на Донецка област в Източна Украйна.

Областните власти информираха в Туитър за "две ракети", паднали в Дружковка и Якововка недалеч от Краматорск, които са ранили двама души.

Руското министерство на отбраната заяви, че е използвало високоточни оръжия за удари близо до Краматорск и в Харковска област, твърдейки, че е ликвидирало "над 70 чуждестранни наемници".

След поредица военни неуспехи на терен и украински атаки срещу територията на Русия и анексирания Крим, през октомври Москва започна да обстрелва инфраструктура в Украйна, редовно предизвиквайки спирания на тока, водоснабдяването и отоплението.

Според върховния комисар по човешките права към ООН те причиняват "огромни трудности" на украинците.

На 3 февруари Украйна и Европейският съюз организират в Киев среща на върха, за да обсъдят европейската финансова и военна подкрепа, обяви вчера в комюнике канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Зеленски разговаря по телефона за подробностите около тази среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според комюникето е била спомената доставката на "подходящи" оръжия и стартирането на нова програма за финансова помощ на Украйна в размер на 18 милиарда евро, приета през декември от Европейския парламент.

Киев настоя да получи първия транш през януари.  
(БТА, Андрей Шарков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
1
 
1
 
! Отговори
ДЯВОЛ преди 1 година
До АНГЕЛ.А колко семейства станаха горди собственици на нови лади знаеш ли:)?
302
4
 
3
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Само за месец декември Руските войски успяха да избият 10 хиляди Укроорки
301
3
 
5
 
! Отговори
Таранколу. Com преди 1 година
АЛООО. До момента са изкарали из под отломките 540 крака.Но нали е твърд руският человек има по 6. Така загиналите излизат непълни 90.Е.Хаерлиява е!
300
1
 
6
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Добре че само задоволява ща се Русия разполага със собствена и независима гсм връзка, която не може да бъде проследена, феноменално стратези, които за взеха Киев за 3 дни, неограничено количество оръжие, както в складовете така и в музеите, мотивирани войници, знание и вежество за какво служат тоалетните чинии и микровълнови те печки, както и по срещащите ги с цветя и рози местни жители във временно окупираните от тях райони. Аааа wait-:)))
299
3
 
9
 
! Отговори
Юда преди 1 година
Хахаха:)) само 63 ли.ха хаааа. Да не би до повече да не могат да броят а, или др направо са се изпарили и няма материал за чувалите.
298
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската противовъздушна отбрана уж сваля всички ракети, но по някаква причина те нямат светлина. Руснаците уж умират с хиляди, а по някаква причина техниката на украинците е от строя за милиарди. Защо още не са близо до Москва и не са в Крим? Вижда се, че това, което ни казват по телевизията, няма нищо общо с истината.
297
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите се кефеха, че ще мръзнем. За тях вие не сте сънародници, те хвърлиха потрета на Апостола за да окачат портрета на Путин.
296
6
 
19
 
! Отговори
Руснаците говорят преди 1 година
Че воюват с Нато . Време е Нато да влязат в Украйна и да наредят на Русия да се изтегли. Нека да видим дали няма да се изпуснат в гащите. И да не ми говорят за ядрени оръжия защото всеки знае че няма да посмеят защото същото ще ги чака и тях
295
9
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Много се е засилило тролското присъствие тук. Но въпреки всичко, не троловете ще победят, а ние.
294
13
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
В Киев щяло да има среща на върха...ей сега е момента да се удари Киев и да се решат всички проблеми на Европа.
293
5
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какво ще правят рашките , когато Пейтриът се задействат активно ,а Хаиймарс започнат да стрелят не на 80,а на 300 км ,се пита в задачата? Жалко за младите войничета! Жертва са на амбициите на шепа руски олигарси.
292
5
 
21
 
! Отговори
рушофилски трол преди 1 година
"над 70 чуждестранни наемници" ми покажете ги бе руски нагли нацистки агресори.
291
2
 
10
 
! Отговори
Гюбремет преди 1 година
Да, имало е 500 електронни девайса, а това предполага, че някои от блатниците са разполагали с по две устройства. Цифрата 396 е на Мин.Обороната, но продължават да мълчат, като пусита, кеде са се дянали останалите казаци. :)
290
4
 
13
 
! Отговори
Гюбремет преди 1 година
Голямо нацепване на рашистите в първата минута на Новата 2023 гадина. Таман са вдигнали стаканите и два "заблудени" ХАЙМАРСА са им казали "здравствуйте братушки", цункайки ги за последно. В сградата, по думите на Мин.Оборонъй са се нахождали 396 овенно служащи. 63 са били хаймарснати. В задачата се пита, къде са останалите 333 овенни ангелчета. :)
289
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
63 ама другия път. Тва е като, няма да нападаме Украйна, Москва бе издърпан на буксир, няма да бягаме от Херсон, влизаме в Киев за 3 дни, Чернобил е ОК и т.н. и т.н.
288
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не лежат на лаври руснаците, те са много добри инженери, сега също са с по-добри оръжия, това не го казвам аз, а американски военни и видеа има в Тубата! Но американците контролират света по друг начин, не чрез оръжия или по-точно с друг вид оръжия, контролирайки индивидите .
287
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** кин е мека китка, ще загубят населението си украинците, а и руснаци и други ще бъдат убити, трябваше да бомбандират с килим светкавично руснаците и когато падне Киев, после да коментира, така правят НАТОвците!
286
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИдва Сталин и ги изчиства, изхвърля и Троцки, който бяга в Америка и след ВСВ, руснаците създават социализъм, който беше почти перфектната система, само може да се учите и вземате пример от тази система, защото нямаше гладни, безработни, нямаше наркотици, нямаше необразовани, бездомни, а здравеопазването бе напълно безплатно и със собствен труд, хората можеха да постигнат всичко и държавата ги подкрепяше всички хора по различни начини!
285
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЕвреите са разпространявали комунизма и революциите, също и други граждани от западна Европа, не се научихте, че комунизма+социализма не е руска идеология,а руснаците са жертва и около 17 милиона души са били убити в Русия!
284
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 328До АнонименКОМУНИЗМА Е ЗАЧЕНАТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА(ГЕРМАНИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ,)))))Не е важно къде се появил за първи път, а къде са му обърнали голямо внимание и въвели за държавен строй.Най-лошият комунизъм е бил в СССРето,В Полша, Унгария, Чехословакия и особенно Югославия се е отличавал от руският див комунизъм.

Спонсорирани публикации