Да повярваш в промяната с "Валенса: Човек на надеждата"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
11 яну 2020 15:45, Петя Славова
4
 Да повярваш в промяната с "Валенса: Човек на надеждата"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трансформацията на Лех Валенса от обикновен работник в корабостроителница до революционера, допринесъл за събарарянето на тоталитарния режим в Полша е проследена от Анджей Вайда във филма "Валенса - човек на надеждата".

Сюжетът ни връща времето в 80-те години на миналия век, разказвайки наситените исторически събития случили се в страната и падането на комунизма.

Анджей Вайда е световно признат с филмите си "Пепел и диаманти", "Обетована земя", "Човекът от желязо"... Носител е на множество отличия, сред които и почетен "Оскар". Известен е и с интереса си към отразяването на политическото и историческо развитие на родната Полша. Така е и във "Валенса - човек на надеждата".

Историята е представена като интервю с политическия лидер, разказващ знакови събития от живота си пред известната италианска журналистка Ориана Фалачи. В него миналото разкрива как се подрежда настоящето, а личният живот на политика влияе върху политическите му решения.

Вайда засилва чувството за реалистичност, използвайки архивни кадри с опашки пред магазини, протестиращи. Припомня кадри на Валенса до папата. Героят е представен като човек, вярващ, че светът може да се промени и покрай това се превръща във вдъхновение на народа.

Ролите са поверени на Роберт Виецкиевич, Агнешка Гроховска, Ивона Биелска и др. Гледайте "Валенса: Човек на надеждата" на 11 януари от 22.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Анджей ВайдаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
8 преди 4 години
И до какво доведоха тези инсценирани изнасилили историята промени ? Източна Европа -заден двор на запада , пазар , източник на евтина работна ръка и ...илюзорна кохезия !Накъде върви - път за никъде ! Сигурното е , че се натрупва много взривен материал от хунски тип ! Западът няма концепция за себе си , камо ли за Изтока !Големите сили трупат модерни оръжия . Може би разумът ще надделее ! Кой знае !
2
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСТ ЧОВЕК преди 4 години
прости дела. Да не се свети името му
1
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарят Вайда е пропуснал да отбележи, че на безсъвестността на другаря Валенса тежат хиляди човешки съдби, защото е бил доносник на полската ДС.