Специална лъжица подобрява вкуса на храната

Тя стимулира вкусовите рецептори
23
Специална лъжица подобрява вкуса на храната
Снимка: Pixabay

Студенти от университета "Корнел" и Нюйоркския университет, САЩ, са разработили специална лъжица, която подобрява вкуса на храната, като стимулира вкусовите рецептори, пише "Сайънтифик америкън".

Храните с високо съдържание на захар могат да бъдат нездравословни, но са твърде вкусни за много от нас, за да се откажем от тях или да ги намалим значително. Ами ако можехме да се насладим на вкуса им, без да ги ядем? Търсейки решение, студентите са създали лъжица със структура, която стимулира вкусовите рецептори, за да предизвика усещане за сладост, без да добавя калории или химикали.

Желаният ефект се постига с помощта на специалната текстура на прибора. Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които създават по-голяма площ за притискане към езика. Те са покрити с устойчив слой от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите клетки, които обикновено реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването предизвиква каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да регистрира усещане за сладост.

Лъжицата, наречена Шугъруеър, е предназначена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 процента от населението на САЩ. Захарта до голяма степен е изключена от менюто на хората с това заболяване. /Елена Христова, БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: лъжица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паа мойта съм я надупкал и сърбам курбаня с нея.
15
0
 
3
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Абе то и Настрадин ходжа тъкмо си научил магарето да не яде и то ....
14
2
 
2
 
! Отговори
Нищо преди 1 година
Не са измислили. Откога някои си пият чая със залепена бучка захар от външната страна на дъното на чашата.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще измислят лъжица, която засища само като я облизвате. И ако продължавате да сте овце, това и ще получите.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така постепено се оформя човекът на бъдещето - свързан с мрежата чрез имплантиран чип в мозъка, розови очила, умна лъжица в джоба и абсорбатори на СО2 на всички отвори ...
11
2
 
4
 
! Отговори
До Тираджията Z преди 1 година
Може да пробваш и без ръце, само с уста направо от чинията. Ще ти хареса още повече.
10
2
 
3
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Аз ям с ръце
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 ..... Разработена е за диабетици, а при тях е различно. За здрав човек не знам, дали не е вредно, но едва ли е полезно. Като цяло не е много разумно да си лъжеш организма.
8
0
 
4
 
! Отговори
Лъжицата на Баце преди 1 година
На Буцифел лъжичката е най сладка! Цялата е от злато и се ползва от Мата Хари! Дай Боже всички български мъже да я притежават!
7
0
 
1
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
Бил Гейтс харесва това!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи при това лъжливо усещане за сладко, организма започва да работи така, че все едно е получил сладко, т.е. панкреасът отделя инсулин, кръвоносната система очаква захари...а то нищо - това не е ли вредно за организма ?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е за прекарване на буболечките, с които ще заменят месото в светлото бъдеще
4
1
 
10
 
! Отговори
Чорба каша преди 1 година
А от учените от БАН са разработили специална паница за бедни. Прозрачна с двойно дъно, не можеш да достигнеш до чорбата с каквато и да е лъжица, а само да си топиш хапките през стъклото.
3
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
70% от населението е затлъстяло или с наднормено тегло. Колкото е по-вкусно, толкова повече се преяжда. Няма нужда от това
2
1
 
7
 
! Отговори
Мнителен преди 1 година
Значи травмираме езика си чрез физически натиск и посредством някакви химически реакции? Предизвикването на усещания, които нямат реална причина не е ли нещо, сходно с въздействието на наркотиците?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изобретение ще свърши много добра работа когато започнат да хранят населението с червеи, скакалци и синтетично месо.

Спонсорирани публикации